Kaupunkikehityslautakunta, kokous 24.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Kivipuiston palvelukeskuksen laajennus, asemakaavan muutos

JARDno-2017-37

Valmistelija

  • Terttu-Elina Wainio, asemakaava-arkkitehti, terttu-elina.wainio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kivipuiston palvelukeskusta laajennetaan uudisrakennuksella, johon suunnitellaan asuntoja senioreille ja erityisryhmille. Palvelukeskuksen tontille osoitetaan rakennusoikeutta 9000 k-m2, joka vastaa tehokkuutta e = 0,77. Suurin sallittu kerrosluku on IV. Asuinrakennus, johon saadaan käyttää enintään 2875 k-m2 rakennusoikeudesta, suunnitellaan tontin kaakkoiskulmaan.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutos perustuu Järvenpään kaupungin ja Kivipuiston Palvelukotisäätiön väliseen yhteistoimintasopimukseen (kv 10.11.2014 § 70), jolla sovittiin eräiden sosiaalipalveluiden tuottamisesta ja kehittämisestä vuosina 2014-18. Asemakaavan muutoksen vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella 23.11.2016 ja kirjeellä naapurikiinteistöjen omistajille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (päivätty 23.11.2016) on saatu kaksi mielipidettä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan on tehty teknisiä tarkistuksia 25.11.2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä Järvenpään kaupungin verkkosivuilla ja Seutulantalon palvelupisteessä koko kaavasuunnittelun ajan.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävillä Järvenpään kaupungin verkkosivuilla ja Seutulantalon palvelupisteessä 1.2.-2.3.2017. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella ja kirjeellä naapurikiinteistöjen omistajille. Asemakaavaluonnoksesta on saatu kaksi lausuntoa ja kaksi mielipidettä. Luonnosvaiheen jälkeen kaavan laatiminen on pysähtynyt hankesuunnitelman täsmentämistä varten. Kaavatyön käynnistämisestä on tehty puitesopimus (kaavoitusjohtajan viranhaltijapäätös, 9.2.2021 § 1). 

Lyhennelmät vireilletulo- ja luonnosvaiheissa esitetyistä mielipiteistä ja lausunnoista sekä kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteenä. Asemakaava-aineistoa on tarkistettu ja täydennetty palautteen ja hankesuunnitelman pohjalta. Tarkistusten ei voida katsoa olevan niin merkittäviä, että ne edellyttäisivät asemakaavan muutosluonnoksen uutta nähtävillepanoa.

Asemakaavan kuvaus

Suunnittelualue käsittää Kivipuiston palvelukeskuksen kiinteistön 8-809-1 ja sitä ympäröivän Sorronpuiston sekä osat Sorronrinteen ja Poukantien katualueista. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 3,2 ha ja palvelukeskuksen kiinteistön pinta-ala 1,1643 ha. Palvelukeskuksen tontille osoitetaan rakennusoikeutta 9000 k-m2, josta uuden asuinrakennuksen osuus on 2875 k-m2. Suurin sallittu kerrosluku on IV.

Asuinrakennuksen rakennusala on osoitettu tontin kaakkoiskulmaan. Puistoalueen ja palvelukeskuksen kiinteistönrajoihin ei tehdä muutoksia. Jalankulkuyhteys Poukanpolulta palvelukeskuksen tontille osoitetaan kaavakartassa. Sorronrinteen katualueelta osoitetaan nykyinen ajoyhteys puistoalueen kautta omakotitontille 810-20. Ajoyhteys uuden rakennuksen pysäköintikellariin osoitetaan puistoalueen kautta palvelukeskuksen tontille. Palvelukeskuksen pysäköintipaikkoja on mahdollista toteuttaa kahteen kerrokseen tontin lounaiskulmassa.

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset.

Kaupungin ja yksityisen kiinteistönomistajan väliset maankäyttösopimukset valmistellaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi asemakaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Alueelle laaditaan erillinen tonttijako.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. hyväksyä 8. kaupunginosan eli Sorto korttelia 809 sekä katu- ja puistoalueita koskevan asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta, päivätty 15.2.2017, tarkistettu 14.3.2022 ja asemakaavan selostus, päivätty 1.2.2017, tarkistettu 14.3.2022),
  2. asettaa asemakaavaehdotuksen julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 mukaisesti ja
  3. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnon Carunalta.

Käsittely

Kaupunkikehitysjohtaja Harri Palviainen alusti asiaa ja Sampo Perttula selosti asiaa tarkemmin.

Esittelijä muutti päätösehdotusta seuraavalla tarkennetulla muotoilulla:

"Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 8. kaupunginosan eli Sorto korttelia 809 sekä katu- ja puistoalueita koskevan asemakaavan muutosehdotuksen (asemakaavakartta, päivätty 15.2.2017, tarkistettu 14.3.2022 ja asemakaavan selostus, päivätty 1.2.2017, tarkistettu 14.3.2022), julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti,
  2. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnon Carunalta."

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

 

Tiedoksi

Asianosaiset