Kaupunkikehityslautakunta, kokous 24.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Asemakaavan muutos, Korttelin 1144 tontit 6 ja 7, Hahlakatu 9

JARDno-2021-2085

Valmistelija

  • Paula Sidoroff-Eskelinen, kaavasuunnittelija, paula.sidoroff-eskelinen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tiivistelmä ja asemakaavan kuvaus

Asemakaavan muutos laaditaan kaupungin aloitteesta. Kaavamuutoksella poistetaan Korttelin 1144 kaavatonteilta 6 ja 7 väestösuojatiloja koskeva yleinen asemakaavamääräys: Tontin 1144-6- väestösuojatilat tulee sijoittaa tontille 1144-7. Tontilta 7 poistetaan rakennusala, jolle saa sijoittaa väestösuojan (VSS) sekä rakennusalalle osoitettu rakennusoikeus 65 k-m2.

Asemakaavan muutos ja väestönsuojamerkintöjen poistaminen perustuu rakennusvalvonnan korttelin 1144 tontille 6 21.1.2021 tekemään katselmukseen, jolla hyväksyttiin entisten vankilarakennusten käyttötarkoituksen muutos asumiseen sekä jo aiemmin käyttöön otettu rakennushanke toteutetuksi. Samalla haluttiin saada tontin 6 taloyhtiöiden kanta kiinteistön väestönsuojan rakentamisesta, joka on asemakaavassa osoitettu naapurikiinteistölle, eli tontille 7. Katselmuksen yhteydessä todettiin, että väestönsuojaa ei ole rakennettu, mutta laki ei tähän velvoita, koska muutostyö entisten vankilarakennusten käyttötarkoituksesta asumiseen on toteutettu olemassa olevan rakennusmassan sisällä (Pelastuslaki 29.4.2011/379 73 §). Taloyhtiöiden edustajat ovat todenneet, että väestönsuojaa rakentamiseen ei ole intressiä myöskään tulevaisuudessa. Näin ollen väestönsuojaa koskevat merkinnät voidaan poistaa asemakaavasta. Asemakaavan muutoksen tarkempi kuvaus on esitetty kaavaselostuksessa.

Järvenpään kaupungin hallintosäännön 21 §:n mukaan kaupunkikehityslautakunta hyväksyy muut kuin vaikutukseltaan merkittävät asemakaavat ja asemakaavan muutokset. Asemakaavan muutos käsitellään vähäisenä teknisluonteisena kaavana, koska kaavan vaikutukset eivät ole alueellisesti tai kaupunkikuvallisesti merkittäviä ja muutokset kohdentuvat vain kahden tontin yksittäisiin kaavamääräyksiin.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutoksen vireilletulosta on ilmoitettu kirjeellä maanomistajille ja muille osallisille, joilla on ollut samalla mahdollisuus antaa mielipiteensä asemakaavan muutosluonnoksesta 10.11.-23.11.2021. Asemakaava-arkkitehti on tehnyt päätöksen asemakaavan muutosehdotuksen nähtäville asettamisesta 20.12.2021 § 1. Asemakaavan muutosehdotus on ollut MRL 65 § ja MRA 27 § mukaisesti julkisesti nähtävillä 2.2.-15.2.2022 Seutulantalon palvelupisteessä ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta ilmoitettiin kuulutuksella Järvenpään kaupungin verkkosivuilla sekä kirjeellä maanomistajille ja muille osallisille. Luonnos- ja ehdotusvaiheissa saatiin lausunnot Alueelliselta vastuumuseolta, jolla ei ollut kaavan tekninen luonne ja vaikutukset huomioiden huomauttamista. Kirjallisia mielipiteitä tai muistutuksia ei jätetty. Lyhennelmät saaduista lausunnoista sekä vastineet niihin ovat kaavaselostuksen liitteenä (Liite B). Alkuperäiset lausunnot ovat kokouksen oheismateriaalina.

Asemakaavakarttaan ei ole nähtävilläolojen jälkeen ollut tarpeen tehdä tarkistuksia. Kaava-aineistoihin on tehty asiaankuuluvat täydennykset sekä kaavakartan asemointiin tekninen muutos, joka ei edellytä uudelleen nähtäville asettamista.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää
1. Hyväksyä kaavamuutosehdotuksesta saatuihin lausuntoihin laaditut vastineet (kaavaselostuksen 26.11.2021, täydennetty 11.3.2022 liite B)
2. Hyväksyä 11. kaupunginosan eli Nummenkylän Korttelin 1144 tontteja 6 ja 7 koskevan Hahlakatu 9 asemakaavan muutoksen (asemakaavakartta päivätty 26.11.2021 ja selostus liitteineen päivätty 26.11.2021, täydennetty 11.3.2022)

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Kaavoitusjohtaja, kaavasuunnittelija, suunnitteluavustaja, alueidenkäytön asiantuntija, Uudenmaan ELY-keskus, muut asianosaiset.