Hyvinvointilautakunta, kokous 6.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Valtuustoaloite / Järvenpää Plus-valtuustoryhmän valtuustoaloite tulistelupaikkojen lisäämiseksi kaupungin ulkoilualueilla

JARDno-2021-371

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Järvenpään Plus-valtuustoryhmän Petteri Osipow ja 19 muuta valtuutettua jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen tulistelupaikkojen lisäämiseksi kaupungin ulkoilualueilla.

Ehdotus

Päätetään merkitä tiedoksi. 

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä tiedoksi saapuneen aloitteen ja lähettää sen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 15.2.2021 § 9

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää saapuneen valtuustoaloitteen koskien tulistelupaikkojen lisäämiseksi kaupungin ulkoilualueilla hyvinvoinnin palvelualueelle valmisteluun.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Aloite:

Järvenpää Plus-valtuustoryhmän valtuustoaloite tulistelupaikkojen lisäämiseksi kaupungin ulkoilualueilla.

Hyvinvointilautakunta hyväksyi 4.2.2021 kokouksessaan liikkumisohjelman v. 2021–2024. Ohjelman kärkinä ovat matalan kynnyksen liikkumisen ja avoimien ulko- ja luontoliikuntaolosuhteiden edistäminen. Korona-aika on omalta osaltaan osoittanut kuinka tärkeää kaupunkilaisten hyvinvoinnille on mahdollisuus liikkua ja retkeillä lähellä. Järvenpäässä on tulistelupaikat Lemmenlaaksossa, Terholassa ja Paavonpolulla. Järvenpää Plus-valtuustoryhmä esittää, että lisätään tulistelupaikkoja vastaavanlaisiin ulkoilukohteisiin, kuten esimerkiksi Vanhankylänniemeen. Tulistelupaikkoja voisi olla, mikäli mahdollista, useampia lähekkäin. Tulistelupaikoille ei ole välttämätöntä rakentaa laavua tai pitää yllä puuvarastoa. Oleellista on, että tulistelupaikassa voi omatoimisesti ja turvallisesti valmistaa retkievästä ulkoilun lomassa.

Vastaus

Yleistä:

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat osa suomalaista kulttuuria, elämäntapaa ja vapaa-aikaa.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen mukaan neljännes suomalaisista kokee luontosuhteensa kehittyneen myönteisesti koronavuoden aikana. Tämä selviää ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen suomalaisten luontosuhdebarometrista. Suurin osa on viettänyt enemmän aikaa luonnossa ja myös luonnon ja luontokohteiden arvostus on kasvanut.

Luontoliikunnan ystäville tulistelupaikat tarjoavat mahdollisuuden valmistaa retkieväät liikkujille.Tulistelupaikan toteutus koostuu suunnittelusta ja hankintakustannuksista. Toteutuksen jälkeen pitää huomioida huolto- ja ylläpitoresurssit. Huomioitava on myös, että tulistelupaikat voivat aiheuttaa lieveilmiöitä kuten ilkivaltaa, roskaamista, savu- ja meluhaittoja, myös tulipalovaara on mahdollinen. Tulistelupaikkojen sijainti on näistä näkökulmista hyvä huomioida.

Järvenpään kaupungin virallisten tulistelupaikkojen tilannekuva 2021:

Tällä hetkellä tulistelupaikkoja on
- Lemmenlaakson luonnonsuojelualueella. Tulistelupaikka sisältää laavun, tulisijan, puuhuollon, huollon ja ylläpidon.
- Paavonpolun tulistelupaikalla on myös laavu, tulisija, huolto ja ylläpito. Paavonpolun tulistelupaikalla ei ole puuhuoltoa.
- Terholan kuntoradan yhteydessä olevan tulistelupaikalla on tulisija, huolto ja ylläpito, ei puunhuoltoa.

Virallisten tulistelupaikkojen lisääminen ja kehittäminen:

Järvenpään kaupunki on saanut Lemmenlaakson luonnonsuojelualueen kunnostamista varten avustusta Ely-keskukselta n. 188 700 €, kokonaiskustannusten ollessa 237 400 €. Tarkoitus on parantaa polkuverkoston kuntoa ja rakentaa toinen tulistelupaikka (laavu, tulisija, puuhuolto, huolto ja ylläpito) vuoden 2021 aikana.

Hyvinvointilautakunnan hyväksymä (4.2.2021) Liikkumisohjelma 22021–2024 edistää ulko-/luontoliikuntaolosuhteiden saavutettavuutta ja käyttöä. Ohjelmaan on kirjattu tulistelupaikkojen kehittäminen. 

Liikuntapaikkarakentamisen investointiohjelmassa esitetään Liikkumisohjelma 2021–2024 mukaisesti, että Paavonpolun tulistelupaikkaa kehitetään vuonna 2023 ja Terholan kuntoradan tulistelupaikkaa vuonna 2024. Molempien kohteiden suunnittelussa osallistetaan kuntalaisia ja molemmille kohteille esitetään 8 000 € varaus.

Vanhankylänniemen kehittämissuunnitelma (2018) ei ole huomioitu tulistelupaikkoja. Suunnitelmassa mainitaan, että kaupunkikehitys tekee lähivuosina tarkemman kehittämissuunnitelman. Vanhankylänniemen tarkemmassa kehittämissuunnitelmassa huomioidaan ko. aloite.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Hannula, palvelualuejohtaja, kristiina.hannula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

  1. hyväksyä edellä selosteessa olevan vastauksen vastauksena valtuustoryhmän aloitteeseen koskien tulistelupaikkojen lisäämistä kaupungin ulkoilualueilla.
  2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi. 
  3. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi. 
  4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Liikuntapäällikkö Tony Konkola esitteli asiaa.

Tiedoksi

aloitteen tekijät, listatiimi