Kaupunkikehityslautakunta, kokous 16.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Lausunto Mäntsälän yleiskaavaluonnoksesta

JARDno-2021-1478

Valmistelija

  • Hannele Selin, yleiskaavapäällikkö, hannele.selin@jarvenpaa.fi

Perustelut

Mäntsälän kunta on laatimassa koko kuntansa aluetta koskevaa yleiskaavaa, jonka tavoitevuotena on 2050. Yleiskaavaluonnoksesta on pyydetty lausunto Järvenpään kaupungilta 1.10.2021 mennessä. Maankäytön yhteensovitus raja-alueella voidaan pohjata ajantasaiseen tietoon, sillä Järvenpään yleiskaava 2040 on saanut kesällä 2021 lainvoiman. Järvenpäällä ja Mäntsälällä on lyhyehkö yhteinen raja Haarajoen pohjoispuolella, Arola-Jokelanseudun eteläpuolella. Kaupungin lausunto keskittyy ylikunnallisiin asioihin ja raja-alueen merkintöihin.

Järvenpään kaupunki lausuu asiasta seuraavasti:

Arola-Jokelanseudulle on kaavaluonnoksessa esitetty merkinnöiksi kyläalueen (AT) ja maatalousvaltaisen alueen (MT) aluevarausmerkintöjä sekä ulomman kylävyöhykkeen kehittämistavoitemerkintää (atu). Kaavaratkaisu tältä osin toteaa nykyisen tilanteen eikä asukasmäärien ei oleteta kasvavan juurikaan Järvenpään rajan tuntumassa Arola-Jokelanseudulla. Hyökänummen kehittyminen, Kellokosken taajaman vieressä kuitenkin lisää oletettavasti myös Järvenpäähän suuntautuvaa liikennettä.

Kaavan yhtenä tavoitteena oleva yhteyksien parantaminen Haarajoen asemalle onkin erittäin kannatettavaa. Linjatielle on osoitettu uusi kevyen liikenteen runkoreitti, joka kulkee Linjatietä pitkin Vanhalle Lahdentielle saakka. Tämä yhdessä Järvenpään yleiskaavaan Vanhan Lahdentien viereen merkityn olemassa olevan pyöräilyn pääreitin kanssa parantaa alueen liikenneturvallisuutta. Järvenpään kaupunki kannattaa Linjatien liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä, ja voi osallistua niiden suunnitteluun.

Kuntien rajalla olevaan risteykseen on osoitettu teollisuus- ja varastokohde (t). Määräyksen mukaan merkinnällä osoitetaan haja-asutusalueella sijaitsevia merkittäviä olemassa olevia yksittäisiä tuotantolaitoksia, joilla on merkitystä haja-asutusalueiden yhdyskuntarakenteen kannalta. Risteyksen koillispuolelle, Nesteen polttoainejakelun kohdalle, kuitenkin ilmeisesti ajatellaan sijoittuvan myös uusia työpaikkoja (Mäntsälän kunnan vastaus MAL-kyselyyn 12/2020). Toimitilojen arvioidun uuden kerrosalan (15 000 k-m²) perusteella kyse ei olisi vain olemassa olevan kehittämisestä.

Koska tämä ja jotkut muut t-merkinnällä osoitetut teollisuus- ja varastokohteet sijoittuvat asutuksen läheisyyteen, tulisi niissä sallia vain ympäristöhäiriötä tuottamatonta toimintaa. Työpaikkamerkintä, joka mahdollistaa nykyisen toiminnan kehittämisen, mutta ottaa myös huomioon läheisen asutuksen voisi olla parempi lähtökohta. Risteyskohta ja alue on sinänsä luonteva paikka sijoittaa pienimuotoista työpaikka- ja varastointitoimintaa, jota myös Järvenpään yleiskaavassa on pienillä aluevarauksilla osoitettu.

Järvenpään kaupunki pitää hyvänä, että Keravanjokeen laskeva Ohkolanjoki on merkitty Ekologisesti tärkeänä virtavetenä.

Toimivalta: Kyseessä on naapurikunnan yleiskaava ja asia on merkitykseltään laajakantoinen. Asiasta päättäminen kuuluu kaupunkikehityslautakunnalle.

SP

Ehdotus

Esittelijä

  • Sampo Perttula, kaavoitusjohtaja, sampo.perttula@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää Järvenpään kaupungin lausuntona antaa Mäntsälän kunnalle edellä selosteessa olevan lausunnon Mäntsälän yleiskaavaluonnoksesta.

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mäntsälän kunta, kaavoitusjohtaja, yleiskaavapäällikkö, liikenneinsinööri