Kaupunkikehityslautakunta, kokous 16.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Oikaisuvaatimus ylläpidon rakennuttajapäällikön päätöksestä 12.5.2021 §6

JARDno-2021-874

Valmistelija

  • Kauko Kallio, tiemestari, kauko.kallio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Ylläpidon rakennuttajapäällikön päätöksestä 12.05.2021 § 6 hiekotussepelin poistosta aiheutunut vahinko 30.03.2021 on esitetty oikaisuvaatimus 17.05.2021. Oikaisuvaatimus on toimitettu määräajassa muutoksenhakuohjeiden mukaisesti 15.05.2021-28.05.2021 välisenä aikana.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että hylkäysperusteet ovat olleet virheellisiä. Lämmitystolppien materiaali on erilaista kuin lasi, eikä niissä voi havaita samalla lailla kiveniskemiä. Oikaisuvaatimuksessa esitetään myös, että alueurakoitsija Alltimen edustajan asenne on ollut tapahtumapaikalla halveksuva eikä tosissaan ottava. Oikaisuvaatimuksen tekijä peräänkuuluttaa asiallisempaa suhtautumista kaupunkilaisten asioihin. Hylkäysperusteena oli mm. se, ettei hiekotussepelijäämiä löytynyt ajoneuvon rakenteista eikä myöskään sepelin aiheuttamia jälkiä havaittu missään kiinteässä rakenteessa eikä viereen pysäköityjen ajoneuvojen päältä. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan keväiset päivät ovat hyvin tuulisia ja kiviä voi lentää hyvin jo pelkän tuulen voimasta, saati kun koneella niitä ajetaan.

Oikaisuvaatimuksen esittäjä vaatii kaupunkia korvaamaan vahingosta aiheutuneet kustannukset yhteensä 502,50€.

Vastine:

Alltime Oy on suorittanut hiekotussepelin poistoa Wärtsilänkadulla 30.03.2021. Työkoneen kuljettajana on toiminut ammattitaitoinen henkilö. Urakoitsijan mukaan ei ole mahdollista, että sepeliä olisi lentänyt sivusuunnassa, yksittäisiä maata pitkin pyöriviä kiviä lukuun ottamatta. Työkoneessa on käytetty kauhaharjaa, jonka pyörimisnopeus on hidas ja sen harjakset lakaisevat sepelin säiliöön. Alltime Oy:llä on tapahtumapaikalta olemassa videomateriaalia, eikä niistä voi todeta vahinkoa tapahtuvan. Esitetyllä vahinkotapahtumalla ei ole ollut myöskään silminnäkijöitä. Kadunpitäjä ei ole saanut muita palautteita esitetyltä vahinkopaikalta vahingon ajalta. Alltimen paikalla ollut työnjohtaja kertoo toimivansa aina kohteliaasti ja toista kunnioittavasti asiakaskohtaamisissa. Näin oli tapahtunut työnjohtajan mukaan myös tässä tapauksessa.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1 §:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä.

Ylläpidon rakennuttajapäällikkö on päätöksessään 12.05.2021 § 6 todennut, ettei vahingon ole voitu katsoa aiheutuneen kaupungin huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä sepelinpoistotyössä. Mitään näyttöä vahingon tapahtumisesta ei ole olemassa. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä muuttaa.

SP

Ehdotus

Esittelijä

  • Sampo Perttula, kaavoitusjohtaja, sampo.perttula@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä selosteessa olevaan perustuen hylätä ylläpidon rakennuttajapäällikön 12.05.2021 § 6 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere esitteli asiaa.

 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.