Kaupunginhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 308 Sopimus koskien osakekauppahintavelan suorittamista

JARDno-2022-1542

Valmistelija

  • Salla Niemelä, projektipäällikkö, salla.niemela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessa 26.4.2021, § 102 'Asemanmäen pysäköintilaitoksen autopaikkojen myyntipäätös' myydä asemamäen autopaikkaosakkeet YIT:lle. Osakkeiden luovutusmuodoksi sovittiin vaihtokauppa, missä kaupunki luovuttaa Asemanmäen pysäköintitalon osakkeet YIT:lle. Vastineeksi osakkeista YIT sitoutui rakentamaan Kaupungille 138 pysäköintipaikkaa rakenteellisena, teknisesti Asemamäen Pysäköintilaitosta vastaavana, kylmänä pysäköintinä nykymääräysten mukaisessa tasossa. 

Asemanmäen Pysäköintilaitoksen osakkeet on myyty YIT:lle 6.5.2022. YIT on jäänyt osakekaupan kauppahinnan velkaa Kaupungille. Nyt päätettävänä olevassa sopimuksessa osakekauppahintavelan suorittamisessa on tarkoitus sopia niistä periaatteista, joiden mukaisesti YIT maksaa Asemanmäen Pysäköintilaitoksen osakekaupasta syntyneen kauppahintavelkansa kaupungille tilanteessa, mikäli YIT voittaa hankkeen kilpailutuksen, tai vaihtoehtoisesti tilanteessa, mikäli YIT ei voita kilpailutusta. Lisäksi sopimuksessa on tarkoitus sopia siitä, kuinka YIT maksaa velkansa, jos urakkaa ei toteuteta. 

Tarkoituksena on, että Ainolan aluekeskuksen keskuskortteliin rakennetaan pysäköintilaitos (myöhemmin "Hanke"). Hanke on tarkoitus toteuttaa kokonaisvastuu-urakkana ”KVR-urakka” ja kilpailuttaa lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) mukaisesti. Pysäköintitoimintaa harjoittamaan on perustettu kaupungin omistama Kiinteistö Oy Ainolan Pysäköinti (myöhemmin "Yhtiö"), joka tulee omistamaan pysäköintilaitoksen sekä rakennuttamaan ja operoimaan valmista pysäköintilaitosta.

Kilpailutus hankinnasta on käynnistetty. Tarkoitus on, että KOy Ainolan pysäköinti tekee hankintapäätöksen pysäköintilaitoksen hankinnasta sekä allekirjoittaa hankintasopimuksen. Kilpailun voittaneen urakoitsijan kanssa on tarkoitus solmia erillinen urakkasopimus Hankkeen toteuttamisesta.

YIT voi harkintansa mukaan jättää tarjouksen julkisena hankintana toteutettavaan KVR-urakkakilpailutukseen. Mikäli YIT jättäisi tarjouksen ja voittaisi urakan, YIT:n osakekauppahintavelka kuitattaisiin rakentamisen aikataulun mukaisesti työvaiheisiin sidotun maksuerätaulukon mukaisesti seuraavasti. YIT laskuttaisi Yhtiöltä arvonlisäverollisen urakkahinnan täysimääräisesti. Kaupunki laskuttaisi samanaikaisesti YIT:tä 138/400 -osaa urakkahintasaatavasta (alv 0 %). Kaupunki laskuttaisi YIT:tä niin kauan, kunnes sopimuksen mukainen osakekauppahintavelka kaupungille olisi tullut lopulta kokonaisuudessaan maksetuksi.

Mikäli joku muu urakoitsija voittaisi urakan, maksaisi YIT velkansa eli 138/400 allekirjoitetun urakkasopimuksen mukaisen urakkahinnan (alv 0 %) kahdessa yhtä suuressa erässä. Ensimmäinen erä (50 %) erääntyisi maksettavaksi kahden (2) viikon kuluessa Hankkeen urakkasopimuksen mukaisten maanrakennustöiden aloittamisesta. Toinen erä (50 %) erääntyisi maksettavaksi kuuden (6) kuukauden kuluttua edellä todetun ensimmäisen erän eräpäivästä.

Mikäli sopimuksen mukaisia Hankkeen maanrakennustöitä ei ole aloitettu 30.9.2023 mennessä, on YIT:llä oikeus ja velvollisuus korvata kaupungille sopimuksen mukaisena kertakorvauksena yhteensä 3.105.000 euroa kaupungin lähettämää erillistä laskua vastaan (maksuaika 30 päivää). Mikäli sopimus puretaan YIT:llä on oikeus ja velvollisuus korvata kaupungille edellä mainittu kertakorvaus (3.105.000 euroa) kaupungin erillistä laskua vastaan. Tällaisessa tilanteessa kaupunki lähettää laskun YIT:lle 30.9.2023 (maksuaika 30 päivää). 

Järjestelyn koskien osakekauppahinnan velan suorittamista on alunperin tarkoitus ollut olla lyhytkestoinen. Useista syistä johtuen järjestelyn ajallinen kesto on pitkittynyt. Koska velan suorittaminen on lykkääntynyt, on järjestelyä arvioitava myös valtiontukisäännösten ja kuntalain tarkoittamaa lainan myöntämistä koskevien säädösten näkökulmasta. Asian tausta vaikuttaa nyt saavutettuun neuvottelutulokseen.

Sopimusneuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen velalle suoritettavasta korosta ja velalle annettavasta vakuudesta. YIT on velvollinen suorittamaan sopimuksen mukaiselle velalle vuosittaista korkoa 15.12.2022 lukien, siihen asti kun velan maksuerä koskien Hankkeen urakkasopimuksen mukaisten maanrakennustöiden aloittamista erääntyy maksettavaksi kahden (2) viikon kuluessa töiden aloittamisesta. Koron määrä on 12 kk euribor + 1,00 %. Sopimuksen mukaisen velan vakuudeksi YIT antaa YIT Oyj:n (0112650-2) omavelkaisen takauksen. 

On huomioitava, että järjestelyä on mahdollista arvioida siitä näkökulmasta, että velan korkoa ja vakuutta olisi tullut edellyttää jo aiemmassa vaiheessa.

Sopimus on muotoiltu siten, että se sitoo YIT:tä, kun YIT on sen allekirjoittanut ja kaupunkia, kun kaupunki on sen allekirjoittanut ja sopimusta koskeva Järvenpään kaupunginhallituksen päätös on saanut lainvoiman. 

Asiakokonaisuutta on valmisteltu yhteistyössä asianajotoimistojen Eversheds:n ja BDO:n kanssa. Toimistot ovat antaneet lainopillista ja talousosaamista päätöskokonaisuuden valmisteluun. Kuntaliittoa on konsultoitu valtiontukea ja kuntalain (§ 129) tarkoittamaa lainaa koskevasta näkökulmasta. 

Siltä osin kuin kaupunginhallitus ei ole siirtänyt toimivaltaansa edelleen, päättää operatiivisista asioista kaupunginhallitus. Osakekauppahinnan maksamista koskevassa järjestelyssä on kyse operatiivisesta asiasta, jota ei ole edelleen delegoitu, mistä johtuen kaupunginhallituksella on toimivalta käsitellä asia hallintosäännön (§ 12) mukaisesti.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen osakekauppahintavelan maksamisesta.
  2. valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan tekemään sopimusmuotoiluun tarvittaessa teknisiä muutoksia, jotka eivät heikennä kaupungin asemaa sopimusosapuolena. 
  3. valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan allekirjoittamaan osakekauppahintavelan suorittamista koskevan sopimuksen kaupungin puolesta.
  4. sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun kaupunki on sen allekirjoittanut ja sopimusta koskeva Järvenpään kaupunginhallituksen päätös on saanut lainvoiman. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Maankäyttöjohtaja, YIT / yksikönjohtaja ja hankekehityspäällikkö, Mestaritoiminta / toimitusjohtaja, hankekehityspäällikkö, talousjohtaja, Kauken talouspäällikkö