Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 260 Kaupungin omistamien käytöstä poistuneiden rakennettujen kiinteistöjen myynti

JARDno-2023-1571

Valmistelija

  • Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Juhana Hiironen (maankäyttöjohtaja), Ville Paatsola (tonttipäällikkö)

Kaupungin talousohjelmaan sisältyy merkittävä tilakulujen karsintatavoite. Tavoitteena on, että kaupunki on vuoden 2023 loppuun mennessä vähentänyt tilakustannuksia 10 % eli reilulla miljoonalla eurolla vuoden 2019 tasoon verrattuna. Tavoitteen toteutuminen edellyttää tilankäytön tehostamista ja tyhjistä tiloista luopumista.

Kaupungilla on useampia rakennettuja kiinteistöjä, joille ei tällä hetkellä ole omassa palvelutuotannossa tarvetta. Meneillään ja käynnistymässä olevien talonrakennushankkeiden valmistuessa ja palveluverkkopäätösten toimeenpanon edetessä toimitiloja vapautuu edelleen. Osa vapautuvista rakennuksista on käyttöikänsä päässä, ja ne on tarkoitus purkaa ja jatkojalostaa kiinteistöjä edelleen tontteina. Niiltä osin, kun vapautuvat tontit eivät ole jalostuskelpoisia, ei kiinteistön omistukselle ole perustetta. Tyhjien rakennusten ylläpito aiheuttaa kaupungille kustannuksia, joista on perusteltua pyrkiä pääsemään eroon rakennetuista kiinteistöistä luopumalla.

Hyvinvoinnin palveluverkkopäätöksen yhteydessä on päätetty luopua Sahan koulun, Villa Cooperin, Kinnarin D-rakennuksen, Haarajoen puukoulun ja Valtuustokatu 3:n ja 8:n käytöstä. Näiden lisäksi Myllytie 13B:n on ollut tarkoituksena jatkojalostaa. Em. kohteiden tontit soveltuvat jatkojalostukseen heikosti rakennusten suojelumerkintöjen vuoksi. Osa kohteista on muutettava käyttötarkoituksen osalta asumiseen soveltuviksi ennen myynninloppuun saattamista. Myyntityötä voidaan näidenkin osalta tehdä jo ennakkoon ehdollisena käyttötarkoituksen muutoksille, sillä prosesseja (käyttötarkoituksen muutos ja myynti) voidaan viedä päällekkäine eteenpäin. Koska em. kohteita ei tarvita kaupungin omassa palvelutuotannossa, on niiden myyntiä perusteltua edistää. Hyvinvoinnin palveluverkkopäätöksestä riippumatta, on tilapalvelut ilmoittanut tarpeesta säilyttää Kinnarin D-rakennus kaupungin omassa palvelutuotannossa. Täten myyntiä on tarkoituksenmukaista edistää kohteissa Myllytie 13B, Sahan koulu, Villa Cooper, Haarajoen puukoulu ja Valtuustokatu 3 ja 8.

Kuntalain 130 § mukaan kunta voi luopua kiinteistöistä vain markkinahintaan. Kiinteistöistä on teetetty markkina-arvolausunnot, joista on esitetty yhteenveto liitteenä. Liite on ei-julkinen, koska se sisältää minimihinnat, joilla kohteista voidaan luopua ja siten sen julkinen esittäminen ei ole kaupungin edun mukaista, sillä kohteista pyritään saamaan mahdollisimman korkea hinta.

Kiinteistöjen myynti aloitetaan alkuhintapyynnöllä, joka on vähintään hinta-arvion mukainen. Mikäli kohde ei ole mennyt kaupaksi 6 kuukauden kuluessa myynnin aloittamisesta laskien, voidaan markkinahinnan puitteissa minimihintaa tarkistaa alaspäin enintään 10 %.

Kaikista kaupoista tehdään viranhaltijapäätös, joka on mm. kaupunginhallituksen normaalin otto-oikeuskäytännön piirissä.

Kaupunginhallitus päättää kiinteistöjen myynnistä, kun myytävän kohteen hinta on enintään 1.000.000 euroa. Täten toimivalta kiinteistöjen myynnissä on kaupunginhallituksella.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. valtuuttaa maankäyttöjohtajan myymään kiinteistöt Villa Cooper, Myllytie 13B, Valtuustokatu 3, Sahan koulu, Haarajoen puukoulu ja Valtuustokatu 8 liitteessä esitetyin kokonaishinnoin ja kuvauksessa esitettyjä periaatteita noudattaen. 
  2. että hinnoittelu ja valtuutus on voimassa 30.9.2025 saakka.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle. 

Tiedoksi

Tilapalvelut, talouspalvelut, HYVO-palvelualuejohtaja