Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 259 Valovirrankadun omakotitonttien hinnoittelu ja myyntivaltuutus

JARDno-2023-1526

Valmistelija

  • Ville Paatsola, maankäyttöinsinööri, ville.paatsola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelija: Ville Paatsola, tonttipäällikkö

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on 10.10.2011 § 73 hyväksynyt Pajalanpihan asemakaavan. Asemakaavassa on osoitettu kortteleihin 797 ja 793 yhteensä kuusi Järvenpään kaupungin omistamaa omakotitonttia. Kaupunkikehitykselle asetettujen maanmyyntitavoitteiden saavuttamiseksi esitetään luovutettavaksi vuonna 2024 kortteleiden omakotitontit rakentajille. Tontit laitetaan vapaaseen myyntiin yhdessä erässä sen jälkeen, kun Valovirrankadun katuremontti etenee siihen pisteeseen, että tontit ovat rakentamiskelpoisia. Valovirrankadun katuremontin on arvioitu valmistuvan marraskuu 2023 aikana.

Luovutettavat tontit sijaitsevat asemakaavan mukaisella erillispientalojen korttelialueella (AO-37). Tonttien asuinrakennusoikeuden määrä on 0,3 x tontin pinta-ala. Tonttien asuinrakennusoikeus on siten noin 132–200 k-m2. Asuinrakennusoikeuden lisäksi kaikilla tonteilla on talousrakennusoikeutta 0,05 x tontin pinta-ala eli noin 25-35 k-m2. Tonttien pinta-alat vaihtelevat n. 441 - 668 m2 välillä.

Omakotitontit laitetaan vapaaseen myyntiin kaupungin nettisivuille kiinteillä hinnoilla. Omakotitontteja mainostetaan monipuolisesti eri mainostuskanavilla, ml. tonttirekisteriä hyödyntäen. Halutessaan varata omakotitontin, on potentiaalisen ostajan maksettava myyntihinnasta laskettuna 5 prosentin suuruinen varausmaksu kahden viikon kuluessa siitä, kun kaupunki on ilmoittanut tontin saannista. Varausmaksu on voimassa 8 viikkoa ja se hyvitetään loppukauppahinnassa, mutta sitä ei palauteta, jos tontin saaja peruu kaupan. Tontin kauppahintaan lisätään voimassa olevan kiinteistönmuodostustaksan mukainen tontin lohkomismaksu.

Omakotitontteja ei ole tarkoituksenmukaista myydä tarjouskilpailun kautta, sillä tarjouskilpailu pakottaa potentiaaliset ostajat tekemään ostopäätöksen verrattain lyhyessä tarjouskilpailuajassa. Oletettavaa ei myöskään ole, että tarjouskilpailussa tonteista saataisiin parempi hinta kuin ilman tarjouskilpailua. Vapaa myynti antaa potentiaalisille ostajille enemmän aikaa miettiä ostopäätöksentekoa ja siihen liittyviä muita asioita (esim. talopaketin kilpailuttaminen kyseiselle tontille).

Tonttien markkina-arvosta on pyydetty lausunto ulkopuoliselta arvioitsijalta (Liite: arviokirja, salassapidettävä).Koska tontit on hinnoiteltu arviokirjan perusteella, voidaan kohteiden myyntihinnan voidaan katsoa vastaavan vähintäänkin tonttien markkinahintaa. Tonttien myyntihinnat ovat:

Kortteli 797:

  • tontti 20, 62.700 €
  • tontti 21, 62.700 €
  • tontti 22, 66.000 €

Kortteli 793:

  • tontti 9, 71.500 €
  • tontti 10, 77.000 €
  • tontti 11, 82.500 €

Tontteja on tarkoitus myydä niin pitkään, kun niitä on saatavilla.

Toimivalta

Järvenpään kaupungin hallintosääntö, liite 1 -Taloudellinen toimivalta mukaisesti kaupunginhallitus päättää maa- ja vesialueiden ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta ja lunastamisesta kohteen arvon ollessa yli 100.000 euroa ja alle 1.000.000 euroa. Nyt käsillä olevien tonttien myyntihinta on yhteensä 422.400 euroa.

HP

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

  1. Luovutettaessa omakotitontteja kortteleista 797 ja 793 käytetään hintana liitteessä esitettyjä hintoja. Hinnat ovat voimassa siihen saakka, kunnes korttelien kaikki tontit ovat luovutettu.
  2. Tontit laitetaan vapaaseen hakuun kaupungin nettisivuille.
  3. Maankäyttöjohtaja valtuutetaan luovuttamaan omakotitontit.
  4. Valtuutus ja hinnoittelupäätös on voimassa 31.12.2024 saakka.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

Tiedoksi

tonttipäällikkö, maankäyttösihteeri