Kaupunginhallitus, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Vastine markkinaoikeudelle/Vakuutusten kilpailuttaminen 

JARDno-2022-2040

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petra Pantsar, hankintapäällikkö, petra.pantsar@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunki on julkaissut henkilövakuutusten hankintaa koskevan EU-kynnysarvon ylittävän hankintailmoituksen Hilma-julkaisujärjestelmässä osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi 29.9.2022 (ilmoituksen numero 2022-109276) sekä ilmoitus EU:n virallisessa lehdessä 30.9.2022 (ilmoituksen numero  2022/S 189-534360). Henkilövakuutuksiin kuuluvat työtapaturmavakuutus, ryhmätapaturmavakuutus, matkavakuutus sekä etätyövakuutus.

Kilpailutuksen on toteuttanut kaupungin vakuutusmeklari Rewenda Oy.

Määräaikaan 2.11.2022 14:00 mennessä kirjallisen tarjouksensa jättivät seuraavat tarjoajat:

  • Fennia Keskinäinen vakuutusyhtiö
  • If Vahinkovakuutusyhtiö Oyj, Suomen sivuliike
  • Lähi-Tapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö
  • Pohjola Vakuutus Oy
  • Protector Försäkring Finland
  • Keskinäinen vakuutusyhtiö Turva

Myöhästyneitä tarjouksia ei tullut.

Kaikki tarjoajat täyttivät kelpoisuus- ja soveltuvuusehdot ja kaikki tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailu on esitetty liitteenä olevassa hankintakertomuksessa. Halvimman tarjouksen on antanut Fennia Keskinäinen vakuutusyhtiö.

Taloudelliset vaikutukset

Hankinnan arvo laskettuna neljän (4) vuoden sopimuskaudelle on yhteensä 747 088 €.

 

Toimivalta

Voimassa olevien rahamääräisten ratkaisuvaltarajojen mukaan sopimuksessa, jossa useampivuotisten ostojen hankintapäätöksen tekijä määräytyy hankinnan kokonaisarvon mukaan ja jossa hankinnan arvo on yli 500 000 euroa, toimivalta on koko kaupunkia koskevien hankintojen osalta kaupunginhallituksella.

KR

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

1. valita toimittajaksi Fennia Keskinäinen vakuutusyhtiön

2. että kaupunki ei sitoudu kiinteisiin hankintamääriin sopimuskauden aikana

3. että hankinnasta tehdään sopimukset ajalle 1.4.2023 alkaen

4. että sopimus allekirjoitetaan vasta, kun odotusaika on päättynyt ja kun valitulla palveluntuottajalla/toimittajalla on esittää henkilöstöä koskevat tiedot ja tarjottavia palveluita/tavaroita koskevat tarvittavat luvat tai ilmoitukset ja ne täyttävät tarjouspyynnössä vaaditut kriteerit. Sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun molemmat osapuolet ovat sopimuksen allekirjoittaneet

5. valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimukset.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Petra Pantsar, hankintapäällikkö, petra.pantsar@jarvenpaa.fi
  • Antti Ali-Sisto, Lakimies, antti.ali-sisto@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tausta

Järvenpään kaupunki on 29.9.2022 julkaistulla hankintailmoituksella kilpailuttanut kaupungin henkilövakuutukset. Kilpailutusta on hankintayksikön puolesta hoitanut vakuutusmeklariyhtiö Rewenda Oy. Kyseessä on EU kynnysarvon ylittävä hankinta, joka on julkaistu Hilmassa 29.9.2023 numerolla 2022-109276.

Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät If, Pohjola, Fennia, LähiTapiola, Turva sekä Protector. Fennian tarjous oli vertailuhinnaltaan edullisin ja Järvenpään kaupunginhallitus on 28.11.2022 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut kaupungin henkilövakuuttajaksi Fennian.

LähiTapiolan valitus

LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö on valittanut hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen. Valituksessaan LähiTapiola katsoo, että Fennian tarjous on ollut tarjouspyynnön vastainen ja se olisi sen vuoksi tullut hylätä. LähiTapiolan valitus perustuu siihen, että Fennian tarjouksessa on ilmoitettu vakuutusmaksuun sisältyvien lakisääteisten lisien suuruudeksi 16,74 %, kun niiden vuodelle 2023 vahvistetuissa maksuperusteissa tulee olla 17,85 %. Tämän vuoksi LähiTapiola katsoo, että Fennia ei ole laskenut tarjottua vakuutusmaksua vuoden 2023 maksuperusteilla ja että tämän vuoksi tarjous on tarjouspyynnön vastainen. 

Hankintayksikön vastine

Markkinaoikeus on alunperin pyytänyt hankintayksikköä toimittamaan vastineen asiassa viimeistään 3.1.2023. Hankintayksikkö on 15.12.2023 pyytänyt edellä mainitun määräajan pidennystä 17.1.2023 saakka. Markkinaoikeus on 16.12.2023 pidentänyt määräaikaa pyynnön mukaisesti.

Luonnos markkinaoikeudelle toimitettavasta vastineesta on liitteenä. Lisäksi vastineen toimittamisen yhteydessä markkinaoikeudelle on vastinepyynnön mukaisesti toimitettava jäljennökset asiaan olennaisesti vaikuttavista asiakirjoista, kuten hankintailmoituksesta, tarjouspyynnöstä, saaduista tarjouksista, tarjousvertailusta ja hankintapäätöksestä.

Toimivalta

Kuntalain 39 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan kunnanhallituksen tehtävänä on valvoa kunnan etua ja, jollei hallintosäännössä toisin määrätä, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa.

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. antaa liitteenä olevan vastineen markkinaoikeudelle asiassa dnro 586/03.04.04.00.04/2022
  2. valtuuttaa lakimiehen toimittamaan vastineen asiassa markkinaoikeudelle
  3. valtuuttaa lakimiehen ja lakimiehen estyneenä ollessa kaupunginlakimiehen toimittamaan markkinaoikeudelle mahdolliset muut kaupungilta pyydettävät lisäselvitykset, -vastineet ja -kirjelmät asiaan liittyen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Talousjohtaja, hankintapalvelut, lakipalvelut, vakuutusmeklari