Kaupunginhallitus, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Sisäisen valvonnan ohje

JARDno-2022-2156

Valmistelija

  • Marjut Torniainen, Laskentapäällikkö, marjut.torniainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kuntalain 14 §:n mukaisesti valtuuston tulee päättää sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Kunnanhallituksen tehtäväksi on lain 39 §:ssä määritelty velvollisuus vastata kunnan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnan järjestämisestä. 

Kaupunginvaltuusto on 24.2.2020 (§3) hyväksynyt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet. 

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat olennainen osa toiminnan jokapäiväistä ohjausta ja johtamista, jolla pyritään varmistamaan tavoitteiden saavuttaminen. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteiden noudattamisen tueksi on laadittu erillinen sisäisen valvonnan ohje,​ jossa tarkennetaan sisäisen valvonnan menettelyitä ja vastuita. Ohje on tarkoitettu valvontavastuussa olevan johdon ja esihenkilöiden sekä muun henkilöstön ja luottamushenkilöiden käyttöön ja sen tavoitteena on antaa tukea johtamiseen ja auttaa ymmärtämään, mistä hyvä hallintotapa ja sisäinen valvonta koostuvat ja miten työntekijöiden tulee ottaa ne huomioon työtä tehdessään. 

Kaupunginhallitus ylimpänä toimeenpanevana elimenä päättää keskeisistä konsernitason johtamiseen liittyvistä periaatteista ja antaa palvelualueille sisäisen valvonnan ohjeen. Sisäisen valvonnan ohje on esitetty pykälän liitteenä 1. Aiempi, korvattava ohjeistus on esitetty pykälän oheismateriaalina.  

Kaupunginhallitus antaa vuosittain toimintakertomuksessa selonteon sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja toimenpiteistä havaittujen puutteiden korjaamiseksi. Selonteko perustuu lautakuntien ja konserniyhteisöjen selvityksiin. Ohjeen päivityksen yhteydessä on uudistettu myös sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointilomake, joka on esitetty pykälän oheismateriaalina. 

Riskienhallinnan osalta noudatetaan toistaiseksi soveltuvien osin kaupunginvaltuuston 10.11.2014 § 77 hyväksymää kaupungin riskienhallinnan yleisohjetta, jossa on määritetty mm. riskienhallinnan organisoituminen ja pelisäännöt Järvenpään kaupungissa sekä välineet arviointien suorittamiseen. Vakiintuneen käytännön mukaisesti riskikartoitukset tehdään vuosittain talousarvion laadinnan yhteydessä ja samassa yhteydessä asetetaan toimenpiteet, joilla merkittävimpiä riskejä pyritään hallitsemaan. Toimenpiteiden toteutumista, vaikuttavuutta riskitasoihin seurataan osana talousseurantaprosesseja osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen yhteydessä. Päivitetty riskienhallinnan ohje tuodaan erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi myöhemmin. 

Sisäisen valvonnan ohje tulee voimaan 1.2.2022. Uudistettu sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointilomake otetaan käyttöön heti vuoden 2022 toimintakertomuksen laadinnan yhteydessä tehtävässä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvioinnissa.  

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää 

  1. hyväksyä liitteenä olevan sisäisen valvonnan ohjeen.
  2. valtuuttaa talousjohtajan tekemään ohjeeseen lainsäädännön muutoksista aiheutuvat muutokset sekä muut vähäiset korjaukset, jotka ovat tarpeellisia ohjeen ajan tasalla pitämiseksi. 

 

Käsittely

 

Talousjohtaja Kirsi Rinne selosti asiaa.  

Mikko Taavitsainen ehdotti Laura Virkkusen kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun.

Puheenjohtaja tiedusteli kaupunginhallitukselta, voidaanko asia palauttaa yksimielisesti valmisteluun. Tämä sopi kaupunginhallitukselle.  

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.  

Tiedoksi

talouspalvelut, hallintopalvelut, kaupungin johtoryhmä, palvelualueiden johtoryhmät, liikelaitoksen johtaja