Kaupunginhallitus, kokous 7.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Vuokrien huojennukset pandemiasta johtuvista suluista / Korona

JARDno-2020-888

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Toimitilojen vuokraustoiminta

Järvenpään kaupunki ja kaupungin konserniyhtiöt vuokraavat toimitilojaan kunnallisten toimijoiden, yritysten ja yhdistysten käyttöön. Suurimpia vuokralaisia ovat Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä, Järvenpään ateria- ja siivouspalvelut Jatsi Oy, yksityiset päiväkodit ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. 

Koronavirusepidemian seurauksena useiden yritysten toimintaedellytykset ovat heikentyneet merkittävästi tulovirtojen ehtyessä liikkumis- ja kokoontumisrajoituksista johtuen. Kokoontumisrajoitukset ovat käytännössä estäneet seurojen ja yhdistysten toiminnan kaupunkikonsernin tiloissa 18.3.2020 alkaen. Valtioneuvoston 30.3.2020 ja 31.3.2020 asetukset jatkavat ja laajentavat poikkeusoloihin liittyviä rajoitteita 13.5.2020 saakka. 

Vallitsevissa olosuhteissa on tärkeää, että Järvenpään kaupunki pyrkii toimillaan turvaamaan paikallisten yritysten, yhdistysten, seurojen ja muiden sidosryhmien toiminnan jatkuvuuden yli ja jälkeen poikkeusoloajan sekä kaupungin elinvoiman säilymisen.   

Kaupunkikonserni voi edesauttaa toimijoiden selviämistä poikkeustilanteen aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista myöntämällä yrityksille, yhdistyksille ja seuroille maksuhelpotuksia ja maksuajan pidennyksiä velvoitteista selviämiseksi. 

Oheismateriaalina on esitetty tieto kaupunkikonsernin ulkopuolisille vuokraamista tiloista, jotka tämänhetkisen tiedon mukaan ovat poissa käytöstä. Tämän lisäksi käytöstä on poissa liikuntahallit ja kaikki koulujen tilat. 

Maanvuokraus

Maanvuokraus on maanostolle vaihtoehtoinen keino saada hallintaan maa-alue. Jotta eri rahoitustavan valinneita toimijoita ei kohdeltaisi pandemian aiheuttamissa haasteissa eriarvoisesti, kaupunki voi vuokralaisten asemaa helpottaakseen myöntää pyynnöstä maksuaikaa suoritukselle, vastaavasti kuin pankit voivat myöntää lyhennysvapaata lainarahalla maa-alueen ostaneille toimijoille. Vapautukset yleisillä alueilla oleville terasseille ja jäätelökioskeille on syytä harkita tapauskohtaisesti toiminnan jatkuvuus sekä kaupungin elinvoiman säilyminen huomioiden. 

Toimivalta

Hallintosääntö (valtuusto hyväksynyt 23.3.2020 § 17) § 133: "- - kaupunginhallitus käyttää palvelualuelautakunnille ja jaostoille hallintosäännöllä määrättyä päätösvaltaa (pois lukien tarkastuslautakunta, lupajaosto ja yksilöasiainjaosto) tämän pykälän mukaisissa poikkeusoloissa."

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

- kaupunki noudattaa seuraavia linjauksia ulos vuokrattujen tilojen vuokrauksesta ja vuokrien perinnässä

1. Mikäli toimitila on pandemiarajoitusten vuoksi suljettu, toimija vapautetaan vuokran maksusta sulkuajalta. 

2. Mikäli toimijan toimintaedellytykset ovat pandemian seurauksena oleellisesti heikentyneet, voidaan toimija vapauttaa vuokrasta, myöntää vuokraan alennusta tai maksuaikaa vaikutuksen merkittävyys huomioiden.

3. Niiltä osin, kun kaupunki myöntää toimijoille avustusta edellä mainittujen tilavuokrien kattamiseen, pienennetään avustusta annettua helpotusta tai alennusta vastaavasti. Mikäli pandemian vaikutukset toimijan varainhankintaan johtavat vuokrahelpotuksista/-alennuksista huolimatta toimintaedellytysten vaarantumiseen, voidaan harkinnanvaraisesti suorittaa osa avustuksesta em. pääsäännöstä poiketen. 

4. Niiltä osin, kun kaupunki ostaa palvelua toimijoilta edellä mainittuihin tiloihin liittyen, tulee toiminnan vähenemisen vastavuoroisesti näkyä kaupungin maksamissa palvelumaksuissa. Mikäli palvelumaksuista ei voida luopua toiminnan laajuusmuutoksen mukaisesti, tulee vuokriin kohdentuva alennus suhteuttaa vaikutusten merkittävyyteen toimijan toimintaedellytysten näkökulmasta. 

5. Samoja linjauksia noudatetaan kaikkiin kaupungin vuokralaisiin riippumatta toimijasta. Ts. vuokranmaksusta vapautetaan sekä varsinaisiin vuokrasopimuksiin että varattuihin tilankäyttövuoroihin tms. perustuen. Oleellista on pandemian vaikutus toimijan toimintaedellytyksiin.  

- kaupunki ei myönnä maksuvapautusta tontinvuokrista. 

- vapautuksesta yleisillä alueilla oleville terasseille ja jäätelökioskeille harkitaan erikseen hakemukseen pohjautuen

Lisäksi kaupunginhallitus antaa omistajapoliittisena ohjeistuksena tytäryhtiöilleen noudattaa samoja edellä kuvattuja linjauksia omien toimitilojensa osalta. 

KR

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosaiset, kaupungin johtoryhmä, hyvon johtoryhmä, kaupungin geodeetti, talouspalvelut, tilapäällikkö, Mestaritoiminta Oy, Järvenpään Mestariasunnot Oy