Kaupunginhallitus, kokous 7.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Varhaiskasvatusmaksujen hyvittäminen poikkeustilanteessa yksityisten päiväkotien asiakkaille / Korona

JARDno-2020-768

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Mäkelä, varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valtioneuvosto on valmiuslain käyttöönottoon liittyen antanut 17.3.Asetuksen varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista.

Asetuksen 2 §:n mukaan kunta voi luopua varhaiskasvatuksesta annetun lain (540/2018) mukaisen varhaiskasvatuksen järjestämisvastuusta, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon muutoin.

Arvion lapsen hoidon tarpeesta tekevät viime kädessä lapsen vanhemmat tai muut huoltajat. Mikäli lapsi tarvitsee hoitoa valmiuslain ollessa voimassa, sitä ei välttämättä pystytä kaikissa tapauksissa järjestämään lapsen normaalissa varhaiskasvatusyksikössä.

TL

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Järvenpää luopuu varhaiskasvatuksesta annetun lain (540/2018) mukaisen varhaiskasvatuksen järjestämisvastuusta valmiuslain ollessa voimassa,  jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon muutoin.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Mikko Mäkelä, varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpäässä kunnallisen varhaiskasvatuksen lisäksi palvelua järjestävät yksityiset palveluntuottajat. Yksityisessä päiväkodissa järjestettävää varhaiskasvatusta varten kunta myöntää lapselle palvelusetelin, joka korvaa osan kustannuksista. Palvelusetelipäiväkodin asiakasmaksu on perheelle sama kuin kunnallisen päiväkodin varhaiskasvatuksen asiakasmaksu. Palvelusetelipäiväkoti voi lisäksi halutessaan periä perheeltä 1-30 € kuukaudessa kunnallisen päiväkodin asiakasmaksua suurempaa maksua.

Palvelusetelin suuruus riippuu lapsen iästä, tuntimäärästä sekä tuen tarpeesta. Palvelusetelin perushinta on enintään 820 € kuukaudessa yksityisessä päiväkotitoiminnassa. Lapsen iän ja varhaiskasvatustarpeen mukaiset kertoimet ovat seuraavat:

ikäkerroin:

  • Alle 3-vuotiaat lapset, kerroin 1,55
  • 3 vuotta täyttänyt lapsi, kerroin 1

varhaiskasvatusaikakerroin (kuukausituntimäärät on laskettu 21 päivän mukaan):

  • Kokoaikainen varhaiskasvatus (147 tuntia kuukaudessa tai enemmän), kerroin 1,0
  • Osa-aikainen varhaiskasvatus
    • kerroin 0,5: keskimäärin enintään 20 tuntia viikossa, 84 tuntia kuukaudessa
    • kerroin 0,6: keskimäärin enintään 25 tuntia viikossa, 85-105 tuntia kuukaudessa
    • kerroin 0,75: keskimäärin enintään 34 tuntia viikossa, 106–146 tuntia kuukaudessa
  • Esiopetukseen liittyvä varhaiskasvatus, kerroin 0,46
  • Varhaiserityiskasvatus, kerroin 1,1 - 2,0

Palveluntuottajalle maksetun palvelusetelin arvosta vähennetään perheiden maksama kuukausittainen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain mukainen varhaiskasvatusmaksu. Tällä hetkellä myönnettyjen palvelusetelien keskiarvo on  646 euroa, joka muodostuu siten, että alle 3-vuotiaan kokoaikaisen varhaiskasvatuksen setelin keskiarvo on ollut 1050 € ja yli 3-vuotiaan kokoaikaisen varhaiskasvatuksen setelin keskiarvo 665 euroa. Pienemmillä tuntiluokilla olevien alle 3-vuotiaden setelien arvot ovat olleet 508-781 euroa, yli 3-vuotiaiden 339-487 euroa sekä esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatuksessa olevien 275 euroa kuukaudessa.

Valtioneuvosto on valmiuslain käyttöönottoon liittyen antanut 17.3. asetuksen varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista, jotka liittyvät Korona-viruksen leviämisen ehkäisemiseen. Valtioneuvosto on suositellut, että kaikki ne huoltajat, jotka pystyvät hoitamaan lapsensa kotona tänä aikana, menettelevät niin. Lisäksi valtioneuvosto on esittänyt toivomuksen, että varhaiskasvatuksen järjestäjät eivät perisi varhaiskasvatusmaksuja tältä ajalta

Kaupunginhallitus on päättänyt 31.3.2020 kokouksessaan (§ 92), että Järvenpään kunnallisessa varhaiskasvatuksessa asiakasmaksuja ei peritä Korona-viruksesta johtuvan poikkeustilanteen aikana siltä ajalta, kun lapsi on pois varhaiskasvatuksesta ja poissaolosta on ilmoitettu etukäteen. Lasten ja perheiden yhdenvertaisen kohtelun sekä virusepidemian ehkäisemisen näkökulmasta on perusteltua, että myöskään yksityisessä varhaiskasvatuksessa maksua ei tältä ajalta periltä, mikäli lapsi on varhaiskasvatuksesta yhtäjaksoisesti pois vähintään viikon (viisi toimintapäivää) ja poissaolosta on ilmoitettu etukäteen.

Palvelusetelillä toimivissa yksityisissä päiväkodeissa on tällä hetkellä yhteensä 503 lasta. Näistä 158 on ilmoittanut tarvitsevansa poikkeustilanteenkin aikana varhaiskasvatusta, mutta todellisuudessa läsnäolijoiden määrä on ollut pienempi. Mikäli näille poissaolostaan jo ilmoittaneille hyvitetään asiakasmaksut täysimääräisenä, tulee kustannukseksi keskimääräisellä palvelusetelin arvolla noin 60 000 euroa kuukaudessa. Mikäli hyvityksen myötä useampi perhe pitää lapsensa kotona ja ilmoittaa poissaolosta, kasvavat kustannukset samassa suhteessa siten, että laskennallisesti suurin mahdollinen kustannus hyvityksestä on noin 84 000 euroa kuukaudessa.

Käytännössä hyvittäminen tehdään niin, että yksityisille päiväkodeille maksetaan täyden palvelusetelin arvo sitä ajalta, kun lapsi on pois varhaiskasvatuksesta ja samalla palveluntuottajia velvoitetaan olemaan perimättä kuukausimaksua tältä ajalta. Lisäksi edellytetään, että palveluntuottajat eivät peri tältä ajalta mahdollista enintään 30 euron suuruista lisämaksua. Hyvitykset lasketaan aina edellisen kuukauden osalta palveluntuottajien jälkikäteen toimittamien päiväkirjojen pohjalta takautuvasti siten, että vain viikon yhtämittainen ja sitä pidempi poissaolo huomioidaan.

Palvelusetelisääntökirjan mukaan mikäli perhe ei käytä heille myönnettyä palveluseteliä yhtäjaksoisesti 60 päivään kesäloma-ajan (kesäkuu, heinäkuu, elokuu) ulkopuolella, oikeus palveluseteliin lakkaa. Poikkeustilanteesta johtuvien poissaolojen ajalta ei ole perusteltua lopettaa palveluseteliä, vaikka 60 päivän poissaolo toteutuisi.

Toimivalta

Hallintosääntö (valtuusto hyväksynyt 23.3.2020 § 17) § 133: "- - kaupunginhallitus käyttää palvelualuelautakunnille ja jaostoille hallintosäännöllä määrättyä päätösvaltaa (pois lukien tarkastuslautakunta, lupajaosto ja yksilöasiainjaosto) tämän pykälän mukaisissa poikkeusoloissa."

TL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  1. että valmiuslakiin liittyvien varhaiskasvatuksen järjestämisvelvoitetta rajaavien asetusten voimassaolon aikana yksityisille varhaiskasvatuksen tuottajille kompensoidaan menetetyt asiakasmaksutulot niiden viikkojen osalta, kun lapsi ei osallistu palvelusetelillä tuotettuun varhaiskasvatukseen ja poissaolosta on etukäteen ilmoitettu. Maksujen perimättä jättäminen kompensoidaan palveluntuottajille palvelusetelin arvossa. Lisäksi kompensoinnin ehtona on, että palvelujen tuottajat eivät peri myöskään mahdollisia lisämaksuja samalta ajalta.
  2. että valmiuslain voimassaolon aikana ei sovelleta palvelusetelisääntökirjan kirjausta palvelusetelin katkaisemisesta yli 60 päivän yhtäjaksoisesta poissaolosta.
  3. valtuuttaa varhaiskasvatusjohtajan päättämään tarkemmasta menettelystä maksujen kompensoinnin käytännön toteutuksessa.

 

Käsittely

Esittelijä muutti päätösehdotuksen kohtaa 2 seuraavasti:

"että 13.5.2020 mennessä arvioidaan tuottajakohtaisesti, tuleeko valmiuslain voimassaolon aikana soveltaa palvelusetelisääntökirjan kirjausta palvelusetelin katkaisemisesta yli 60 päivän yhtäjaksoisesta poissaolosta."

Asian käsittelyn aikana Ulla-Mari Karhu ja Tiia Lintula ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa. (Peruste: HL 28.1 §  Karhu: 5-kohta ja Lintula: 3-kohta)

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Varhaiskasvatusjohtaja