Kaupunginhallitus, kokous 7.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 111 Koululaisten iltapäivätoiminnan maksujen ja irtisanomisen muuttaminen poikkeustilanteessa / Korona

JARDno-2020-768

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Mäkelä, varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valtioneuvosto on valmiuslain käyttöönottoon liittyen antanut 17.3.Asetuksen varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista.

Asetuksen 2 §:n mukaan kunta voi luopua varhaiskasvatuksesta annetun lain (540/2018) mukaisen varhaiskasvatuksen järjestämisvastuusta, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon muutoin.

Arvion lapsen hoidon tarpeesta tekevät viime kädessä lapsen vanhemmat tai muut huoltajat. Mikäli lapsi tarvitsee hoitoa valmiuslain ollessa voimassa, sitä ei välttämättä pystytä kaikissa tapauksissa järjestämään lapsen normaalissa varhaiskasvatusyksikössä.

TL

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Järvenpää luopuu varhaiskasvatuksesta annetun lain (540/2018) mukaisen varhaiskasvatuksen järjestämisvastuusta valmiuslain ollessa voimassa,  jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon muutoin.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Arja Korhonen, opetusjohtaja, arja.korhonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: perusopetuksen erityisasiantuntija Anne Peltola ja oppimisen ja koulunkäynnin tuen päällikkö Tiina Erkkilä-Wahtera

Koululaisten iltapäivätoiminnan järjestämisestä ja siitä perittävistä maksuista säädetään perusopetuslaissa. Lain 48 f § mukaan iltapäivätoiminnasta voidaan määrätä kuukausimaksu, jonka suuruuden päättää kunta laissa määriteltyjen rajojen puitteissa.

Maksu voidaan periä jokaiselta sellaiselta kuukaudelta, jona lapsi osallistuu iltapäivätoimintaan. Jos iltapäivätoimintaa annetaan enintään 10 päivänä kuukaudessa, peritään vain puolet maksusta. Maksusta peritään vain puolet myös silloin, kun lapsi ei sairautensa vuoksi voi kalenterikuukauden aikana osallistua aamu- ja iltapäivätoimintaan yli 10 päivänä. Jos sairaudesta aiheutuva poissaolo kestää koko kalenterikuukauden, maksua ei peritä. Jos lapsi ei muusta syystä osallistu toimintaan koko kalenterikuukautena, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta. Toimintaan osallistumisesta ei voida periä muita maksuja. Maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen siihen on syytä.

Järvenpään lasten ja nuorten lautakunnan päätöksen 12.12.2017 § 44 mukaisesti iltapäivätoiminnasta peritään kiinteä kuukausimaksu, joka tuloperusteisesti voidaan puolittaa tai jättää perimättä kokonaan. Maksun suuruus on 106 euroa kuukaudessa, eikä kuukauteen sisältyvien koulupäivien määrällä ole merkitystä. Iltapäivätoiminnan paikan irtisanomiseksi toimintakauden aikana, tulee huoltajan toimittaa kaupungin kirjaamoon allekirjoitettu irtisanominen perusteluineen vähintään 1 kalenterikuukausi ennen viimeisen läsnäolokuukauden loppua.

Osallistuminen koululaisten iltapäivätoimintaan oli tavanomaisella tasolla ajalla 2.3-13.3.2020, eli kymmenen päivän ajan. 16.3.2020 osallistujien määrä oli alle puolet toiminnassa mukana olevista ja etäopetukseen siirtymistä edeltävänä iltapäivänä 17.3.2020 paikalla oli ainoastaan muutamia oppilaita/koulu. 18.3.2020 alkaen toimintaa ei ole tarjottu Järvenpään seurakunnan neljässä toimipisteessä lainkaan. Lähiopetukseen osallistuvien, noin 25 oppilaan iltapäivätoiminta on järjestetty lähiopetuspaikoissa.

Koska toimintaa on poikkeustilanteen takia tarjottu vain lähiopetukseen osallistuville oppilaille, on perusteltua puolittaa maaliskuun toimintamaksu kotiin jääneiden oppilaiden osalta. Lisäksi perheiden tilanteen kannalta on perusteltua jättää vaatimatta kirjallinen irtisanominen toiminnasta pois jäädessä, sekä luopua samalla yhden kalenterikuukauden pituisesta irtisanomisajasta. Tällöin maksua ei peritä lainkaan, mikäli lapsi ei osallistu toimintaan koko kalenterikuukauden aikana huhti- ja toukokuussa.

Puolittamisen kustannusvaikutus kaupungin tuloihin olisi maaliskuussa -18.000€ sekä palvelua tuottavien Järvenpään seurakunnan tuloihin -4.000€ ja Kristillinen kouluun tuloihin -1.250. Mikäli toimintaa ei pystytä enää kevätkaudella lainkaan on kustannusvaikutus kaupungin tuloihin noin -34.000€/kk, Järvenpään seurakunnan tuloihin -8.000€/kk ja Kristillisen koulun tuloihin - 2.500€/kk. 

Toimivalta

Hallintosääntö (valtuusto hyväksynyt 23.3.2020 § 17) § 133: "- - kaupunginhallitus käyttää palvelualuelautakunnille ja jaostoille hallintosäännöllä määrättyä päätösvaltaa (pois lukien tarkastuslautakunta, lupajaosto ja yksilöasiainjaosto) tämän pykälän mukaisissa poikkeusoloissa."

TL

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää että,

  1.  koululaisten iltapäivätoiminnan maaliskuun toimintamaksu puolitetaan kaikilta toimintaan osallistuvilta pois lukien lähiopetuksen aikana toimintaan osallistuneet. 
     
  2. huhtikuun ja toukokuun osalta ei vaadita irtisanoutumista toiminnasta. Mikäli lapsi ei kalenterikuukauden aikana huhti- tai toukokuussa osallistu lainkaan toimintaan, jätetään toimintamaksu perimättä. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Perusopetus