Kaupunginhallitus, kokous 1.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 231 Järvenpään kaupungin rasismin vastainen sitoumus

JARDno-2024-1485

Valmistelija

  • Eveliina Taipale, lakimies, eveliina.taipale@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valtioneuvoston "Me puhumme teoin" -kampanja on rasismin vastainen aloite, joka kutsuu kuntia, yrityksiä, järjestöjä ja muita toimijoita osallistumaan konkreettisin toimin yhdenvertaisuuden ja rasismittoman yhteiskunnan rakentamiseen. Kampanja on osa valtioneuvoston yhdenvertaisuustiedonantoa, ja sen tavoitteena on purkaa rakenteellista rasismia sekä edistää monimuotoisuuden huomioon ottamista yhteiskunnan toiminnassa. Kampanjaan osallistuvat toimijat liittyvät omalla sitoumuksellaan mukaan kampanjan kattositoumukseen Sitoumus2050.fi-verkkopalvelussa. Palvelussa toimijat valitsevat omaan organisaatioonsa soveltuvat toimenpiteet, tai lisäävät omia, itselleen sopivia toimia. Palvelussa voi myös raportoida kunkin sitoumuksen toimenpiteiden toteutumisesta.

Järvenpään kaupungilla tehdään pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan on koottu ne henkilöstöön liittyvät periaatteet ja toimenpiteet, joihin Järvenpään kaupunki työnantajana sitoutuu henkilöstönsä tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi. Järvenpään kaupunki on sitoutunut mm. seuraaviin toimenpiteisiin:

1) Anonyymia rekrytointia kehitetään ja lisätään siihen soveltuvissa hauissa,

2) Tuetaan kotoutumista vahvistamalla ei-suomenkielisten mahdollisuuksia hakea tehtäviä,

3) Laaditaan arviointi- ja perehdytysmenetelmä, jonka avulla varmistetaan henkilöstön ymmärrys tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta,

4) Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemat ovat osa esihenkilöiden perehdytystä.

Toimenpiteiden toteutumista tarkastellaan vuosisuunnitteluprosessin mukaisesti. 

Järvenpään kaupunki tulee jatkossakin edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toimenpiteillään. Liittymällä valtakunnallisen kampanjan kattositoumukseen Järvenpään kaupunki haluaa osaltaan olla tukemassa rasisminvastaista työtä.

 

SF

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että:

  1. Järvenpään kaupunki liittyy "Me puhumme teoin" -kampanjan kattositoumukseen Sitoumus2050.fi-verkkopalvelussa. 
  2. Järvenpään kaupunki antaa seuraavan rasismin vastaisen sitoumuksen: "Liittymällä valtioneuvoston kanslian johdolla toteutettavaan valtakunnalliseen kampanjaan haluamme olla osaltamme tukemassa rasisminvastaista työtä. Järvenpään kaupunki sitoutuu työnantajana edistämään työyhteisöjen monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta."

Päätös

Äänestyksen jälkeen äänin 8-3 päätettiin esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Käsittelyn kuluessa Ismo Nöjd ehdotti Tom Bomanin kannattamana, että 

"kaupunginhallitus päättää, että:

1. Todetaan, että Järvenpään kaupunki tekee pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi hyväksymänsä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti. Työ ei ole sidottu tai riippuvainen yhteiskunnassa vallitsevista poliittisista voimasuhteista tai mahdollisista kampanjoista. Työ Järvenpään kaupungissa on tärkeää, eikä sitä tule alistaa valtakunnan politiikan pelinappulaksi.

2. Järvenpään kaupunki ei liity ”Me puhumme teoin” -kampanjaan."

Puheenjohtaja totesi, että koska käsittelyn kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, asiasta oli äänestettävä. Äänestystavaksi valittiin sähköinen äänestys.

Äänestyksen jälkeen ääniin 8 JAA-ääntä, 3 EI-ääntä, päätettiin esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 73%

    Hanna Graeffe, Eemeli Peltonen, Henri Kontkin, Pirjo Komulainen, Ossi Vähäsarja, Tuija Kuusisto, Henry Berg, Tarja Edry

  • Ei 3 kpl 27%

    Laura Virkkunen, Tom Boman, Ismo Nöjd

Tiedoksi

kaupungin johtoryhmä, viestintä, kirjaamo