Kaupunginhallitus, kokous 1.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 230 Eroaminen Pro-rautatie ry:n jäsenyydestä

JARDno-2024-1418

Valmistelija

  • Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hallinnon asiantuntija Riitta Murtokare ja vt. kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere

Järvenpään kaupunki on liittynyt Pro Rautatie ry:n jäseneksi valtuuston päätöksellä 14.4.1997 § 68.  Yhdistyksen jäseniä ovat kunnat, maakuntaliitot, yritykset ja yhdistykset. Yhdistyksen tavoitteena on ollut raideliikenteen edistäminen ja kehittäminen.

Pro Rautatie ry on liikennepoliittinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää raideliikennetoiminnan yleisiä edellytyksiä Suomessa alueellisen ja sosiaalisen tasa-arvoisuuden ja kestävän kehityksen toteutumiseksi. Yhdistys toimii sekä henkilö- että tavaraliikenteen yleisten edellytysten turvaamiseksi, palvelutason parantamiseksi ja suosion kasvattamiseksi. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys mm. järjestää webinaareja, vaikuttaa suomalaiseen ja eurooppalaiseen liikennepolitiikkaan ehdotuksin ja kannanotoin sekä toimii yhteistyössä muiden toimintaa tukevien järjestöjen ja yhteisöjen kanssa (www.prorautatie.fi).

Yhdistyksen kuntajäsenet koostuvat pääosin radanvarren kunnista. Kaupungille jäsenyys on aiemmin ollut osa vaikuttamismahdollisuuksia Järvenpään raideliikennetoiminnan kehittämiseen. Nykyisin vaikuttamisverkostot ovat muuttuneet ja kaupungin jäsenyyden merkitys kyseisessä yhdistystoiminnassa on muuttunut lähinnä kannatusjäsenyydeksi. Kaupungin taloudellisesti haastavassa tilanteessa on järkevää luopua jäsenyydestä.

Toimivalta: Kaupunginhallitus ohjaa seudullista yhteistyötä (Järvenpään kaupungin hallintosääntö §12, KV 27.5.2024 § 34).

MA

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Järvenpään kaupunki irtisanoutuu Pro Rautatie ry:n yhdistyksen jäsenyydestä 1.1.2025 alkaen. 
 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti

Tiedoksi

Pro Rautatiet ry, vt.kaupunkikehitysjohtaja