Kaupunginhallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Eettiset periaatteet

JARDno-2024-899

Valmistelija

  • Sari Forsström, hallintojohtaja, sari.forsstrom@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupunginvaltuusto on ensimmäisen kerran käsitellyt eettisiä periaatteita loppuvuodesta 2022. Hallintosääntötyön valmistuttua periaatteiden valmistelutyöhön on tämän kevään aikana palattu.

Periaatteita koskevaa keskustelua on kevään aikana käyty kaupunginhallituksen iltakoulussa 20.5., valtuustoinfossa 27.5. sekä yhteistyötoimikunnassa 12.6. Asetettuna tavoitteena on syksyn 2024 aikana päättää kaupungin eettisten periaatteiden tarpeesta ja itse periaatteista.

Järvenpään kaupungin toimintaa velvoittavat perustuslaista johdetut hyvää hallintoa koskevat periaatteet sekä sovellettava lainsäädäntö, kuntalaki, hallintolaki sekä kutakin alaa koskeva erityislainsäädäntö ja viranomaismääräykset.  Kaupungilla on lakien tarkoitusta täsmentävä monipuolinen, ajantasainen ja jatkuvasti päivittyvä ohjeistus. Näitä ohjeita ovat esimerkiksi sisäisen valvonnan ohjeet, ohje vieraanvaraisuuden ja muiden taloudellisten etujen vastaanottamisesta, häirinnän tai muun epäasiallisen kohtelun käsittelyn ohje, hankintakäsikirja, konserniohje (mm. hyvä hallinto- ja johtamistapa), ostolaskujen käsittelyohje, hyväksyjälistaus ja turvallisemman tilan ja tilaisuuden periaatteet.  Kaupungilla on eettinen ilmoituskanava ja sitä koskeva ohjeistus (ns. whistleblowing-direktiivin mukainen ilmoituskanava).

Code of Conduct Companyn mukaan eettinen ohjeisto on organisaatiokohtainen, tilannesidonnainen dokumentti, jossa linjataan, millaiseen toimintaan kannustetaan ja millaista käyttäytymistä ei toisaalta hyväksytä. Eettisten ohjeiden tulisi olla laadittuna organisaation omasta toimintaympäristöstä, omista riskeistä ja relevanttien sidosryhmien vaatimuksista käsin.

Myös väärinkäytöksiin ja epäasialliseen käytökseen on helpompi puuttua, kun odotettu tapa toimia on muodollisesti kuvattu ja viestitty yhteisissä toimintaperiaatteissa. Kuten edellä on mainittu, kaupungilla on olemassa jo entuudestaan tällaista ohjeistusta, jonka avulla epäkohtiin on helppo puuttua.

Valmistelun etenemiseksi keskustelussa on ollut esillä kolme vaihtoehtoa periaatteiden tekniseksi toteuttamistavaksi, 1: julistustyyppinen tahdonilmaisu, 2: huoneentaulunomainen tiivistys periaatteista joista halutaan viestiä, 3: yksityiskohtainen määrättyä aihepiiriä koskeva ohje (liite).

Eettisistä periaatteista ja niiden muotoilemisen vaihtoehdoista on lisäksi käyty keskustelu kaupungin yhteistyötoimikunnassa 12.6.2024, ja periaatteiden kokoamista tiivistetyksi asiakirjaksi pidettiin soveltuvimpana tapana.

 

Periaatteita koskevan valmistelun lähtökohdat

Ehdotetaan, että yhteisiksi koettuja arvoja ja periaatteita koskevat asiakirja laaditaan palvelemaan sekä kaupungin työntekijöitä että luottamushenkilöitä.

Ehdotetaan, että periaatteet muotoillaan tiivistetysti koosteeksi (vaihtoehto 2), jotta ne avautuvat hyvin myös kuntalaisille.  Näissä periaatteissa voidaan täydentävästi viitata jo olemassaoleviin ohjeisiin, jolloin samaa asiaa ei ohjeisteta tai käsitellä useassa eri dokumentissa.

 

Aikataulu

Ehdotuksena on, että keskustelua syksyn aikana jatketaan seuraavan kerran 27.8. valtuustoseminaarissa, millaiset teemat nyt koetaan tärkeäksi verrattuna vuonna 2022 nousseisiin aiheisiin. Käsittelyä jatketaan lokakuun valtuustoseminaarissa, jonka jälkeen asia valmistellaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

 

SF

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

  1. etenemistyön pohjaksi valitaan esillä ollut vaihtoehto 2: päätös kootuista eettisistä periaatteista
  2. niin että periaatteet koskevat sekä kaupungin henkilöstöä, viranhaltijoita että luottamushenkilöitä
  3. valmistelua jatketaan elokuun valtuustoseminaarissa

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.