Kaupunginhallitus, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Korvausvaatimus talousrakennuksen vaurioitumisesta

JARDno-2024-110

Valmistelija

  • Miia Haikonen, suunnittelupäällikkö, miia.haikonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: suunnittelupäällikkö Miia Haikonen, johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki, lupa- ja valvontapäällikkö Taija Karjalainen ja alueidenkäytön asiantuntija Ville Voima

 

Vaatimus:

Kiinteistönomistaja vaatii kaupunkia maksamaan nykyisen piharakennuksen purkamisesta ja uuden rakentamisesta 101 516,60 € tai vaihtoehtoisesti korvaamaan kiinteistöllä tehtävästä puun kaadosta, vanhan rakennuksen purkamisesta ja uuden rakennuksen rakentamisesta aiheutuvat kulut.

 

Asian taustaa ja vaatimuksen perusteet:

Kiinteistön omistaja katsoo, että Mikonkorvessa puistoalueeseen rajautuvalla tontilla olevan piharakennuksen pohjoispuoleinen reuna on pudonnut noin 20 cm purouoman eroosion takia ja näin ollen rakennus on korjauskelvoton ja joudutaan purkamaan. Talousrakennus on puurakenteinen ja peltikattoinen ja se on kooltaan silmämääräisesti noin 20m2. Kiinteistönomistaja katsoo, että kaupunki olisi aiheuttanut kiinteistöä koskevan ongelman omalla toiminnallaan ohjaamalla puistoalueeseen purouomaan hulevesiä.

Kiinteistöön rajautuvalle puistoalueelle on asemakaavassa osoitettu suojelumerkintä (S), jonka mukaisesti olemassa oleva puusto ja muu kasvillisuus tulee säilyttää siten, että vain maiseman hoidon kannalta tarpeelliset toimet on sallittuja. Kaavamääräyksen mukaisesti maanpinnan muotoa ja korkeusasemaa ei saa muuttaa. Kaavamääräys on ollut voimassa jo vuoden 1988 asemakaavassa. Puistoalueella sijaitseva purouoma toimii Mikonkorven valuma-alueen luontaisena purkureittinä johtaen valuma-alueella muodostuvat vedet kiinteistöiltä sekä yleisiltä tie-, katu- ja rata-alueilta edelleen Keravanjokeen.

Puistoalueen purouoma on vesilain 1 luvun 3 §:n tarkoittama noro. Vesilain 2 luvun 11 §:n 1 momentin mukaan luonnontilaisen noron luonnontilan vaarantaminen on kielletty. Noro sisältyy Järvenpään Keravanjokivarren lehtojen kokonaisuuteen, joka on paikallisesti arvokas. Lehdon todetaan olevan metsälain 10 §:n erityisen tärkeisiin elinympäristöihin kuuluva noron lähiympäristö ja rehevä lehtolaikku. Lehto on metsälain 10 §:n nojalla rauhoitettu erityisen arvokas elinympäristö, jossa metsänhoitotoimet on tehtävä elinympäristön ominaispiirteet säilyttävällä tavalla. Noron ympärillä tai läheisyydessä tehtävät toimenpiteet, jotka vaikuttavat luontotyypin luonnontilaan ovat vesilain mukaan kiellettyjä. Noroa varjostavan puuston kaataminen edellyttää aluehallintoviraston myöntämää poikkeusta.

Järvenpään kaupunki on toteuttanut vuonna 2020 purouoman kunnostustyön, jonka tavoitteena on ollut omakotitaloalueella purouoman suuntaan sortumaan lähteneiden luiskien sortumavaurioiden korjaaminen, purouoman riittävän stabiliteetin saavuttaminen sekä purouoman toimivuuden varmistaminen. Kunnostus on toteutettu vain välttämättömässä laajuudessa Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen 3.12.2019 poikkeamislupapäätöksellä (Dnro ESAVI/14286/2019). Kunnostusalue ei ole ulottunut kiinteistön kohdalle.

Järvenpään kaupungin suunnittelupalvelut ja rakennusvalvonta ovat saanut kesäkuussa 2022 yhteydenoton kiinteistön 186-17-1719-4   omistajalta, että uomassa olisi tapahtunut purouoman luiskan sortumaa kiinteistön kohdalla.

Järvenpään kaupungin rakennusvalvonta ja kaupunkitekniikan suunnittelupalvelut ovat käyneet 17.6.2022 kiinteistöllä toteamassa tilanteen. Kohteessa ei ole tavattu aiempaan uoman kunnostukseen tai silloin vallinneeseen tilanteeseen nähden silmämääräisesti havaittavia tai selkeitä muutoksia purouoman luiskassa. Rakennusvalvonta on käynyt kohteessa toistamiseen syyskuussa 2022 ja rakennusvalvonta sekä suunnittelupalvelut jälleen huhtikuussa 2023. Maastossa ja uoman luiskissa ei ollut havaittavissa muutoksia aiempaan tilanteeseen nähden. Puron vesiuomassa on havaittavissa veden virtauksesta aiheutuvaa eroosiota, ja ajan saatossa uoman pohja on syöpynyt alkuperäistä syvemmälle. Aiempien pohjatutkimusten perusteella alueen maaperä on savipitoista.

Neuvoteltuaan Uudenmaan ELY -keskuksen kanssa kesällä 2023, kaupunkitekniikka on päättänyt käynnistää joulukuussa 2023 purouoman loppuosan kunnostuksen kiinteistön kohdalla taatakseen yhdenvertaiset olosuhteet kaikkien puistoalueeseen rajautuvien kiinteistöjen osalta. Uoman loppuosan kunnostuksen tavoitteena on varmistaa purouoman toimivuus vesien johtamiseen sekä luiskien stabiliteetti aiemman kunnostusosuuden periaatteiden mukaisesti. Täydentävät pohjatutkimukset ja kunnostussuunnittelu toteutetaan kevään ja kesän 2024 aikana.

 

Kuuleminen

Korvausvaatimuksen tekijää on kuultu ennen päätösesityksen laatimista. Vaatimuksen tekijän vastine on päätösesityksen liitteenä. 

Päätösesityksen perustelut:

Kiinteistöllä 186-17-1719-4 sijaitseva talousrakennus on rakennettu ilmakuva- ja pohjakartta-aineistojen perusteella vuosien 1988 ja 1999 välillä. Rakennusvalvonnasta ei löydy ko. kiinteistölle myönnettyjä rakennuslupia 1980 ja 2022 vuosien välillä. Järvenpäässä on ollut voimassa seuraavat kyseisenä aikana rakennusjärjestykset: 14.11.1962 - 18.8.1991 ja 19.8.1991-23.7.2006 eikä näissä kummassakaan ole vapautettu talousrakennuksia luvanvaraisuudesta. Ko. talousrakennus on siis rakennettu luvatta, jolloin Järvenpään kaupungilla tai kaupungin rakennusvalvontaviranomaisella ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa talousrakennuksen sijaintiin tai perustamistapaan.

 

SF

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  1. todeta,​ ettei Järvenpään kaupunki edellä kuvaustekstissä esitetyillä perusteilla ole korvausvelvollinen asiassa.
  2. hylätä kiinteistön  186-17-1719-4  kiinteistönomistajan vaatimuksen asiassa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

korvausvaatimuksen tekijä, vt. kaupunkikehitysjohtaja, asian kaikki valmistelijat