Kaupunginhallitus, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Tukiasemille ja valotauluille vuokrattavien maa-alueiden vuokrahintojen päivitys

JARDno-2024-470

Valmistelija

  • Erika Märkälä, maanmittausinsinööri, erika.markala@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 18.6.2012 § 159 päättänyt periaatteista kaupungin omistamien, merkitykseltään vähäisten maa- ja vesialueiden vuokraamisesta ja luovuttamisesta tilapaiskäyttöön. Päätöksellä on linjattu tukiasemien, tukiasemien huoltorakennusten sekä valotaulujen vuokrien suuruudet. 

Tukiasemien ja niiden huoltorakennuksia koskevia vuokrasopimuksia tehdään määrällisesti paljon. Alueet, joita vuokrataan sijaitsevat tyypillisesti raakamaa-alueilla tai asemakaava-alueiden puistoalueilla. Vuokrattavien alueiden pinta-alat ovat pieniä (tyypillillisesti 50-80 neliömetriä). Rakennusoikeutta vuokrattavailla alueilla ei lähtökohtaisesti ole. Alueiden markkina-arvo sen nykykäytössä raakamaa tai puistoalueena on hyvin pieni (3,25 €/m2 x noin 65 m2 = noin 211 euroa). Nykykäytöstä lasketuksi vuokrahinnaksi (5 prosentin tuottovaatimuksella) tulisi tukiasemille lähinnä nimellinen korvaus (0,05 x 211 € = 10,50 euroa/vuosi).

Tukiasemille on vuokrattu kaupungihallituksen em. päätöksen mukaisesti maa-alueita huomattavasti em. nykykäyttöön perustuvaa maan arvoa korkeamalla hinnalla. Syntyneen käytännön pohjalta näille ns. tukiasematonteille on muodostunut vakiintunut hintataso, jota voidaan pitää tukiasematonttien markkinahintana. Tässä päätöksessä on tarkoitus päivittää hintataso vastaamaan sitä hintatasoa, joka tukiasematonteille on muodostunut.

Tukiasemien hinnat on porrastettu liitteessä 1 esitetyissä vuokrahinnastossa maston korkeuden mukaan 25 m välein. Huoltorakennusten ja valotaulujen vuokran suuruus on vakio. Uudet vuokratasot on laskettu siten, että vuoden 2012 hinnat on korjattu Tilastokeskuksen elinkustannusindeksillä liitteen 1 mukaisesti. Vuoden 2012 keskiarvo elinkustannusindeksille on ollut 1863 ja viimeisin tiedossa oleva keski-indeksi on vuoden 2023 indeksiluku 2296. Hintojen kertoimeksi määräytyy näin 1,23 ja hinnat on pyöristetty lähimpään 50 euroon hintojen selkeyden vuoksi.

Päätöstä valmisteltaessa on selvitetty muiden kaupunkien käytäntöjä tukiasematonttien luovuttamisessa. Kaikissa tarkastelluissa kaupungeissa tukiasematontit luovutettiin vuokraamalla, kuten Järvenpäässä. Samoin kaikissa tarkastelluissa kaupungeissa oli käytössä ns. vakiohinnat tukiasematonttien luovutukselle. Poiketen Järvenpäästä, tukiasematontit luovutetaan muissa kaupungeissa tyypillisesti 30 vuoden vuokrasopimuksilla kun Järvenpäässä on vuokrasopimuksen pituus ollut 10 vuotta.

Toimivalta mihin päätös perustuu: Järvenpään kaupungin hallintosääntö, liite 1 -Taloudellinen toimivalta. Maa- ja vesialueiden, yhteisosuuksien ja rakennusten ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta ja lunastamisesta päättää kaupunginhallitus silloin, kun kauppahinta on alle 1.000.000 €. 

MA

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää että

  • tonttipäällikkö voi luovuttaa tukiasematontit liitteenä 1 olevilla vuokrahinnoilla kuitenkin siten, että vuokrahinnat päivitetään vuosittain elinkustannusindeksillä

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

talouspalvelut, maankäyttöjohtaja, maankäyttösihteeri, tonttipäällikkö, maanmittausinsinööri