Kaupunginhallitus, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Iso-Antin päiväkodin rakennuksesta luopuminen ja purku

JARDno-2023-1607

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ulla Lehtonen, varhaiskasvatusjohtaja, ulla.lehtonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Vuonna 2021 Järvenpään kaupunginvaltuustossa hyväksytyssä palveluverkossa päiväkoti Iso-Antista on suunniteltu luovuttavan vuonna 2026. Vuoden 2023 aikana päiväkoti Iso-Antin rakennusteknisessä kunnossa on ollut haasteita. Erityisesti rakennuksen putkiston kunto on vaikeuttanut päiväkodin toimintaa kevään ja syksyn 2023 aikana. Kiinteistössä ilmenneistä ennakoimattomista muutoksista johtuen on jouduttu arvioimaan päiväkotikiinteistöstä ja toiminnasta luopumisen aikataulua uudelleen.

Päiväkoti Iso-Antin luopumisen aikaistamisesta keskusteltiin elo-syyskuussa 2023 Järvenpään kaupungin eri toimijoiden kesken sekä Mestaritoiminnan kanssa. Opetuksen ja kasvatuksen lautakunnassa 19.9.2023 päätettävänä olleen investointisuunnitelman lausunnossa esitettiin päiväkoti Iso-Antin toiminnasta luopumista suunniteltua aiemmin syksyn 2023 aikana. Esittelijän toimesta päiväkoti Iso-Anttia koskeva esitys poistettiin investointisuunnitelman lausunnosta ja sovittiin selvitettävän tarkemmin eri vaihtoehtoja päiväkoti Iso-Antin toiminnasta luopumisen aikatauluille ja niiden vaikutuksille.

Vaihtoehtoina päiväkoti Iso-Antin toiminnasta luopumiselle on selvitetty kolmea eri vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa edetään palveluverkkosuunnitelman mukaan, jolloin päiväkoti Iso-Antin toiminta lopetetaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Toisessa vaihtoehdossa päiväkoti Iso-Antin toiminta lopetetaan mahdollisimman pian vuoden 2023 loppuun mennessä tai viimeistään 2/ 2024 mennessä. Kolmannessa vaihtoehdossa päiväkoti Iso-Antin toiminta lopetetaan toimintakauden 2023-2024 loppuun mennessä 6/2024. Näistä kolmesta vaihtoehdosta sovittiin selvitettäväksi kiinteistön korjaustarpeet, niiden kustannukset ja aikataulu sekä mahdolliset toiminnan väistötarpeet. Selvityksen asiasta teki Mestaritoiminta.

Ensimmäinen vaihtoehto toiminnan lakkauttamisesta vuoden 2025 loppuun mennessä palveluverkkosuunnitelman mukaisesti edellyttää sekä tutkimuksia että mittavia korjauksia, joiden kustannukset ovat noin 200.000-300.000 euroa. Tällainen kustannus ei mahdu vuoden 2024 nykyiseen Mestaritoiminnan allianssin vuosibudjettiin vaan edellyttää kaupungissa päätäntää kaupunginhallituksessa. Tämä vaihtoehto edellyttää väistöjärjestelyjä ja toiminnallisia järjestelyjä päiväkodin sisällä. Lisäksi mahdolliset vesikatkokset haittaavat päiväkodin toimintaa. Arvioitu korjausten kesto tälle vaihtoehdolle on minimissään 4 kuukautta päätöksenteosta.

Toinen vaihtoehto toiminnan lakkauttamisesta mahdollisimman pian vuoden 2023 loppuun mennessä tai viimeistään 2/2024 mennessä ei edellytä korjaustarpeiden selvityksiä. Tämä vaihtoehto edellyttää minimikorjauksena käyttövesiverkoston paineenalentamista vakiopaineventtiilillä sekä vuotovahdin asennusta, joiden kustannukset ovat noin 5000-8000 euroa. Kustannukset pystytään kattamaan Mestaritoiminnan allianssin vuosibudjetista eikä vaadi erillistä päätäntää. Tässä vaihtoehdossa ei ole toiminnan väistötarvetta ja aikataulu olisi 3-4 viikkoa toimenpiteiden tilauksesta.

Kolmas vaihtoehto toiminnan lakkauttamisesta toimintakauden 2023-2024 loppuun mennessä 6/2024 edellyttää putkien röntgenkuvausta ja osakorjausta, joiden kustannukset ovat noin 20.000-40.000 euroa. Kustannukset pystytään kattamaan Mestaritoiminnan allianssin vuosibudjetista eikä vaadi erillistä päätäntää. Tämä vaihtoehto edellyttää väistöjärjestelyjä ja toiminnallisia järjestelyjä päiväkodin sisällä.

Päiväkoti Iso-Antin maksimikapasiteetti on 105 paikkaa. Tällä hetkellä päiväkodissa on 57 lasta ja 11 työntekijää. Järvenpään palveluverkkoa on tarkasteltu Iso-Antin toiminnan lakkauttamisen näkökulmasta ja todettu, että kaikissa vaihtoehdoissa Iso-Antin lapsille pystytään osoittamaan varhaiskasvatuspaikka. Huoltajilta tullaan kysymään toiveet tulevasta päiväkodista ja niitä toteutetaan niin pitkälle kuin mahdollista. Henkilöstön työsuhteet säilyvät nykyisellään ja tavoitteena on, että tuttuja aikuisia siirtyy lasten mukana.

Huoltajia on kuultu keskustelutilaisuudessa 21.9.2023, jossa on varhaiskasvatuksen avainalueen johdon lisäksi ollut paikalla Mestaritoiminnan edustus. Tilaisuudesta on lähetetty kaikille huoltajille tiedote ja uusi huoltajatilaisuus tullaan järjestämään kun päätös aikataulusta on tehty. Henkilöstöä on kuultu 18.8.2023 ja uudestaan lautakunnan päätöksen jälkeen 20.9.2023. Henkilöstöä tullaan kuulemaan päätöksenteon jälkeen. Opetuksen ja kasvatuksen lautakunnan 10.10.2023 kokouksen esityslista lähetetään tiedoksi sekä kaikille huoltajille että henkilöstölle.

Esitämme päiväkoti Iso-Antin kiinteistöstä ja toiminnasta luopumisen aikataulun muutosta niin, että toiminta loppuu toimintakauden 2023-2024 loppuun mennessä 6/2024.

 

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetuksen ja kasvatuksen lautakunta päättää aikaistaa päiväkoti Iso-Antin toiminnasta luopumista toimintakauden 2023-2024 loppuun mennessä 6/2024.

 

Käsittely

Kiinteistömestari Leena Hogg selosti asiaa.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Tuomas Koskiniemi, tuomas.koskiniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: toimitilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja Leena Hogg, Mestaritoiminta Oy

Aikaisempi käsittely

Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 10.10.2023

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma 2022–2031

Tausta ja Tarve

Päiväkoti Iso-Antin kiinteistöstä ja toiminnasta luopumisen aikataulun muutos käsiteltiin Opetuksen ja kasvatuksen lautakunnassa loppuvuodesta 2023 (10.10.2023 §54, JARDno-2023-1607). Lautakunta päätti, että palvelualue luopuu tilojen käytöstä palveluverkkosuunnitelmaa nopeammassa aikataulussa, kuluvan toimintakauden 2023–2024 loppuun mennessä 06/2024. Rakennuksen käyttöä turvaavien korjausten kustannukset olisivat olleet mittavat, eikä riskiä toiminnan keskeytymisestä äkillisen vesivahingon vuoksi haluttu ottaa.

Purkukustannusten karkea kustannusarvio on 85.000€ (sisältää riskivarauksia).

Aikataulutavoite: Purku käynnistyisi aikaisintaan elokuun lopulla ja valmistuisi lokakuun loppuun mennessä 2024.

 

Toimivalta 

Hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus vastaa kaupungin omistamien kiinteistöjen, rakennusten ja tilojen omistajuuteen ja hallintaan liittyvistä tehtävistä

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  1. että Iso-Antin päiväkotirakennus osoitteessa Laurilantie 37 puretaan
  2. hyväksyä hankkeen budjetiksi 85.000 €.
  3. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella ja päättää rakennuksen purkamista koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta edellä hyväksytyssä budjetissa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mestaritoiminta Oy, opkan palvelualuejohtaja, varhaiskasvatusjohtaja