Kaupunginhallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 285 Lausunto Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelman luonnoksesta

JARDno-2023-1714

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hyte-johtaja Kirsi-Marja Karjalainen, lakimies Antti Ali-Sisto ja talousjohtaja Kirsi Rinne

Taustaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue pyytää lausuntoa palvelujen verkostosuunnitelman luonnoksesta. Lausunto pyydetään jättämään 25.10.-14.11.2023 sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.hva@keusote.fi. Tavoite on, että palvelujen verkostosuunnitelma etenee päätöksentekoon siten, että se on aluevaltuuston käsiteltävänä joulukuussa 2023.

Palvelujen verkostosuunnitelman tavoite on parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä varmistaa, että asiakas saa oikeaa palvelua oikea-aikaisesti. Suunnitelmassa kuvataan, miten Keski-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa palveluitaan huomioiden mm. henkilöstön saatavuuden ennusteet, väestöennusteet ja teknologian kehittymisen. Keusoten palvelujen verkostosuunnitelma on osa hyvinvointialueohjelmaa, jonka hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 21.9.2023. Verkostosuunnitelmaa ohjaavat hyvinvointialueen strategia 2023–2025 ja palvelustrategia. Luonnos on Keusoten virkamiesvalmisteluna tehty esitys palvelujen verkostosuunnitelmasta. Suunnitelma visioi tulevaisuuskuvaa palvelujen järjestämisestä vuoteen 2030.

Järvenpään kaupungin lausunto (asianumero KEUHDno-2023-4111)

Järvenpään kaupunki kiittää mahdollisuudesta lausua palvelujen verkostosuunnitelman luonnoksesta. Haastavasta aikataulusta huolimatta lausuntopyyntö on toimitettu tiedoksi lautakuntiemme ja vaikuttamistoimielintemme puheenjohtajille.

Viittaamme Järvenpään kaupungin antamaan lausuntoon (kaupunginhallitus 14.8.2023, § 181) hyvinvointiohjelmasta. Lisäksi lausumme seuraavaa:

Lausunnon valmisteluaikataulu on ollut erittäin haastava kuntien ja asukkaiden näkökulmasta. Lausuntopyyntö saapui kuntiin 25.10.2023, ja lausuntojen määräaika on 14.11.2023. Lausunto on valmisteltu virkamiestyönä eikä laajemmalle keskustelulle tai käsittelylle ole ollut aikatulusta johtuen mahdollisuuksia. Kaupunginhallitus käsittelee lausunnon kokouksessaan 6.11.2023.

Palveluverkostosuunnitelma perustuu hyvinvointialueen strategiaan ja Järvenpään kaupunki kannattaa verkostosuunnitelmassa asetettuja tavoitteita ja periaatteita.

Palvelujen saavutettavuus ja saatavuus

Hyte-keskuksen sijainti Järvenpäässä on asukkaiden palvelujen kannalta tärkeä. Pidämme hyvänä asiana sitä, että saman katon alle on keskitetty monipuolisesti palveluja. Hyte-keskukset ovat erityisen tärkeitä asiakkaille, jotka eivät käytä digipalveluita. Uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotto mahdollistaa asiakkaan asioimisen kaikkialla hyvinvointialueella, mikä osaltaan parantaa palvelujen saavutettavuutta ja saatavuutta.

Tiloista saatavien säästöjen tarkastelu on järkevää, mutta kehittämistyötä on syytä tehdä asukkaiden palvelut edellä, ei palveluverkko edellä. Hyvinvointialueen tulisi ensin toteuttaa "seiniä" korvaavat palvelut kuten liikkuvat palvelut ja digipalvelut ennen kuin palveluverkkoon suunnitellut toimipisteiden mahdolliset lakkautukset toteutuvat. Näkemyksemme mukaan yhtään sote-yksikköä ei pitäisi lakkauttaa seuraavan 3–5 vuoden kuluessa. HVA:n kustannuksia voidaan alentaa sopeuttamalla tilojen käyttö HVA:n tarpeen mukaiseksi. Toimintoja jatketaan niin kauan, kunnes mahdollinen korvaava palvelu on olemassa. Toimitilojen lakkauttamisen vaihtoehtoisena toimenpiteenä tulisi harkita vuokratason laskemista ja harmonisointia. Karsitumpi palveluvalikoima ja rajoitettu aukiolo ovat parempia vaihtoehtoja kuin ei palvelua lainkaan. Asukkaiden palautteista päätellen nykyisten palveluiden keskeisin ongelma on yhteyden saaminen sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä perusterveydenhuollon lääkäripalvelujen saaminen hoitotakuun edellyttämissä rajoissa. Myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudessa on ollut vaikeuksia. Näihin epäkohtiin on erityisesti syytä kiinnittää huomiota.

Keusoten kuntoutuskeskuksen (Kiljavan sairaalan) osalta Järvenpää toteaa, että Kiljavan sairaalasta kannattaisi kehittää alueen vahva kuntoutustoimija ja keskittää sinne palveluita. Kannattaisi selvittää, olisiko kyseinen rakennus kehitettävissä kuntoutuksen huippuyksiköksi, jota hyvinvointialueet voisivat hyödyntää Keusotea laajemmin. Keski-Uusimaa voisi toimia kuntoutuksen keskittymänä ja kuntoutustoimintaa voitaisiin järjestää hyvinvointialueiden yhteistyöllä tai sidosyksikkömallilla. Resurssiviisauden näkökulmasta on perusteltua hyödyntää vanhoja ja osittain korjattua rakennuksia sen sijaan että etsitään uutta tonttia uudisrakennukselle. Järvenpään kaupunki ehdottaa, että suunnitelmat Kiljavan sairaalan lakkauttamiseksi rauhoitetaan 3–5 vuoden ajaksi, jonka aikana Kiljavan sairaalaa kehitetään, haetaan korvaavaa tilaratkaisua, vahvistetaan kotikuntoutusta ja neuvotellaan vuokran kohtuullistamisesta.

Toimitilaohjelma

Palvelujen verkostosuunnitelman toimeenpano tulee tarkoittamaan merkittäviä muutoksia toimipisteverkkoon. Suunnitelmassa on viitattu syksyllä 2023 laadittavaan toimitilaohjelmaan, joka tosiasiallisesti linjaa Keusoten toimitilojen kehittämisen ja käytön pitkän tähtäimen suunnitelmat. Kaupunkien lausuessa palvelujen verkostosta heillä ei ole tosiasiallisesti tietoa kaupungin asukkaiden palveluihin ja palvelujen saatavuuteen liittyvistä muutoksista, koska toimitilaohjelmaa ei ole julkaistu. Lausuntoa ei voi näin ollen pitää kaupungin lopullisena näkemyksenä, koska se perustuu vajavaiseen tietoon.

Palvelujen verkoston toteuttamisessa tulisi edistää yhteiskunnan resurssien sekä vero- että luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä. Olemassaolevien kiinteistöjen korvaaminen uudisrakennuksilla on vastoin ilmasto- ja resurssiviisaustavoitteita. Julkisten toimijoiden tulisi toimia esimerkkinä ja edistää päätöksenteossaan kestäviä ratkaisuja. Esitettyjen toimipistemuutosten toteuttaminen johtaa verovarojen tehottamaan käyttöön (tarpeeton investointi ja tyhjien toimitilojen aiheuttamat turhat kustannukset) ja resurssien tarpeettomaan kulutukseen (rakentamismateriaalit, sähkö, lämpö jne.).

 

LR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa kuvaustekstin mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Palvelujen verkostosuunnitelma 2023-2030 -luonnoksesta.

 

 

Käsittely

Tom Boman ja Tarja Edry poistuivat esteellisenä kokouksesta klo 16.22-16.24 . Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 5 (yhteisöjäävi). 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

  • Tom Boman, Tarja Edry