Kaupunginhallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 288 Vaalit 2024, vaalimainostelineet ja ulkomainonta

JARDno-2023-1482

Valmistelija

  • Eveliina Taipale, lakimies, eveliina.taipale@jarvenpaa.fi

Perustelut

Presidentinvaalit toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso kotimaassa on 17.-23.1.2024. Mahdollisen toisen vaalin vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024 ja ennakkoäänestys on 31.1.-6.2.2024. ​​​​​​Europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 9.6.2024. Ennakkoäänestysajanjakso kotimaassa on 29.5.–4.6.2024.

Kunnilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta vaalimainonnan järjestämiseen. Vaalimainospaikkojen ylläpito ja maksullisuus vaihtelevat kunnittain. Järvenpään kaupunki on perinteisesti tarjonnut puolueille ja valitsijayhdistyksille mahdollisuuden ehdokasjulisteiden esillepanoon maksutta niille varatuissa telineissä. Kaupungin omistamissa ja pystyttämissä vaalimainostelineissä on perinteisesti annettu kullekin vaaleihin osallistuvalle puolueelle, yhteislistalle ja valitsijayhdistykselle 1 mainospaikka.

Vaalimainostelineiden lukumäärään on syytä käyttää tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Telineiden sijoituspaikkoja oli vuoden 2023 eduskuntavaaleissa 6 kappaletta ja vastaavaa määrää ehdotetaan vuoden 2024 vaaleihin.

Kuntaliitto on perinteisesti suositellut, että ulkomainonta aloitetaan viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista. Presidentinvaalien osalta vastaava ajankohta on keskiviikkona 10.1.2024 ja europarlamenttivaalien osalta 22.5.2024.

Vaalimainonta vuoden 2024 vaalien osalta kaupungin vaalimainostelineissä esitetään tapahtuvaksi seuraavasti:

  1.  Presidentinvaaleissa kaupungin omistamat vaalimainostelineet pystytetään viimeistään 9.1.2024 liitteen mukaisesti ja poistetaan aikaisintaan 31.1.2024. Mikäli presidentinvaalit jatkuvat toiselle kierrokselle, vaalimainostelineet poistetaan aikaisintaan 14.2.2024. Europarlamenttivaaleissa vaalimainostelineet pystytetään viimeistään 21.5.2024 ja poistetaan aikaisintaan 12.6.2024. Kaupunki tilaa vaalimainostelineiden pystytyksen ja poiston Alltime Oy:ltä.
  2. Vaalimainostelineet sijoitetaan seuraavasti:
    1.  Kävelykatu / torialue / Järnefeltinkatu (torialueella, länsireunalla),
    2. Haarajoen koulun kohdalla, Haarajoenkatu,
    3. Oksapolun varrella Wärtsilänkadun alikulun ja entisen Jampan ostoskeskuksen välillä,
    4. Helsingintien varrella Lääkärinkujan läheisyydessä,
    5. Kyröläntien varrella Horsmatien kulmauksesta hieman Puistotielle päin ja
    6. Vanhankyläntien kevyenliikenteenväylän varrella Rasipolun kohdalla.
  3. Jokainen presidentinvaaleihin ja europarlamenttivaaleihin osallistuva puolue, valitsijayhdistys tai yhteislista saa vaalimainontaa varten kustakin vaalimainostelineestä yhden paikan. Jos puolueet ovat vaaliliitossa, on kullekin puolueelle oltava oma paikka mainostelineessä.
  4. Vaalimainospaikat telineissä vasemmalta oikealle määräytyvät sen järjestyksen mukaan, johon puolueet, valitsijayhdistykset tai yhteislistat on määrätty ehdokaslistojen yhdistelmään. 
  5. Mainosten taustalevyjen tulee olla kooltaan 120 cm korkeita ja 80 cm leveitä. Telineiden rakenteesta johtuen mainoksen voi asettaa vain taustalevyn toiselle puolelle. Taustalevyt on mainostilaa saaneiden itse hankittava.
  6. Kaupunki ei vastaa vaalimainosten asettamisesta nähtäville tai mainosten ylläpidosta, vaan nämä on kunkin mainostilaa saaneen vastuulla.
  7. Presidentinvaaleissa vaalimainokset saa asettaa telineisiin aikaisintaan 10.1.2024 ja ne on taustalevyineen poistettava viimeistään 30.1.2024. Mikäli presidentinvaalit jatkuvat toiselle kierrokselle, vaalimainokset on poistettava viimeistään 13.2.2024. Europarlamenttivaaleissa vaalimainokset saa asettaa telineisiin aikaisintaan 22.5.2024 ja ne on taustalevyineen poistettava viimeistään 11.6.2024.
  8.  Vaalimainostilaa ei saa luovuttaa toiselle. Ko. tilaan saa asettaa vain sen vaalin vaalimainoksia, jota varten tila on luovutettu.
  9. Kaupungin omistamilla tai hallitsemilla alueilla ei saa sijoittaa vaalimainoksia muualle kuin tämän päätöksen tarkoittamiin vaalimainostelineisiin. Mainonnassa on huomioitava vaalilain säännökset (erityisesti vaalilaki 56 ja 72 §).
  10. Kaupunki on oikeutettu siirtämään telineisiin virheellisesti asetetun mainoksen sekä poistamaan omistamilleen tai hallitsemilleen alueille luvatta asetetun vaalimainoksen.
  11. Kaupungin yhteyshenkilöinä vaalimainosasioissa on keskusvaalilautakunnan sihteeri.
  12. Vaalimainosjärjestelyistä ilmoitetaan vaaleihin osallistuville. Ilmoitus tehdään sähköpostitse kunkin puolueen, valitsijayhdistyksen tai yhteislistan ilmoittamalle vaaliasiamiehelle. Ilmoitus tehdään sähköpostitse myös puoluetta kunnassa edustavalle järjestölle, henkilölle tai ko. puolueen puoluetoimistoon. Vaalimainostamisesta löytyy tietoa myös lähempänä vaaleja avattavilla Järvenpään kaupungin internet -sivuilla.

LR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että vuoden 2024 vaalien vaalimainonta järjestetään esittelytekstin kohdissa 1-12 selvitetyllä tavalla.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

puolueiden vaaliasiamiehet