Kaupunginhallitus, kokous 16.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 236 Y-Säätiön välivuokrasopimussuhteen päättäminen

JARDno-2022-1583

Valmistelija

  • Mari Karsio, johdon erityisasiantuntija, mari.karsio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungilla on ollut vuodesta 1987 alkaen välivuokrauksessa Y-Säätiön omistamaa asuntokantaa. Asuntoja on yhteensä 97 kappaletta, joista 73 asuntoa on kovan rahan asuntoa ja 24 ara-rahoitteista asuntoa. Asunnot sijaitsevat yksittäisissä asunto-osakeyhtiöissä. Jokaisesta asunnosta on tehty erillinen vuokrasopimus.

Järvenpään kaupungin johdon erityisasiantuntijan viranhaltijapäätöksen (21.12.2022 § 7) mukaisesti kaupunki luopuu tyhjentyneistä asunnoista ja ne palautuvat Y-Säätiölle. Tällä hetkellä välivuokrauksessa on yhteensä 83 asuntoa, joista 21 asuntoa on ara-rahoitteisia.

Järvenpään Mestariasunnot Oy hoitaa kaupungin ja Mestariasunnot Oy:n välisellä ostopalvelusopimuksella asukasvalintaa, vuokrareskontraa sekä isännöintiä ja asumisaikaisia tehtäviä ja katselmuksia. Järvenpään kaupunki budjetoi vuosittain asunnoista aiheutuvat tulot ja menot kaupunkikehityksen palvelualueen asuntopalveluiden budjettiin ja seuraa niistä saatavia tuloja ja menoja kuukausittain sekä raportoi niistä yhteydessä (osavuosiraportti, kuukausiraportti ja tilinpäätös). Järvenpään kaupunki kantaa käyttötaloudessaan taloudellisen riskin mahdollisissa häiriötilanteissa, kuten asukkaan huoneistolle aiheuttamissa muissa kuin normaaleissa kulumisessa aiheutuvissa vaurioissa sekä mahdolisesta tyhjäkäytöstä sekä mahdollisista luottotappioista. Budjetti, jolla katetaan edellä mainituista syistä aiheutuneet kustannukset on hyvin rajallinen ja sitä on pienennetty 60 000 eurosta 10 000 euroon viimeisen neljän vuoden aikana.

Toimintaympäristö on muuttunut. Järvenpään kaupunki luopui lopusta omasta erillisosakekannastaan vuonna 2020 eikä kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää pientä huoneistomäärää, vaan vapauttaa työaikaa ydintekemiseen. Järvenpään kaupunki huolehtii kohtuuhintaisesta uudiskannasta MAL-sopimuksen mukaisesti. 

Välivuokrauksen päättämisestä on neuvoteltu Y-Säätiön kanssa on hyvässä yhteistyössä kaupungin aloitteesta ja lähtökohtana on, että nykyiset vuokralaiset jatkavat asunnoissaan Y-Säätiön vuokralaisina uusin ehdoin. Välivuokrauksen päättäminen toteutetaan siten, että Y-Säätiöllä on kohtuullinen aika valmistella puoleltaan muuttuvaa tilannetta. Järvenpään kaupungin ja Y-Säätiön välinen välivuokraustoiminta päättyy 29.2.2024. Järvenpään kaupunki ei irtisano asukkaiden kanssa tehtyjä vuokrasopimuksia, vaan asukkaat ilmoittaessaan jatkavat vuokrasuhdetta AHVL 76 § mukaisesti. Y-Säätiöllä on AHVL 77.2 §:n mukainen oikeus vastustaa vuokrasuhteen jatkamista kuukauden kuluessa siitä, kun jälleen vuokralainen on saanut tiedon ensivuokrasuhteen päättymisperusteesta. Vastustamisen peruste on saatettava tuomioistuimen tutkittavaksi ja vuokrasuhde jatkuu oikeudenkäynnin ajan ensivuokrasuhteen mukaisin ehdoin. Välivuokraustoiminnan päättymisen jälkeen 29.2.2024, on Y-Säätiö vapaa neuvottelemaan asukkaan kanssa muutoksista vuokrasopimuksiin.

Välivuokrauskannan osalta on budjetoitu toimintatuottoja yhteensä 550 000 euroa vuositasolla. Tuotot koostuvat asukkaiden maksamista vuokrista, joita on budjetoitu vuosittain 540 000 euroa, ja perintämaksutuotoista 10 000 euroa. Toimintakuluja on välivuokrausprosessiin liittyen budjetoitu 548 000 euroa (sisältää Y-Säätiölle maksettavat vastikkeet 492 000 €, luottotappiot 12 000 €), sekä korjausraha 10 000 euroa ja Mestariasunnoille maksettava ostopalvelusopimusmaksu noin 34 000 euroa (sisältää asukasvalinnat, vuokrasopimukset, reskontra ja katselmukset). Näiden kulujen lisäksi asuntopalveluiden kustannuspaikalle on budjetoitu myös henkilöstökuluja ja muita asiantuntijapalveluista aiheutuvia kuluja, jotka eivät suoraan liity Y-Säätiön välivuokraukseen. 

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää päättää Y-Säätiön ja kaupungin välisen välivuokrauksen kuvaustekstissä kuvatuin perustein.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Y-Säätiö