Kaupunginhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 312 Oikaisuvaatimus / Vesiliittymä- ja käyttösopimus, kohtuullistamispyyntö

JARDno-2023-1636

Valmistelija

  • Ari Kaunisto, toimitusjohtaja, ari.kaunisto@jarvenpaa.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus Järvenpään Veden toimitusjohtajan päätökseen 12.10.2023 §14, koskien kohtuullistamisvaadetta lisäliittymismaksusta

Järvenpään Veden toimitusjohtajan päätöksestä 12.10.2023 § 14 on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus on kuntalain (410/2015) 138 §:n sekä päätökseen liitetyn oikaisuvaatimusohjeen mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimus on toimitettu Järvenpään kaupungin kirjaamon sähköpostiosoitteeseen tiistaina 21.10.2023.

Asiakkaan perustelut kohtuullistamisvaateelle

Järvenpään Veden asiakas on esittänyt vesilisäliittymismaksun kohtuullistamista sopimukselle 990859, koska lisäliittymismaksu muodostuu asiakkaan mukaan kohtuuttoman suureksi kiinteistöllä saadun olemattoman hyödyn perusteella.

Vesilaitos perii lisäliittymismaksua voimassa olevien taksojen mukaisesti, kun kiinteistön liittymismaksun perusteena olevat olosuhteet muuttuvat liittymismaksun määräämisen jälkeen. Kerrosala kiinteistöllä kasvaa laskennallisesti yli 250 k-m2 rajan, mutta kesäkuussa 2023 valmistuneessa autotallissa ei ole viemäriä eikä vesiliittymää. 

Asiakkaan mukaan kyse ei ole myöskään asuinpinta-alan kasvattamisesta niin, että asukasmäärä voisi kasvaa. Asiakkaan mukaan vesipalveluiden käyttö kiinteistöllä ei siis muutu millään tavalla ja veden syöttöä, mittarointia ja pumppaamoita paineenkorotuksineen ei tarvitse muuttaa millään tavalla.

Asiakas on kohtuullistamispyynnössään esittänyt, että kaavamainen kerrosalaluokitus 251-500 m2 on suuri haarukka ja kerrosala laajennuksen jälkeen kiinteistöllä jää lähemmäksi luokituksen ala- kuin ylärajaa uudessa maksuluokassa. Koska kaavamaisella tavoin määrätty liittymismaksu muodostuu edellä mainituista syistä asiakkaan mukaan kohtuuttoman suureksi, liittymismaksu tulisi määrätä käyttömaksuhinnaston mukaan kiinteistölle vedenhankinnasta ja jakelusta koituvan hyödyn perusteella, mikä ei asiakkaan mukaan kiinteistöllä muutu lainkaan kesäkuisen autotallin valmistumisen myötä.

Järvenpään Veden toimitusjohtaja on kuitenkin 12.10.2023 annetulla viranhaltijapäätöksellä hylännyt kohtuullistamisvaatimuksen. Perusteena Järvenpään Veden toimitusjohtajan päätöksessä on ollut mm. asiakkaiden tasapuolinen kohtelu vastaavissa lisäliittymismaksuissa sekä uudisrakennuksien liittymismaksujen osalla, joissa vastaavat kerrosalat myös huomioidaan liittymismaksun muodostumiseen.

Asiakkaan mukaan Järvenpään Veden oman johtokunnan hyväksymän ohjeen mukaan kuitenkin käyttö-, perus- ja liittymismaksuissa voidaan arvioida niiden kohtuullisuutta 1§ mukaan, ja asiakkaan mukaan näin tulisi myös tosiasiallisesti tehdä. Asiakkaan mukaan toimitusjohtajan antaman viranhaltijapäätöksen mukaan kaikki kohtuullistamisvaatimukset kuitenkin hylätään, joten Järvenpään Veden johtokunnan ohjeistusta ei näin ollen tosiasiallisesti noudateta. Asiakas vaatii oheistuksen noudattamista ja johtokunnan laatiman ohjeiston hengen kunnioittamista, koska ohjeisto mahdollistaa tapauskohtaisen liittymismaksun kohtuullistamisen. Nykyinen käytäntö tuottaa asiakkaan mukaan kohtuuttomia lopputuloksia Järvenpään Veden asiakkaille.

Järvenpään Veden perusteet kohtuullistamisvaateen hylkäämiselle

Järvenpään Veden toimitusjohtaja on tehnyt 12.10.2023 viranhaltijapäätöksen, jossa asiakkaan esittämä kohtuullistamisvaade on hylätty.

Viranhaltijan päätöksessä on esitetty seikkaperäisesti perusteet kohtuullistamisvaateen hylkäämiselle. Päätöksen perustuvat voimassa oleviin taksoihin ja niiden maksuperusteisiin. Alle 500 m2 kiinteistöjen osalta lisäliittymismaksua peritään, kun kerrosala kasvaa niin, että kiinteistö siirtyy ylempään maksuluokkaan ja maksun määräytymisen perusteen laskemiseksi käytetään rakennusvalvonnasta saatua kerrosalaa. Lisäksi julkisen päätöksenteon osalla tulee huomioida päätöksien tasapuolisuus, suhteessa muihin asiakkaisiin.

Mikäli liittymismaksu muodostuu asiakkaalle erityisestä syystä kohtuuttoman suureksi, liittymismaksun suuruuden määrittämisessä on mahdollista käyttää tapauskohtaista harkintaa. Tässä tapauksessa asiakas on esittänyt erityiseksi syyksi autotallin rakentamisen myötä kasvaneen kiinteistön kerrosalan sijoittumisen asiakkaalle epäedulliseen maksuluokkaan liittymismaksun määrittävässä maksuluokkataulukossa. Lisäksi erityisenä syynä asiakas esittää, että autotallissa ei ole vesipistettä eikä viemäriä. Liittymismaksun suuruus perustuu kuitenkin rakennusluvan mukaiseen kokonaiskerrosalaan riippumatta talousrakennusten käyttötarkoituksesta.

Vesilaitos katsoo, että asiakkaan kohtuullistamisvaateessa ei ole mainittu sellaista erityisiä syytä liittymismaksun kohtuuttomuudesta, minkä perusteella vesilaitos katsoisi tarpeelliseksi käyttää tapauskohtaista harkintaa. Sama liittymismaksun määräytymisperuste ja kerrosalaperusteinen maksuluokitus on käytössä kaikilla omakoti- ja paritaloasiakkailla.

Verrattaessa muita asiakkaita, ei kohtuullistamisvaateelle ole perustetta. Asiakas ei ole esimerkiksi joutunut rakentamaan esim. jätevesipumppaamoa tms. mutta erityistä vesihuoltoon liittyvää rakennetta, joita voisi käyttää kohtuullistamisvaateen perusteluina, kun niitä verrataan muihin vastaaviin liittyjiin.

Asiakkaalla on myös mahdollista rakentaa jälkikäteen vesi ja viemäriliittymät autotallilaajennukseen ja nämä on jo huomioitu lisäliittymismaksussa.

Asiakkaan kiinteistön lisäliittymismaksun määräytyminen ja laskenta:

Alkuperäinen rakennettu k-ala on 246 k-m², jonka perusteella liittymismaksu on laskutettu maksuluokan 101-250 k-m2 mukaan vuonna 2006. 
Laajennus on 65 k-m², jonka loppukatselmus pidetty 20.6.2023.
Uusi k-ala on 311 k-m², jonka mukaan kiinteistö siirtyy maksuluokkaan 251-500 k-m2 ylittäen kyseisen maksuluokan alarajan selkeästi 60 k-m2:llä. 

Asiakkaalle muodostuva uuden maksuluokan mukainen lisäliittymismaksu on 3 945,00 €, joka sisältää veden ja jäteveden lisäliittymismaksut.

 

Toimivalta: Hallintosääntö ja Järvenpään Veden voimassa oleva Käyttö-, perus- ja liittymismaksuhinnastoon, jonka Järvenpään Veden johtokunta on hyväksynyt 14.12.2022, ja joka on astunut voimaan 1.4.2023.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää hylätä asiakkaan tekemän oikaisuvaatimuksen edellä olevan kuvaustekstin ja toimitusjohtajan aiemman päätöksen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.