Kaupunkikehityslautakunta, kokous 16.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus lupapäätökseen LP-186-2023-01314 (lisäpykälä)

JARDno-2023-1792

Valmistelija

  • Lauri Palonen, kunnossapitovalvoja, lauri.palonen@jarvenpaa.fi
  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi
  • Antti Ali-Sisto, Lakimies, antti.ali-sisto@jarvenpaa.fi

Perustelut

Taustaa  ja perustelut

Kaupunkitekniikan avainalue vastaa kadunpidosta ja kaupungin yleisistä alueista vuorovaikutuksessa asukkaiden ja yhteistyötahojen kanssa siten, että yhdyskuntarakenne on toimiva, turvallinen sekä kaupunkikuvaan ja ympäristöön soveltuva. Infran ylläpito- ja huoltopalvelut vastaa yleisten alueiden ja Vanhankylänniemen alueenkäytön lupapalveluista ja niiden hallinnosta / Kaupunkikehityslautakunta 21.9.2023 § 58, Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta 1.10.2023 alkaen.

Luvan hakijalle on 22.3.2023 myönnetty lupa katualueen tilapäiseen käyttöön terassia varten ajalle 31.3.2023 -  29.10.2023 (LP-186-2023-00304). Lisäksi luvan hakijalle on annettu lupa lupapisteessä 12.4.2023 sijoittaa terassirakenteet liiketilan eteen siten, että terassin korotettu lattia on kävelytien pinnasta mitattuna välillä 400-450 mm. 

Ylläpidon rakennuttajapäällikön 25.10.2023 / LP-186-2023-01314 lupapäätöksestä sijoittaa terassi yleiselle alueelle 14.1.2024 saakka on esitetty oikaisuvaatimus 7.11.2023. Oikaisuvaatimus on toimitettu kaupungin kirjaamoon sähköpostitse.

Jatkoaikaa terassille ei myönnetty, koska kaupungin linjaus on, että sen omistamilla maa-alueilla olevat väliaikaiset terassit puretaan viimeistään lokakuun lopussa. Kaupunki perustelee linjausta turvallisuusnäkökulmilla sekä talvikunnossapidon sujuvuudella. 

Oikaisuvaatimuksen esittäjä hakee muutosta kaupungin tekemään päätökseen olla antamatta jatkoaikaa terassin sijoitukselle ravintolan eteen. Perusteluina oikaisuvaatimuksen esittäjä esittää seuraavat kohdat:

– Ravintoloiden tasapuolinen kohtelu. Kävelykadun ravintolat saavat harjoittaa ympärivuotista terassikautta.

– Päätöksessä mainittuna turvallisuusaspektina on pidetty kävelytien aurausta. Olemme kuitenkin havainneet, että aurausta ei suoriteta talvisin terassin alueella, koska liiketilojen portaat ulottuvat terassin syvyyden mittaan.

– Taloyhtiö on hakenut kaavamuutosta, että terassin alue siirtyisi taloyhtiön hallintaan. Kaavamuutos on kuitenkin jäänyt jumiin viereisen parkkihallin päätyalueen epäselvyyden vuoksi, eikä sen takia etene. 

Infran ylläpito- ja huoltopalvelut myöntää tilapäisiä lupia yleisille alueille Lupapiste-palvelun kautta. Lupia myöntäessä otetaan huomioon alueen sijainti, lupa-aika, turvallisuusnäkökulmat, tarvittavat katutilat liikenteen ja kunnossapidon kannalta. Lisäksi arvioidaan esteettiset seikat, kuten katukuvaan ja muuhun ympäristöön soveltuvuus. Mikäli lupa myönnetään, tulee hakijan noudattaa lupaehtoja. Kevytrakenteiset terassihakemukset katualueella on hyväksytty, koska ne ovat helposti siirrettävissä / purettavissa terassikauden jälkeen.

Kaupunki ei voi päätöksillään aiheuttaa kiinteistön omistajille tai muille tahoille, esimerkiksi kadunkäyttäjille tai kunnossapidolle sen kaltaista haittaa, josta seurauksena voi olla henkilöturvallisuuden vaarantuminen, paloturvallisuuden vaarantuminen kiinteistöissä tai lainsäädännön ja paloturvallisuusmääräysten laiminlyönti. Myönnetyillä tilapäisillä luvilla ja niiden ehdoilla on mahdollistettu esimerkiksi terassin tilapäinen rajaaminen myös katualueiden puolella kevein rakentein. Näin myös on huomioitu kausiluonteisesti yrittäjien tarpeita.

Ympärivuotinen terassi on kiinteä osa rakennusta ja siihen liittyy sekä rakennuslupaan, että paloturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia, joista kiinteistöt vastaavat itsenäisesti. Rakennukseen kiinteästi liittyviin katoksiin ja terasseihin sovelletaan maankäyttö- ja rakennuslakia (132/1999), jonka mukaan rakennusosiin tulee hakea toimenpide- tai rakennuslupaa, joita käsittelee rakennusvalvontaviranomainen.

Yleisen alueiden väliaikaisen lupakäytännön tarkoituksena on varmistaa, että yleisiin alueisiin kohdistuvat kunnossapitolain (669/1978) mukaiset ja muut lakisääteiset velvoitteet toteutuvat. Näitä kaupunki ei voi siirtää toisen osapuolen vastuulle. Katualueet on pääsääntöisesti varattu yleistä käyttöä varten ja niiden käytössä on mahdollisuuksien mukaan huomioitu katualueisiin rajautuvat kiinteistöjen käyttäjät ja yrittäjät tilapäisiä käyttölupia myönnettäessä. Huomioitavia asioita ovat muun muassa toiminnallisesti käytettävissä oleva tila, kunnossapidon järjestäminen, kadun liikennekäyttö, jalankulun ja pyöräilyn järjestäminen sekä liikenne- ja muut turvallisuusasiat.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä muuttaa.

Kaupungin tulee varmistaa kaikkina vuodenaikoina, että se suoriutuu lakisääteisistä katujen ja yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuuksistaan. Yleisille alueille myönnetyt tilapäiset käyttöluvat eivät saa aiheuttaa katualueille liikenteellisiä tai muita turvallisuusriskejä. Tämä osaltaan vaikuttaa siihen, minkälaisia mahdollisuuksia kullakin toimijalla on terassin sijoittamiseen oman kiinteistönsä ulkopuolisilla alueilla toiminnallisesti ja ajallisesti. 

Oikaisuvaatimuksen esittäjän tulee ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin luvattomien terassirakenteiden poistamiseksi.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä selosteessa olevaan perustuen hylätä lupapäätöksestä LP-186-2023-01314 tehdyn oikaisuvaatimuksen.

 

Käsittely

Katja Repo poistui esteellisenä kokouksesta klo 20.25. Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 3 (intressijäävi).

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

  • Katja Repo

Tiedoksi

asianosaiset