Kaupunkikehityslautakunta, kokous 16.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Oikaisuvaatimus / Sibeliuksenväylä ja Sipoontie katusuunnitelman hyväksyminen

JARDno-2023-1448

Valmistelija

  • Miia Haikonen, suunnittelupäällikkö, miia.haikonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Miia Haikonen, suunnittelupäällikkö, Timi Veikkolainen, liikenneinsinööri, Eelis Kuisma, liikennesuunnittelija
 

Asian kuvaus

Sibeliuksenväylän ja Sipoontien katusuunnitelmat (piir.nro 5938-220-1...9) ovat olleet julkisesti nähtävillä 17.5.-​30.5.2022 katusuunnitteluprosessin mukaisesti.

Katusuunnitelmat koskevat Sibeliuksenväylän ja Sipoontien liittymäaluetta,​ Sibeliuksenväylän länsipuolista jalankulku-​ ja pyöräilyväylää välillä Lepolan puistokatu-​Urheilukatu sekä Sipoontietä välillä Sibeliuksenväylä-​Verstaspihankatu.

Paikallinen yhdistys on jättänyt katusuunnitelmiin muistutuksen,​ johon on vastattu suunnittelupäällikön hyväksymispäätöksessä 29.09.2023 § 16, JARDno-2023-1448.

Paikallinen yhdistys on jättänyt 13.10.2023 oikaisuvaatimuksen kyseisestä viranhaltijapäätöksestä. Oikaisuvaatimus on jätetty oikaisuvaatimuksen jättöaikana. 

Oikaisuvaatimus 

Paikallinen yhdistys tuo ilmi jättämässään oikaisuvaatimuksessa seuraavia asioita: 

Yhdistys on jättänyt katusuunnitelmien nähtävilläolo aikana katusuunnitelmaehdotuksesta muistutuksen, jossa on vaadittu jalankulun ja pyöräliikenteen erottelua, jotta toteutettaisiin kaupunginhallituksen hyväksymää pyöräliikenteen kehittämissuunnitelmaa.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että Järvenpäässä on vasta viime vuosina ryhdytty korjaamaan historialliseksi todettua virhettä, kun pyöräliikenteelle ei ole osoitettu selkeää omaa tilaa. Edellä kuvattu virhe on johtanut konflikteihin jalankulun kanssa. Lisäksi Mannilantielle on toteutettu yksisuuntaisia pyöräkaistoja ja pyörätietä irrallaan muusta verkosta, jonka lisäksi Helsingintielle on vasta toteutettu kulkumuotojen erottelu kevyillä maalauksilla ja vaihtamalla liikennemerkit. Oikaisuvaatimuksessa viitataan suunnittelupäällikön päätökseen lokakuulta 2022 ja todetaan, että kyseisessä suunnitelmassa toteutetaan Valovirrankadulle erottelu irrallisena kaikista muista paikoista, joissa erottelua on toteutettu.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että katusuunnitelmista jätettyyn muistutukseen olisi vastattu, että katusuunnitelmat eivät rajaudu olemassa oleviin, erottelua toteuttaviin väyliin. Yhdistyksen mielestä annettu vastine on kestämätön edellä mainittuihin esimerkkeihin vedoten.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että päätös on ristiriidassa kaupunginhallituksen hyväksymän pyöräilyn kehittämissuunnitelman kanssa ja vaaditaan katusuunnitelmia muutettavaksi siten, että jalankulku ja pyöräily erotellaan toisistaan pyöräilyn kehittämissuunnitelman mukaisesti. 

Vastauksena oikaisuvaatimukseen kaupunkikehitys esittää seuraavaa:

Suunnittelupäällikön hyväksymispäätöksessä 29.9.2023 § 16 (JARDno-2023-1448) on vastattu paikallisen yhdistyksen jättämään muistutukseen perusteluineen.

Sipoontien ja Sibeliuksenväylän katusuunnitelmaehdotus on alueen asemakaavan mukainen. Järvenpään kaupungin pyöräilyn kehittämissuunnitelma on hyväksytty ohjeellisena ja tarkennetut ratkaisut esitetään aina katusuunnitelmaehdotuksessa. Kehittämissuunnitelmassa pyöräilyn pääreiteille suositellaan jalankulun ja pyöräilyn erottelua. Kehittämissuunnitelmassa Sibeliuksenväylän länsipuoli sekä Sipoontie on esitetty pyöräilyn pääreitteinä. Sibeliuksenväylän länsipuoli ei sisälly suunnittelualueeseen ja Sipoontien osalta suunnittelualue rajautuu kiertoliittymään ja sen välittömään läheisyyteen lyhyeltä osuudelta. Suunnitteluratkaisut ovat aina kohdekohtaisia ja ne sovitetaan kulloinkin olemassa oleviin olosuhteisiin arvioiden liikkumisen selkeys ja johdonmukaisuus.

Sipoontien ja Sibeliuksenväylän rakenteellisissa ratkaisuissa on huomioitu tulevaisuutta silmällä pitäen mahdollisuus jalankulun ja pyöräilyn erottelulle. Erottelu on toteutettavissa ilman, että se edellyttää muutosta Sipoontien ja Sibeliuksenväylän katusuunnitelmiin.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä selostustekstissä olevaan perustuen hylätä suunnittelupäällikön 29.09.2023 § 16 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa. 

Katja Repo teki Timo Haimalan, Markku Tenhusen ja Riikka Juuman kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: “Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä selostustekstissä olevaan perustuen hyväksyä suunnittelupäällikön 29.09.2023 § 16 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.” 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:     

JAA: esittelijän pohjaehdotus  

EI: Revon muutosehdotus  

Puheenjohtaja totesi kaupunkikehityslautakunnan 3 (JAA) - 7 (EI) - 0 (TYHJÄ) hyväksyneen Revon muutosehdotuksen.

Päätös

Hyväksyttiin Revon muutosehdotuksen mukaisesti.

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 30%

    Maija Nikunlassi, Petri Perta, Raimo Finér

  • Ei 7 kpl 70%

    Katja Repo, Markku Tenhunen, Riikka Juuma, Nea Karenius, Hanna Partanen, Timo Haimala, Esko Lappalainen

Tiedoksi

oikaisuvaatimuksen tekijä