Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Juholanmäen jäähdytyskontin hankinta

JARDno-2019-713

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään keskustan liikuntapuisto on keskeinen urheilun ja liikunnan alue, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet omatoimiseen ja ohjattuun liikkumiseen erilaisissa ympäristöissä. Urheilukentän alue on peräisin 1950-luvulta ja sitä on saneerattu 1980-luvulla. Järvenpään kokonaisvaltainen kehittyminen kentän rakentamisen ajoista niin väestönkasvun kuin urheiluseurojen määrän ja tarpeen kautta on ollut voimakasta. 1950-luvun olosuhteisiin luodun keskusurheilukentän ja viereisen Juholanpellon alueen olosuhteiden kehittäminen vastamaan kasvavan kaupungin ja sen asukkaiden tarpeita on ilmeinen. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet Järvenpään strategia, sen tavoitteet sekä liikuntapalveluiden toimintaa ohjaavat asiakirjat. Valmistelussa ja suunnittelussa on oltu aktiivisessa vuoropuhelussa loppukäyttäjien kanssa, jonka pohjalta toiminnallinen kokonaisuus ja hankesuunnitelma on toteutettu.

 

Hankesuunnitelman tarkoitus

Hankesuunnitelma tarkentaa aiempaa yleissuunnitelmaa alueesta, mutta ei ole vielä lopullinen toteutussuunnitelma. Hankesuunnitelma antaa lähtötiedot tarkemmalle suunnittelulle, jonka pohjalta rakentaminen toteutetaan. Hankesuunnitelman yhteydessä oleva kustannusarvio (10,9 miljoonaa euroa) on tarkennettu arvio kustannuksista tämänhetkisillä lähtötiedoilla. Materiaalien kustannuksiin globaalisti vaikuttava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa suurta epävarmuutta materiaalien ja myös työvoiman kustannuksiin. Tarkennetut kustannukset saadaan tarkemman suunnittelun jälkeen tarjouspyyntöjen kautta ja ne voivat olla hyvinkin toisenlaiset kuin mitä laskentaohjelmalla tehty kustannuslaskenta tällä hetkellä kustannuksia arvio. Sen tähden rakennuttamisen päätöksentekoa ehdotetaan vaiheistettavan niin, että ensi vaiheessa käynnistetään liikuntapuiston tarkempi suunnittelu ja toisessa vaiheessa haetaan poliittiselta päätöksenteolta erikseen päätös rakentamisen käynnistämisestä. Näin voimme arvioida ja mahdollisesti edelleen vaiheistaa rakennuttamisen aikataulua, jos kustannukset nousevat edelleen.

Hyvinvointilautakunta päättää keskustan liikuntapuiston toiminnallisesta kokonaisuudesta ja sen kehittämisestä. Alueen kehittäminen tehdään peruskorjaamalla nykyisiä alueita sekä rakentamalla uusia liikuntapaikkoja. Juholanmäen pesäpallokenttä on alueelle rakennettu v. 2019.  Liikuntapuiston yleissuunnitelma on valmistunut vuonna 2019. Yleissuunnitelma on hankesuunnitelman lähtökohtana. Suunnitelmassa on kuitenkin huomioitu tämänhetkiset alueen rakentamisen tarpeet. Alueen käyttäjien tarpeita on myös kartoitettu tätä hankesuunnitelmaa varten.

Liikuntapuiston hankesuunnitelmassa esitetään mm. keskusurheilukentän uusiminen sekä katsomon ja oheispalvelutilojen rakentaminen, ulkoliikunta-alueen sekä koulun yhteyteen leikkialueen rakentaminen. Keskusurheilukentän vieressä sijaitsee Järvenpään Yhteiskoulu (JYK), jossa on noin 500 oppilasta. Koulun uudis- ja peruskorjausosien valmistuttua koulussa on 1100 oppilaspaikkaa. Sipoontien eteläpuolelle Juholanmäen alueelle on suunnitelmassa esitetty jo toteutetun pesäpallokentän / tekojään läheisyyteen yleisurheilun heittopaikkoja (kiekko, moukari, keihäs), jalkapallokenttä ja tenniskentät (3 kpl), jonka alue toimii talvikaudella jääkiekkokaukalona (tekojää), sekä kuntoilupolut Juholanpellolle juoksu- ja hiihtokäyttöön.

Liikuntapuistoon esitetään uudet huoltorakennukset alueen käyttäjiä ja tarvittavia huoltotoimenpiteitä varten. Alueen liikennejärjestelyitä, jalankulun ja pyöräilyn väyliä sekä pysäköintialueita uusitaan ja laajennetaan.

Hankesuunnitelman yhteydessä ovat liitteenä hankesuunnitelman laadinnan yhteydessä tarkennettu asemapiirustus sekä tilojen ja toimintojen määritykset.

JARDno-2019-713

Aikaisempi käsittely

Hyvinvointilautakunta, 27.2.2020 § 14

Hyvinvointilautakunta, 14.11.2019 § 69

Hyvinvointilautakunta, 9.5.2019 § 21

KS

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä osaltaan keskustan liikuntapuiston toiminnallisen kokonaisuuden hankesuunnitelman mukaisesti.

Käsittely

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari ja rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola Mestaritoiminta Oy:stä selostivat asiaa.  

Kokoustauko tämän pykälän jälkeen klo 18.38-18.50.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään keskustan liikuntapuisto on keskeinen urheilun ja liikunnan alue, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet omatoimiseen ja ohjattuun liikkumiseen erilaisissa ympäristöissä. Urheilukentän alue on peräisin 1950-luvulta ja sitä on saneerattu 1980-luvulla. Järvenpään kokonaisvaltainen kehittyminen kentän rakentamisen ajoista niin väestönkasvun kuin urheiluseurojen määrän ja tarpeen kautta on ollut voimakasta. 1950-luvun olosuhteisiin luodun keskusurheilukentän ja viereisen Juholanpellon alueen olosuhteiden kehittäminen vastamaan kasvavan kaupungin ja sen asukkaiden tarpeita on ilmeinen. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet Järvenpään strategia, sen tavoitteet sekä liikuntapalveluiden toimintaa ohjaavat asiakirjat. Valmistelussa ja suunnittelussa on oltu aktiivisessa vuoropuhelussa loppukäyttäjien kanssa, jonka pohjalta toiminnallinen kokonaisuus, yleissuunnittelu ja hankesuunnitelma on toteutettu.

Juholanmäen pesäpallokenttä on rakennettu v. 2019. Myös liikuntapuiston yleissuunnitelma on valmistunut vuonna 2019. Yleissuunnitelma on toiminut hankesuunnitelman lähtökohtana. Hankesuunnitelmassa on kuitenkin huomioitu tämänhetkiset alueen rakentamisen tarpeet. Alueen käyttäjien tarpeita on kartoitettu tätä hankesuunnitelmaa varten ja vuoropuhelua loppukäyttäjien kanssa tullaan käymään edelleen tarkemman suunnittelun edetessä.

Hankesuunnitelman tarkoitus

Hankesuunnitelma tarkentaa aiempaa yleissuunnitelmaa alueesta, mutta ei ole vielä lopullinen toteutussuunnitelma. Hankesuunnitelma antaa lähtötiedot tarkemmalle suunnittelulle, jonka pohjalta rakentaminen toteutetaan. Hankesuunnitelman yhteydessä oleva kustannusarvio on tarkennettu arvio kustannuksista tämänhetkisillä lähtötiedoilla. Hyvinvointilautakunta on päättänyt kokouksessaan 6.4.2022 keskustan liikuntapuiston toiminnallisesta kokonaisuudesta ja sen kehittämisestä liikuntapuiston olosuhteita parantamalla. Alueen kehittäminen tehdään peruskorjaamalla nykyisiä alueita sekä rakentamalla uusia liikuntapaikkoja ja olosuhteita.

Liikuntapuiston hankesuunnitelmassa esitetään mm. keskusurheilukentän uusiminen sekä katsomon ja oheispalvelutilojen rakentaminen, ulkoliikunta-alueen sekä koulun yhteyteen leikkialueen rakentaminen. Keskusurheilukentän vieressä sijaitsee Järvenpään Yhteiskoulu (JYK), jossa on noin 500 oppilasta. Koulun uudis- ja peruskorjausosien valmistuttua vuonna 2026, koulussa on 1100 oppilaspaikkaa. Sipoontien eteläpuolelle Juholanmäen alueelle on suunnitelmassa esitetty jo toteutetun pesäpallokentän / luistelukentän läheisyyteen yleisurheilun heittopaikkoja (kiekko, moukari, keihäs), jalkapallokenttä ja tenniskentät (3 kpl), jonka alue toimii talvikaudella jääkiekkokaukalona (tekojää), sekä kuntoilupolut Juholanpellolle juoksu- ja hiihtokäyttöön. Tämän vuosikymmenen loppupuolella kaupungilla on tarkoitus kehittää Ainolan jalkapallon harjoituskettä rakennusmaaksi ja Keskusurheilukentän sekä Juholanpellon jalkapallokenttien toteutus keinonurmikenttinä luo korvaavat jalkapallon harjoitusolosuhteet poistuvalle Ainolan jalkapallokentälle. 

Liikuntapuistoon esitetään uudet huoltorakennukset alueen käyttäjiä ja tarvittavia huoltotoimenpiteitä varten. Alueen liikennejärjestelyitä, jalankulun ja pyöräilyn väyliä sekä pysäköintialueita uusitaan ja laajennetaan.

Hankesuunnitelman yhteydessä ovat liitteenä hankesuunnitelman laadinnan yhteydessä tarkennettu asemapiirustus sekä tilojen ja toimintojen määritykset.

Kustannusarvio ja päätöksenteko

Materiaalien kustannuksiin globaalisti vaikuttava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa suurta epävarmuutta materiaalien ja myös työvoiman kustannuksiin. Tarkennetut rakentamisen kustannukset saadaan tarkemman suunnittelun yhteydessä ja tarjouspyyntöjen kautta ja ne voivat olla hyvinkin toisenlaiset kuin mitä laskentaohjelmalla tehty hankesuunnitelman kustannuslaskenta tällä hetkellä kustannuksia arvioi. Tästä johtuen sekä kaupungin kustannusriskienhallintanäkökulmasta rakennuttamisen päätöksentekoa ehdotetaan vaiheistettavan. Vaiheistus tapahtuisi niin, että ensi vaiheessa käynnistetään liikuntapuiston tarkempi suunnittelu ja toisessa vaiheessa haetaan poliittiselta päätöksenteolta erikseen päätös rakentamisenhankintojen käynnistämisestä. Itse rakennuttamista voidaan vaiheistaa useampiin vaiheisiin. Näin voimme arvioida kokonaiskustannusta rakentamisen ja materiaalien kustannuskehityksen perusteella. Alla oleva vaiheistus on tehty toiminnallisista lähtökohdista ja tarkemman suunnittelun kautta saadaan tarkempaa tietoa vaiheistuksen jaottelun toiminnallisista ja taloudellisista vaikutuksista.

Päätöksenteko vaiheistetaan tämänhetkisen tiedon mukaan neljään vaiheeseen.

1.vaihe päätöksenteko 4-5/2022

Päätös tarkemman suunnittelun käynnistämisestä koko liikuntapuiston osalta ja valtuutus KH:lle tehdä päätökset rakennuttamisen osalta jatkossa. Noin 0,6 miljoonan investointipäätös. Suunnittelu alkaen alustavasti 6-8/2022.

2.vaihe päätöksenteko 9-10/2022.

Suunnittelun pohjalta ensimmäisen vaiheen rakennuttamispäätös. Joko koko urheilukentän alue tai osat siitä. Noin 5-6 milj. euron investointipäätös tai pienempi jos päädytään vaiheistamaan useampaan osaan. Rakentaminen alkaen talvella 2022 tai keväällä 2023.

3.vaihe päätöksenteko 9-11/2023

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon olosuhteiden rakennus pois lukien jalkapallokenttä. Noin 2-3 miljoonan investointi.

4. vaihe päätöksenteko syksy/2025

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon jalkapallokenttä. Noin 1,5-2 miljoonan euron investointipäätös.

Vaiheet 1-4 investointibudjetti yhteensä 10 900 800 €.

Konsultti- ja suunnittelijahankinnat

Hankkeen sujuvan etenemisen mahdollistamiseksi konsultti- ja suunnitteluhankintojen käynnistäminen sekä niiden tarjouspyyntöjen julkaisu on tavoitteena tehdä ennen kaupunginvaltuuston käsittelyä. Näiden tarjousten jättö sekä hankintapäätökset tehdään vasta kaupunginvaltuustokäsittelyn jälkeen. Hankintojen sisältöä on mahdollista täsmentää lisäkirjeillä ennen tarjousten jättöä, mikäli hankinnan sisältöön on tarve tehdä muutoksia kaupunginvaltuustokäsittelyn jälkeen.

 

KS

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman ja siihen sisältyvät hankkeen lähtökohdat
  2. että hankkeen jatkosuunnittelu voidaan aloittaa koko liikuntapuiston osalta hankesuunnitelman esittämässä laajuudessa
  3. että hankkeen rakennuttamispäätökset tuodaan kaupunginhallitukselle päätettäväksi vaiheittain
  4. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää suunnitteluvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta hankkeen hyväksytyssä budjetissa
  5. valtuuttaa hyvinvoinnin palvelualuejohtajan hyväksymään luonnos- sekä rakennussuunnitelmien suunnitelmaratkaisut kustannuslaskelmineen.
  6. Kohdat 1 – 5 ovat ehdollisia sille, että kaupunginvaltuusto hyväksyy hankebudjetin korotuksen sekä korotetun hankebudjetin mukaiset liitteessä vuosien 2022 – 2025 talousohjelmaan esitetyt muutokset

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

  1. hyväksyy Keskustan liikuntapuiston hankebudjetin korotuksen 3,385 miljoonalla eurolla 10,9 miljoonaan euroon
  2. hyväksyy korotetun hankebudjetin mukaiset liitteessä esitetyt muutokset vuosien 2022-2025 talousohjelmaan.

 

Käsittely

Päätettiin käsitellä tämä asia § 112 jälkeen.

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari, rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola ja palvelualuejohtaja Kristiina Soots selostivat asiaa.

Kokoustauko 17.28 - 17.38

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 2.5.2022 § 114

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Kaupunginvaltuusto

  1. hyväksyy Keskustan liikuntapuiston hankebudjetin korotuksen 3,385 miljoonalla eurolla 10,9 miljoonaan euroon.
  2. hyväksyy korotetun hankebudjetin mukaiset liitteessä esitetyt muutokset vuosien 2022-2025 talousohjelmaan.

 

Käsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, Järvenpään kaupunki
Tony Konkola, liikuntapäällikkö, Järvenpään kaupunki
Teemu Jaakkola, rakennuttajapäällikkö, Mestaritoiminta Oy
Simo Mäkinen, projektipäällikkö, Mestaritoiminta Oy

Perustelut

Keskustan liikuntapuistohanke on päätetty toteuttaa vaiheittain ja toukokuussa 2022 hyväksytyn koko liikuntapuiston käsittävän hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen on kesäkuussa  tehty suunnitteluhankinnat sekä käynnistetty suunnittelu elokuussa 2022.

Hankkeelle on myönnetty 16.6.2022 valtionavustusta 205 000 € Keskustan liikuntapuiston jalkapallonurmen uusimiseen. Avustuspäätöksen mukaisesti jalkapallonurmen uusimisen työt tulee aloittaa lokakuun 2022 loppuun mennessä. Tämä ehto toteutuu, kun nykyisen nurmen poisto aloitetaan määräaikaan mennessä.

Materiaalien kustannuksiin globaalisti vaikuttava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa edelleen suurta epävarmuutta materiaalien saatavuuteen ja kustannuksiin. Hankkeen investointibudjetin kustannusarvio on laadittu maaliskuun 2022 kustannustason mukaan. Yleinen kustannustason nousu on tämän jälkeen hieman tasaantunut.

Hankkeen päätöksenteko vaiheistetaan kaupunginhallituksen kokouksessa 2.5.2022 päätetyn mukaisesti seuraavasti:

1.vaihe päätöksenteko 4-5/2022

Päätös tarkemman suunnittelun käynnistämisestä koko liikuntapuiston osalta ja valtuutus KH:lle tehdä päätökset rakennuttamisen osalta jatkossa. Noin 0,6 miljoonan investointipäätös. Suunnittelu alkaen alustavasti 6-8/2022.

2.vaihe päätöksenteko 9-10/2022.

Suunnittelun pohjalta ensimmäisen vaiheen rakennuttamispäätös. Joko koko urheilukentän alue tai osat siitä. Noin 5-6 milj. euron investointipäätös tai pienempi jos päädytään vaiheistamaan useampaan osaan. Rakentaminen alkaen talvella 2022 tai keväällä 2023.

3.vaihe päätöksenteko 9-11/2023

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon olosuhteiden rakennus pois lukien jalkapallokenttä. Noin 2-3 miljoonan investointi.

4. vaihe päätöksenteko syksy/2025

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon jalkapallokenttä. Noin 1,5-2 miljoonan euron investointipäätös.

Vaiheet 1-4 investointibudjetti yhteensä 10 900 800 €.

Nyt päätöksentekoon on valmisteltu 2.vaihe eli ensimmäinen rakennuttamispäätös, millä käynnistetään keskusurheilukentän alueen toimintojen, katsomon ja rakennusten sekä viereisen tontin pysäköintialueen toteutus. Lisäksi tässä vaiheessa käynnistetään Juholanpellon puolelle tulevien yleisurheilun heittopaikkojen sekä pelailunurmialueen toteutus. Loppuvuoden 2022 aikana käynnistetään näiden rakennushankinnat vaiheittain siinä aikataulussa, kun tarvittavat hankintasuunnitelmat valmistuvat. Toteutusvaihetta ja -hankintoja ohjaa hankkeen vuosittainen investointibudjetti.

Keskuskentän katsomo, yleisurheilu- ja jalkapallo-olosuhteet valmistuvat tämänhetkisen tiedon mukaan kesän 2023 aikana. Muut tämän toteutuspäätöksen rakennukset ja toiminnot valmistuvat syksyllä 2023 sekä talvella 2023-2024. Tarkempi toteutusaikataulu, tarvittava rakentamisen vaiheistus sekä eri hankintojen urakkamuodot tarkentuvat ja varmistuvat hankkeen edetessä.

Keskusurheilukentän tämänhetkiset väliaikaiset pukuhuoneet ovat käytössä vuoden 2023 loppuun saakka.

Hankesuunnitelman valmistumisen jälkeen on hankeryhmä päättänyt hankesuunnitelmassa esitetystä poiketen toteuttaa Keskusurheilukentän katsomon yhteyteen vain yleisö-/katsojatiloja, yleisöpalvelutiloja, WC:t, urheilutapahtumien toimitsijatilat sekä varastotilaa katsomon alle. Pukuhuoneet toteutetaan samalle tontille erillisen huoltorakennuksen yhteyteen. Tällä muutoksella mm. urheilijoiden sekä tuomareiden turvallisuus saadaan varmistettua paremmin, pukuhuonetilojen suunnittelua ja niiden toiminnallisuutta ei rajoita katsomon kantavien rakenteiden sijainti sekä tulevina vuosina pukuhuonetilojen muunneltavuus ja mahdollinen laajennettavuus on toteutettavissa paremmin. Tämän muutoksen osalta on kuultu keskuskentän keskeisimpiä loppukäyttäjiä. Tällä muutoksella katsomorakenteen toteutukseen saadaan haastavassa markkinatilanteessa todennäköisesti myös enemmän tarjoajia, kun pukuhuoneet eivät ole mukana katsomokokonaisuudessa.

KS

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. että ensimmäisen rakennuttamisvaiheen toteutushankinnat ja toteutus Keskusurheilukentän alueella sekä Juholanpellon heittopaikkojen- ja pelailunurmen alueella voidaan aloittaa hankesuunnitelman kustannusarvion sekä kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa.
  2. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa.

 

Käsittely

Hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots ja rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola sekä projektipäällikkö Simo Mäkinen Mestaritoiminta Oy:sta selostivat asiaa.  

Jorma Piisinen poistui esteellisenä kokouksesta klo 16.02-17.48 . Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 5 (yhteisöjäävi).   

Kokoustauko käsittelyn keskellä klo 16.57-17.13 

Willem van Schevikhoven teki Tuija Kuusiston kannattamana seuraavat muutosehdotukset: 

Muutosehdotus 1: Hallitukselle raportoidaan hankinnoista ja saaduista tarjouksista, ennen niiden hyväksymistä 

Muutosehdotus 2: Heittopaikat erotetaan omaksi kokonaisuudekseen ja niistä päätetään erikseen 

Keskustelun kuluessa Van Schevikhoven veti muutosehdotuksen 2. pois. 

Puheenjohtaja tiedusteli kaupunginhallitukselta, voidaanko van Schevikhovenin muutosehdotus 1 hyväksyä yksimielisesti. Tämä sopi kaupunginhallitukselle. 

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 17.48-17.57 

Päätös

Hyväksyttiin muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kaupunginhallitus päättää 

  1. että ensimmäisen rakennuttamisvaiheen toteutushankinnat ja toteutus Keskusurheilukentän alueella sekä Juholanpellon heittopaikkojen- ja pelailunurmen alueella voidaan aloittaa hankesuunnitelman kustannusarvion sekä kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa. 

  1. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa. 

  1. että hallitukselle raportoidaan hankinnoista ja saaduista tarjouksista, ennen niiden hyväksymistä 

Esteellisyys

Jorma Piisinen

Valmistelija

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hankintojen eteneminen

Hankkeen kokonaistoteutus vuosille 2023-2026 koostuu kolmesta eri hankinnan osasta:

·        Katsomo ja oheistilat, toteutus KVR-urakkana (kokonaisvastuurakentaminen), jonka hankinta-aika oli helmikuu-maaliskuu 2023.

·        Liikuntapaikka- ja alueurakka, toteutus projektinjohtourakkana (PJU), jonka hankinta-aika oli helmikuu-huhtikuu 2023.

·        Juholanmäen jalkapallokenttä, toteutusmuotoa eikä hankinta-aikataulua ole vielä määritelty. Alustava toteutus vuonna 2026.

 

Katsomo ja oheistilat

Katsomorakennuksen hankinta käynnistettiin helmikuussa 2023. Urakkamuoto on KVR (kokonaisvastuurakentaminen) ja hankintamenettelynä käytetään rajoitettua menettelyä.

Osallistumispyyntövaihe on avattu 14.2.2023 ja tarjouspyyntö on julkaistu 28.2.2023. Osallistumispyyntövaiheessa mukaan ilmoittautui kaksi urakoitsijaa. Molemmat urakoitsijat täyttivät kaikki asetetut vaatimukset ja tarjouspyynnöt lähetettiin molemmille urakoitsijoille. Tarjousten viimeinen jättöpäivä on ollut 31.3.2023 ja molemmat urakoitsijat jättivät tarjouksen määräajan puitteissa.

Urakoitsijoiden kanssa on pidetty selonottoneuvottelut tarjousten jätön jälkeen, ja niissä ei noussut esiin mitään merkittävää.

Mestaritoiminta Oy:n hallituksen on määrä tehdä ehdollinen hankintapäätös urakkasopimuksen laatimiseksi toisen toimijan kanssa.

 

Liikuntapaikka- ja alueurakka

Liikuntapaikka- ja alueurakan hankinta käynnistettiin helmikuussa 2023. Urakkamuoto on PJU (projektinjohtourakka) ja hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.

Juholanmäen rakentamisvaihe on asetettu optioksi liikuntapaikka- ja alueurakan tarjouspyyntöön. Juholanmäen rakentamisvaiheelle ei vielä ole kaupunginhallituksen hyväksyntään. Juholanmäen tekojääratojen jäähdytyskontti on sovittu toteutettavaksi osana keskustan liikuntapuisto -hanketta. Jäähdytyskontille on erillinen investointibudjetti.

Liikuntapaikka- ja alueurakan tarjouspyyntö on julkaistu 24.2.2023. Tarjousten viimeinen jättöpäivä on ollut 7.4.2023. Tarjouksia on saatu 2 kappaletta määräajan puitteissa.
Urakoitsijoiden kanssa on pidetty selonottoneuvottelut tarjousten jätön jälkeen ja molemmille toimijoille on lähetetty täsmennyspyynnöt. 

Mestaritoiminta Oy:n hallituksen on määrä tehdä ehdollinen hankintapäätös kehitysvaiheen sopimuksen laatimiseksi toisen toimijan kanssa.

 

Kustannustilanne ja etenemisehdotus

Kaupunginvaltuuston hyväksymä investointibudjetti on 10 900 753,00 €. Kustannusarvion mukaan investointibudjetti on ylittymässä 2 240 089,12 €.

Liikuntapaikka- ja alueurakan PJU:n osalta esitetään kaupunginhallitukselle, että nyt laaditaan kehitysvaiheen sopimus. PJU:hun sisältyy erillinen kehitysvaihe, jonka aikana suunnitelmia kehitetään yhteistyössä käyttäjien ja urakoitsijan kanssa. Kehitysvaihe on määrä aloittaa noin toukokuun puolessavälissä ja se kestää elokuun loppuun asti. Tavoitteena on kustannusten pysyminen budjetissa. Tilaaja pystyy irtautumaan projektinjohtourakasta kehitysvaiheen aikana ennen urakkasopimuksen laatimista. Tilaaja voi purkaa kehitysvaiheen sopimuksen milloin vain yksipuolisesti, jos näyttää siltä, että kustannuksia ei saada oikealle tasolle.

Jos kehitysvaiheen aikana kustannuksia ei saada investointibudjetin sisään, niin urakkasopimusta ei laadita ja hanke keskeytyy. Riski sille, että kehitysvaiheessa ei löydetä ratkaisua kustannusten alenemiseen, on arvioiden mukaan vähäinen tai melko vähäinen. Toimet tulevat laskemaan alueen laadullisia suunnitelmia, mutta toiminnallisuuksista pyritään pitämään kiinni mahdollisimman pitkälle.

Katsomourakan tarjous vanhenee heinäkuussa, joten silloin tulee tehdä päätös hankkeen toteutusvaiheesta. Jos kustannuksia ei saada PJU:n kehitysvaiheessa hallintaan, niin katsomourakasta ei laadita urakkasopimusta.

Hankkeen toteutuneet kustannukset ovat olleet 21.4.2023 mennessä yhteensä 341 148 €. Kehitysvaiheen kustannusten arvioidaan olevan kokonaisuudessaan n. 135 000 €, joista n. 60 000 € toteutuu heinäkuun loppuun mennessä. Eli jos hanke keskeytetään heinäkuun aikana, niin kustannukset ovat yhteensä n. 400 000 €.

KS

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

1. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen laatia keskustan liikuntapuistoalueen peruskorjaushankkeesta kehitysvaiheen sopimuksen.

2. että liikuntapaikka- ja alueurakka sekä katsomon urakkasopimukset allekirjoitetaan, jos kehitysvaiheen aikana kustannukset ovat kaupungin investointiohjelmassa varatun hankebudjetin puitteissa.

3. että ennen toteutusvaiheen sopimusten laatimista kustannustilanne tuodaan tiedoksi kaupunginhallitukselle.

4. että jos kehitysvaiheen aikana kustannuksia ei saada hankebudjetin sisään, urakkasopimuksia ei laadita ja hanke keskeytetään.

 

Käsittely

Mestaritominta Oy:n projektipäällikkö Simo Mäkinen selosti asiaa.  

Esittelijä teki teknisen täydennyksen päätösehdotuksen alakohtaan 4: Lisätään loppuun teksti "kaupunginhallituksen päätöksellä". Kokonaisuudessaan päätöskohta 4 kuuluu "että jos kehitysvaiheen aikana kustannuksia ei saada hankebudjetin sisään, urakkasopimuksia ei laadita ja hanke keskeytetään kaupunginhallituksen päätöksellä." 

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 16.05-16.17 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän täydennetyn päätösehdotuksen mukaisesti.  

Valmistelija

  • Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Liikuntapäällikkö Tony Konkola, projektipäällikkö Simo Mäkinen/ Mestaritoiminta oy

 

Taustaa

Järvenpään kaupunki on vuonna 2021 kilpailuttanut Juholanmäen pesäpallokentän tekojääradan jäähdytyskontin. Hankinta on sisältänyt option myös keskustan liikuntapuisto -hankkeen yhteydessä rakennettavan tenniskentän tekojääradan jäähdytyskompressorista. Hyvinvointilautakunta on 25.3.2021 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut Findri Finland Oy:n tarjouksen. Tarjouskilpailun hävinnyt osapuoli Suomen Tekojää Oy toimitti hankintayksikölle 7.4.2021 hankintaoikaisuvaatimuksen sekä valittivat hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen. Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 6.5.2021 päättänyt hylätä hankintaoikaisuvaatimuksen perusteettomana. Markkinaoikeus on antanut päätöksensä 7.4.2022 ja hylännyt Suomen Tekojää Oy:n tekemän valituksen. Markkinaoikeuden käsittelyn aikana voittanut tarjous oli vanhentunut ja kustannusnousun takia voittanut tarjoaja ei voinut enää sitoutua tarjoamaansa hintaan. Näin ollen hankinta on keskeytynyt vuonna 2022.

 

Keskustan liikuntapuisto

Keskustan liikuntapuisto -hankkeen suunnitteluvaihe käynnistyi elokuussa 2022. Hanke sisältää keskuskentän urheilupaikkojen peruskorjaamisen lisäksi uuden katsomorakennuksen, uuden huolto- ja pukuhuonerakennuksen, ulkokuntosalin sekä Juholanpellon ja Juholanmäen liikuntapaikkojen rakentamisen vaiheittain vuosina 2023–2026. Keskustan liikuntapuisto -hankkeen projektiryhmä sekä hankintayksikkö on määritellyt, että liikuntapaikka- ja alueurakka sisältää myös Juholanmäen jäähdytyskontin. Urakoitsijahankinnat on saatu päätökseensä toukokuussa 2023.

 

Jäähdytyskontin hankinta

Jäähdytyskontin hankintamääritelmä on päivitetty toukokuun 2023 aikana keskustan liikuntapuisto -hankkeen viimeisimmillä lähtötiedoilla. Projektinjohtourakoitsija on käynnistänyt jäähdytyskontin hankinnan 24.5.2023 ja tarjousten jättöpäivä on 31.5.2023. Jäähdytyskonttitoimittaja vastaa jäähdytyskontin tarkemmasta suunnittelusta tilaajan hankinta-asiakirjoissa määrittelemien lähtötietojen perusteella.

Liikuntapaikkarakentamisen investointibudjetissa jäähdytyskontille on varattu 998 000,00 € vuodelle 2023.

Toimivalta:

Hallintosääntö: Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 21.6.2021 § 53, liite 1 taloudellinen toimivalta, investointiosa kohta 5.

 

PR, KS

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää 

  1. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella ja päättää jäähdytyskontin hankinnasta.

  2. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen sekä allekirjoittaa että valvoa asiaa koskeva hankintasopimus kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuodelle 2023 varatun hankebudjetin puitteissa. 

 

Käsittely

 

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas selosti asiaa. 

Satu Haaparanta teki Mikko Perkoilan kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: 

“Hyvinvointilautakunta ei päätä antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutusta valmistella ja päättää jäähdytyskontin hankinnasta.” 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:  

JAA: esittelijän pohjaehdotus

EI: Haaparannan muutosehdotus 

Puheenjohtaja totesi hyvinvointilautakunnan äänin 8 (JAA) - 2 (EI) - 0 (TYHJÄ) hyväksyneen esittelijän pohjaehdotuksen.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Sanna Hast, Peter Osipow, Marko Ekroth, Pia Valonen, Satu Lumme, Sean McLoughlin, Lutfija Immonen, Pasi Torkkeli

  • Ei 2 kpl 20%

    Satu Haaparanta, Mikko Perkoila

Tiedoksi

Mestaritoiminta Oy