Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Selvitys Piirosen liikuntakeskuksen tilanteesta
 

JARDno-2022-1853

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi
Pirre Raijas, kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Taustaa

Vuonna 1956 rakennettu ja vuonna 2009 peruskorjattu Piirosen rakennus on vuoden 2009 peruskorjauksessa muutettu liikuntakeskukseksi, joka tarjoaa tilat monien eri lajien harrastamiselle. Yläkerrasta löytyvät telinevoimistelutila, tatamialueet, lämmittelytila sekä painimolski. Alakerrassa sijaitsevat ryhmäkäyttöön varattu kuntosali ja peilisalit sekä yhdistyksen hallinnoima kahvio ja yksityisen toimijan vuokrauksessa oleva hierontatila.  

Liikuntakeskus Piirosen kuntoluokka on Mestaritoiminta Oy:n selvityksen (2021) mukaan 55 % eli tyydyttävä. Piironen on sisäilmakohde, jonka ongelmarakenteiden poistamiseksi ei ole löydetty keinoja. Kohteessa ei ole pystytty poistamaan riskirakenteita, joten ne on jouduttu kapseloimaan. Kapseloinnin oletettu elinkari on 5-8 vuotta. Rakennuksen pidempiaikainen käyttö vaatii kellaritilojen täydellisen korjauksen ja eristämisen muista tiloista, julkisivun paikkakorjaukset tai uusimisen sekä rakennuksen salaojituksen uusimisen. Rakennuksen oletettu elinkaari ulottuu kaudelle 2025–2026.

 

Nykyinen toiminta Piirosella  

Hyvinvoinnin palvelualueelta liikuntapalvelut järjestää maaliikunnan ohjatusta toiminnastaan pääosin Piirosen liikuntakeskuksessa muun muassa soveltavia matalan kynnyksen liikuntapalveluita lapsille, nuorille ja ikääntyneille. Järvenpään Opisto järjestää lähinnä peilisalissa ja kuntosalissa tanssi- ja kehonhuolto-ohjausta.  

Järvenpään opetuksen ja kasvatuksen palvelualueelta lukion liikuntalinja, perusopetus ja varhaiskasvatus käyttävät Piirosen tiloja aamupäivisin viikoittain. Myös Keuda käyttää tatamialuetta opetuksessaan viikoittain. 

Järvenpääläiset urheiluseurat kuten Järvenpään voimailijat ry, Akagi ry, Voimisteluseura Keski-Uusimaa ry, Järvenpään voimistelijat ry, Spirit Shakin' Cheerleaders ry, Keski-Uudenmaan yleisurheilu, Akebono ry, Haedong Kumdo Järvenpää Ry, Järvenpään Shukokai karate, Beat Basket Järvenpää ry, Blues Volley ry, Järvenpään uintiklubi ry,  käyttävät vakituisesti viikoittain Piirosen tiloja. Lisäksi muut seurat ja käyttäjät varaavat liikuntakeskuksen tiloja satunnaisesti. Useille lajeille kuten paini, budolajit, voimistelu ja cheerleading yläkerran tilat ovat kriittisen tärkeitä lajitoiminnan toteuttamiseksi ja lajikirjon varmistamiseksi Järvenpäässä, koska vastaavia tiloja ei ole muualla. 

 

Liikuntaolosuhdeverkoston kehittämissuunnitelma 2022-2035

Järvenpään kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 10.10.2022 § 78 Hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkosuunnitelman vuosille 2022–2035. Suunnitelmassa liikunnan osakokonaisuus toteutetaan Liikuntaolosuhdeverkoston kehittämissuunnitelman 2022-2035 linjausten mukaisesti. Liikuntaolosuhdeverkoston kehittämissuunnitelmassa 2022-2035 korvaava liikuntahalli on suunniteltu toteutettavaksi yrittäjävetoisena. Valmistelutyöt ja markkinakartoitus on aloitettu keväällä 2022. Piirosen kiinteistön käyttöä liikuntatilana on tarpeellista jatkaa siihen saakka, kunnes korvaavat tilat järjestyvät.

Liikuntaolosuhdeverkoston kehittämissuunnitelman 2022–2035 mukaan liikuntapalveluita palvelisi Piirosen varasto-, toimisto-, kuntosali- ja peilisalitilojen keskittäminen uima- ja/tai jäähallille näiden tilojen peruskorjauksen/laajennuksen yhteydessä. Yhdistysten ja opetus- ja kasvatuspalveluiden toimintaa palvelisivat yläkerran tiloja vastaavat lajitilat tietyin parannuksin esimerkiksi tilojen korkeuteen, valaistukseen, äänieristykseen ja esteettömään kulkuun liittyen.

 

Tulevaisuuden tarpeen selvitys

Järvenpään kaupungin tulee tehdä tarveselvitys siitä, millainen liikuntahalli tai millaiset liikuntahallin korvaavat tilat Järvenpäähän tarvitaan tulevaisuudessa. On tehtävä ennakkoarviointia ja selvitystä siitä, mitä liikuntalajeja ja käyttötarpeita Järvenpäässä tulee olemaan lähitulevaisuudessa (vuodesta 2026 alkaen) ja mihin lajeihin kaupungin kannattaa tarjota tiloja lajikirjon varmistamiseksi. Tarveselvityksessä kartoitetaan eri mahdollisuuksia kuten yrittäjävetoinen liikuntahalli, kaupungin oma liikuntahalli tai jokin muu ratkaisu liikuntatilojen järjestämiseksi, ja vaihtoehtojen vaikutuksia talouteen ja kaupunkilaisten hyvinvointiin.

 

KS

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että  

  1. laaditaan kevään 2023 aikana tarveselvitys Piirosen liikuntakeskuksesta, ja että
  2. selvityksessä kartoitetaan toiminnan tarpeellisuuden kokonaisuus ja laaditaan ratkaisuvaihtoehdoista ennakkovaikutusten arviointi. 

 

Käsittely

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: kulttuurijohtaja Pirre Raijas ja liikuntapäällikkö Tony Konkola

 

Selvityksen tavoitteet

Hyvinvointilautakunta päätti 14.12.2022, että tehdään tarveselvitys Piirosen liikuntakeskuksen tulevaisuudesta kevään 2023 aikana. Tammikuussa koottiin moniammatillinen työryhmä, joka alkoi selvittämään Piirosen liikuntakeskuksen tilannetta. Selvityksen tavoitteena oli: 

1.      Selvittää, millaista toimintaa liikuntakeskus Piirosessa on tällä hetkellä.  

2.      Selvittää, millainen liikuntahalli tai millaiset liikuntahallin korvaavat tilat Järvenpäähän tarvitaan tulevaisuudessa kaupungin liikuntapalveluiden ja lajikirjon varmistamiseksi.  

3.      Tehdä ennakkoarviointia eri vaihtoehtojen vaikutuksista kaupunkilaisten hyvinvointiin, talouteen, kaupungin kestävään kehitykseen ja henkilöstöön. 

 

Järvenpään kaupunkistrategiassa 2030 on nostettu yhdeksi strategiseksi päämääräksi vireä kaupunkielämä, jonka yksi tärkeä sisältö on monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Lisäksi selvityksen tekemistä ohjasivat muun muassa kuntalaki (10.4.2015/410), liikuntalaki (390/2015) ja jo hyväksytyt Liikuntaolosuhdeverkoston kehittämissuunnitelma 2022-2035 (valtuusto 10.10.2022), Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma 2022-2025 (valtuusto 21.3.2022) sekä Järvenpään kaupungin Liikkumisohjelma 2021-2024, joiden mukaan liikuntapalveluilla, liikuntapaikoilla ja liikuntamahdollisuuksilla, niin kaupungin omilla kuin yhdistysten ja yksityisten tuottamilla, on suuri merkitys eri ikäisten kaupunkilaisten liikkumisen lisäämiseen ja liikunnallisen elämäntavan vahvistamiseen.

 

Selvityksen tulos

Tehty selvitys sisälsi muun muassa Piirosen nykyisen toiminnan kartoitusta, liikuntavaikutusten arviointia sekä seurakyselyn, joiden perusteella todettiin, että Piirosen liikuntahalli palvelee tällä hetkellä hallin käyttäjiä hyvin. Selvityksen edetessä ilmeni, että Piirosen liikuntahallin käyttäjät ovat lähtökohtaisesti tyytyväisiä tiloihin ja että Piirosella on 31.12.2022 poistamatonta tasearvoa 720 000 €. Purkutilanteessa kaupungille olisi syntynyt tarve samansuuruiselle kertapoistolle. Tasearvo menee nykyisellä poisto-ohjelmalla nolliin vuonna 2030, mikä on taloudellisesti ajatellen ensimmäinen ajankohta, kun rakennuksen korvaamista kannattaa pohtia. Rakennukseen on lisäksi jo tehty sisäilmakapselointeja vuosina 2020-2021 ja korjauksilla on tuolloin saatu rakennukselle käyttöturvallista jatkoaikaa.

Selvityksen yhteenvetona todettiin, että rakennuksen käyttöä on turvallista jatkaa vuoteen 2030 ja ehkä sen jälkeenkin, mikäli mikään ennalta arvaamaton syy ei sitä estä tai ei toisin päätetä. Rakennuksen sisäilmakapselointeja on mahdollista uusia, jos sille on tarvetta. 

PR, KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää merkitä tiedoksi selvityksen Piirosen liikuntakeskuksesta.

 

Käsittely

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.