Hyvinvointilautakunta, kokous 7.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Oikaisuvaatimus / Jäänhoitokoneen hankinta

JARDno-2023-327

Valmistelija

  • Petra Pantsar, hankintapäällikkö, petra.pantsar@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: hankintapäällikkö Petra Pantsar, liikuntapaikkamestari Ari Kuisma ja liikuntapäällikkö Tony Konkola

Hankinnan taustaa

Hankinnan kohteena on uusi jäänhoitokone Järvenpään kaupungin Liikuntapalveluiden käyttöön. Jäänhoitokonetta käytetään kahden toisiaan lähellä sijaitsevan jäähallin jään kokopäiväiseen hoitamiseen.

Hankinta toteutettiin avointa hankintamenettelyä käyttäen. Hankinnasta julkaistiin 24.3.2023 kansallisen kynnysarvon ylittävä hankintailmoitus Hilma- julkaisujärjestelmässä osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi  (ilmoituksen numero 2023-124912). Määräaikaan 12.4.2023 klo 12:00 mennessä kirjallisen tarjouksensa jättivät seuraavat tarjoajat: 

- Kessu Oy

- Suomen Konetalo Oy

Suomen Konetalo Oy:n tarjouksen poissulkeminen

Tarjouspyynnössä oli jäänhoitokoneen lumisäiliötä koskien seuraava vaatimus: Lumisäiliön koko min. 3,5 m3

Suomen Konetalo Oy oli kuitannut tarjouksessaan vaatimuksen täyttyvän, mutta tarjotun koneen teknisistä tiedoista kävi ilmi, että tarjotun koneen lumisäiliön koko on 3 m3. Suomen Konetalo Oy:n tarjous poissuljettiin kisasta tarjouspyynnön vastaisena kulttuurijohtajan tekemällä viranhaltijapäätöksellä 21.4.2023 (§ 3).

Oikaisuvaatimus

Suomen Konetalo Oy valitti poissulkemispäätöksestä lähettämällä oikaisuvaatimuksen Järvenpään kaupungin kirjaamoon 21.4.2023. Suomen Konetalo Oy on oikaisuvaatimuksessaan sitä mieltä, että tarjottu jäänhoitokone täyttää tarjouspyynnön vaatimukset, koska sen teknisissä tiedoissa ilmoitetaan lumisäiliön tilavuus seuraavasti:

Lumisäiliö Tilavuus 3 m3 / tiivistetty 3,6 m3

Suomen Konetalo Oy on siis sitä mieltä, että koska lunta menee tiivistettynä säiliöön enemmän, myös tilavuusvaatimus täyttyy. Suomen Konetalo Oy on myös sitä mieltä, että hankintayksikön olisi pitänyt erikseen ilmoittaa, että vaadimme todellisen tilavuuden minimiarvoksi 3,5 m3 eikä tiivistettyä arvoa hyväksytä.

Hankintayksikön perustelut

Hankintayksikön tekemän markkinakartoituksen mukaan tiivistetyn lumen tilavuudelle ei ole mitään vakiintunutta laskutapaa tai kaavaa. Jäänhoitokoneiden teknisissä tiedoissa ilmoitetaan tyypillisesti lumisäiliön tilavuus sekä absoluuttisena lukuna että arviona siitä paljonko lunta säiliöön mahtuu silloin, kun lumi pakkautuu kasaan oman painonsa seurauksena. Tarjouspyynnön vaatimus on ollut yksiselitteinen: 

Lumisäiliön koko min. 3,5 m3

Tällaisena vaatimuksessa on voitu tarkoittaa ainoastaan absoluuttista tilavuutta. Ei arviota, jonka takana ei ole laskukaavaa, koska sellainen kriteeri ei kohtelisi tarjoajia tasapuolisesti.

 

Oikaisupyynnön käsittelyn toimivalta perustuu kuntalain 134.2 §:ään.

 

PR, KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää kuvaustekstissä mainituin perustein hylätä Suomen Konetalo Oy:n oikaisuvaatimuksen.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Tiedoksi

Suomen Konetalo Oy