Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 23.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset koskien opiskeluhuoltoa ja opiskeluhuoltosuunnitelmaa

JARDno-2023-786

Valmistelija

  • Jaana Jääskä, Opetuksen asiantuntija

Perustelut

Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään perusopetuksen opetussuunnitelman kokouksessaan 20.4.2016. Opetussuunnitelma otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1-6 ja vuosien 2017–2019 aikana vaiheittain vuosiluokilla 7–9. Opetussuunnitelma on tällä hetkellä käytössä kaikilla luokka-asteilla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Myös oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) säännöksiä on täsmennetty vastaamaan uudistusta. Lakimuutoksen (377/2022) mukaan Opetushallituksen on ollut uudistettava opetussuunnitelmien perusteet sekä Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet ja tavoitteet  tämän lain mukaisiksi siten, että koulutuksen ja opetuksen järjestäjät voivat ottaa tämän lain 13 §:n mukaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat käyttöön 1.8.2023.

Opetushallituksen antaman määräyksen OPH-4606-2022 mukaan koulutuksen järjestäjällä tulee olla opiskeluhuoltosuunnitelma, joka liitetään osaksi alueellista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa aiemmat yksikkökohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat. Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa myös opiskeluhuollon luvun osalta paikallisen opetussuunnitelman. Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten on saatavissa yksikkökohtaiset tiedot.

Määräyksen mukaan muutokset koskevat Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 lukuja 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet 1.4 Paikallisen opetussuunnitelman laadinta ja keskeiset opetusta ohjaavat ratkaisut 2.1 Opetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet 5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä 5.2 Yhteistyö 5.3 Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö 5.4 Opetuksen järjestämistapoja 5.5 Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta 7. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 7.1.1 Ohjaus tuen aikana 7.1.2 Kodin ja koulun yhteistyö tuen aikana 7.3 Tehostettu tuki 7.3.1 Pedagoginen arvio 7.3.2 Oppimissuunnitelma tehostetun tuen aikana 7.4.1 Pedagoginen selvitys 7.4.3 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma 7.6 Paikallisesti päätettävät asiat 8 Opiskeluhuolto 8.1 Paikallisesti päätettävät asiat ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma. Näitä lukuja koskevat muutokset liittyvät pääasiassa termin oppilashuolto muuttamiseksi termiksi opiskeluhuolto ja opiskeluhuoltosuunnitelman laatimista.

Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman osalta muutokset koskevat lukuja 1.1 Opetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet, 4 Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen, 18 Oppimisen ja koulunkäynnin tuen käytännön järjestämiseen liittyvät keskeiset linjaukset ja 19 Oppilashuolto. Tehdään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan määräyksen mukaiset muutokset perusteiden tekstien osalta. Samassa yhteydessä yhtenäistetään Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman lukua 18 Oppimisen ja koulunkäynnin tuen käytännön järjestämiseen liittyvät keskeiset linjaukset Perusteiden 2014 luvun 7 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki kanssa. Tuodaan puuttuvat perusteiden tekstit muutoksineen osaksi Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Tämän hetkiset paikalliset kirjaukset tarkistetaan kesän ja alkusyksyn 2023 aikana ja tuodaan Opetus- ja kasvatuslautakuntaan hyväksyttäväksi syksyllä 2023. Poistetaan kuitenkin jo tässä vaiheessa virheellinen kirjaus koskien valmistavalta perusopetukseen siirtymistä. Määräyksen mukaan Perusteiden luku 8 Oppilashuolto muutetaan nimeksi Opiskeluhuolto ja paikallisesti tulee laatia Opiskeluhuoltosuunnitelma, joka määräyksen mukaan korvaa aiemmat luvun Oppilashuolto paikalliset linjaukset. Tuodaan Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan muuttuneet perusteiden tekstit.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä liitteen 1-4 mukaiset muutokset Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja määräyksen OPH-4606-2022 mukaan laaditun Opiskeluhuoltosuunnitelman (liite 5).

 

Käsittely

Tämä asia käsiteltiin § 27 jälkeen.

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

                            

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opetusjohtaja, koulujen rehtorit, opetuksen asiantuntija, opetuksen erityisasiantuntija, perusopetuspalveluiden asiantuntija, kasvun ja oppimisen tuen päällikkö