Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 23.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset koskien 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin muutoksia

JARDno-2023-785

Valmistelija

  • Jaana Jääskä, Opetuksen asiantuntija

Perustelut

Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään perusopetuksen opetussuunnitelman kokouksessaan 20.4.2016. Opetussuunnitelma otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1–6 ja vuosien 2017–2019 aikana vaiheittain vuosiluokilla 7–9. Uusi opetussuunnitelma on tällä hetkellä käytössä kaikilla luokka-asteilla. 

Opetushallitus on täsmentänyt oppilaan arviointia 10.2.2020 alkaen (määräys OPH-281-2020). Opetus- ja kasvatuslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 3.11.2020 ja hyväksyi tuolloin uuden arviointiluvun Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa osaksi Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Opetushallitus on sittemmin 16.12.2020 päättänyt muuttaa ja täydentää myös päättöarvioinnin kriteereitä. Opetus- ja kasvatuslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 25.5.2021. 

Opetushallitus on jatkanut perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden arviointiosuuksien uudistamista valmistelemalla 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin kriteerit. Kriteerit on laadittu kaikkiin oppiaineisiin arvosanoille 5, 7 ja 9, ja nykyisiä arvosanan 8 kriteereitä on täsmennetty. Tämän lisäksi opetuksen tavoitteista on johdettu oppilaan oppimisen tavoitteet tukemaan arviointityötä. Oppilaan lukuvuosiarviointi 6. luokalla perustuu paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettuihin oppiaineen opetuksen tavoitteisiin. Uusilla 6. luokan lukuvuosiarvioinnin kriteereillä pyritään yhdenmukaistamaan ja helpottamaan opettajien arviointityötä. Kriteereillä voidaan avata myös oppilaille ja huoltajille oppilaan osaamisen tasoa suhteessa vuosiluokan tavoitteisiin.  

Opetushallituksen antaman määräyksen OPH-172-2023 mukaan Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi -liitteen tiedot sisällytetään sellaisinaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaisesti laadittuihin paikallisiin opetussuunnitelmiin ja otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen. Niitä sovelletaan ensimmäistä kertaa kuudesluokkalaisten lukuvuosiarvioinnissa keväällä 2024. Opetuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä. 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää, että Opetushallituksen antaman määräyksen OPH-172-2023 mukaisesti Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi -liitteen tiedot sisällytetään sellaisinaan Järvenpään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen. 

 

Käsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opetusjohtaja, koulujen rehtorit, opetuksen asiantuntija, opetuksen erityisasiantuntija, perusopetuspalveluiden asiantuntija