Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 23.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Järvenpään kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset koskien opiskeluhuoltoa, opiskeluhuoltosuunnitelmaa ja perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman käyttöönottoa esiopetuksessa 

JARDno-2023-808

Valmistelija

  • Jaana Jääskä, Opetuksen asiantuntija

Perustelut

Perustelut  

Lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt Järvenpään kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman Perusopetuksen opetussuunnitelman hyväksynnän yhteydessä 20.4.2016. Järvenpään kaupungin paikallinen Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma perustuu Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2015, joka on Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan.  

Opiskeluhuollon muutokset Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmassa 

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Myös oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) säännöksiä on täsmennetty vastaamaan uudistusta. Lakimuutoksen (377/2022) mukaan Opetushallituksen on ollut uudistettava opetussuunnitelmien perusteet sekä Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet ja tavoitteet tämän lain mukaisiksi siten, että koulutuksen ja opetuksen järjestäjät voivat ottaa tämän lain 13 §:n mukaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat käyttöön 1.8.2023.    

Opetushallitus on 2.12.2022 päättänyt määräyksen OPH-4617-2022 mukaisista muutoksista Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2015 lukuihin:   

  • 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma   
  • 6.3 Oppilashuolto   

Tämän määräyksen mukaan tarkistettu paikallinen opetussuunnitelma ja uusi koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2023. Perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä. Opetus- ja kasvatuslautakunta käsittelee Järvenpään kaupungin Opiskeluhuoltosuunnitelmaa kokouksessaan 23.5.2023. Järvenpään perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma on käytössä myös perusopetukseen valmistavassa opetuksessa. Tämä edellyttää liitteen 1 mukaisia muutoksia Järvenpään perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaan lukuun 5.3 Oppilashuolto. Muutokset koskevat perusteiden tekstien päivittämistä ja opiskeluhuoltosuunnitelman tuomista osaksi perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaa. 

Perusopetukseen valmistavan opetussuunnitelman käyttöönottaminen esiopetuksessa  

Järvenpään kaupungin esiopetuksessa on toteutettu valmistavaa opetusta 9.1.2023 alkaen. Valmistava opetus päätettiin ottaa käyttöön myös esiopetuksessa, koska kunnallisen varhaiskasvatuksen piiriin tulevien vieraskielisten lasten määrä on viime vuosina lisääntynyt. Paikallinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma otetaan näin ollen käyttöön myös esiopetuksessa. Tehdään paikalliseen opetussuunnitelmaan lisätekstiä liittyen valmistavan opetuksen toteutustapaan esiopetuksessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä, että 

  1. tehdään liitteen 1 mukaiset muutokset Järvenpään kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaan koskien opiskeluhuoltoa ja esiopetuksessa toteutettavaa valmistavaa opetusta. 
  2. perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma otetaan käyttöön esiopetuksen valmistavassa opetuksessa.

 

Käsittely

Tämä asia käsiteltiin § 30 jälkeen.

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

Kokoustauko pidettiin tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo. 18.23–18.37.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opetusjohtaja, koulujen rehtorit, opetuksen asiantuntija, opetuksen erityisasiantuntija, perusopetuspalveluiden asiantuntija, kasvun ja oppimisen tuen päällikkö, varhaiskasvatusjohtaja