Hyvinvointilautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Hyte-avustukset 2023-2024

JARDno-2023-132

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Karjalainen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja, kirsi-marja.karjalainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Hyte-johtaja Kirsi-Marja Karjalainen ja yhteisöpalveluiden erityisasiantuntija Anne Honkanen

Taustaa 

Kuntalaki sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä edellyttää kunnan edistämään kuntalaisten hyvinvointia. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain mukaan kunnan on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Järvenpään kaupungilla on haettavissa hyvinvointia ja terveyttä edistäviä (hyte) toiminta-avustuksia. 

Hyten kaksivuotisia toiminta-avustuksia myönnetään hyvinvointia- ja terveyttä edistäville yhdistyksille- ja järjestöille, kuten kansanterveys- ja vammaisjärjestöille, eläkeläisjärjestöille, asukasyhdistyksille ja muille yhdistyksille. Toiminta-avustusten tarkoitus on luoda jatkuvuutta hyvinvointia edistävälle toiminnalle Järvenpäässä. Hyte-avustusten myöntämisessä arvioidaan, miten suunniteltu toiminta tukee valtuustokausittain hyväksytyn hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman painopisteitä.  

Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman painopisteet vuosille 2022–2025 ovat:  

1. Kaikilla on mahdollisuus osallisuuteen,  

2. Kaikilla on mahdollisuus liikunnalliseen elämäntapaan, 

3. Kaikilla on mahdollisuus turvalliseen arkiympäristöön ja  

4. Kaikilla on mahdollisuus mielen hyvinvointiin. 

Hyvinvointilautakunta on päättänyt kokouksessaan 25.1.2023 toiminta-avustuksen määrärahasta osana käyttösuunnitelmaa 2023. Määrärahan suurus on 30 000 euroa / vuosi. 

Saapuneet hakemukset  

Toiminta-avustuksia haki määräaikaan 6.4.2023 mennessä  29 tahoa. Hakemusten yhteenlaskettu hakusumma oli vuoden 2023 osalta yhteensä 68 700 €. Hakijat on lueteltu liitteessä. 

Avustuksen myöntämisessä huomioitiin kuvauksessa mainitut kriteerit. Toiminnan tulee olla vakiintunutta ja näkymä toiminnasta tulee olla useamman vuoden päähän. Hakemusten sekä hakijoiden toimintoja arvioiden suhteessa hakukriteereihin, on valmistelussa päädytty kokonaisharkinnan perusteella siihen, että toiminta-avustusta esitetään jaettavaksi yhteensä 27 hakijalle, yhteensä 30 000 € vuonna 2023 ja 2024 vuonna 29 200 € liitteen mukaisesti.

Avustus on käytettävä myönnettyyn tarkoitukseen. Mikäli avustuksen käyttötarkoitus olennaisesti muuttuu, siitä on tehtävä ilmoitus avustuksen myöntäjälle hyväksyttäväksi.   

Toimivalta, mihin päätös perustuu: Hallintosääntö § 18 ( KV 21.6.2021 § 53)

 

KMK, KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että 

1) vuoden 2023 hyten toiminta-avustusta myönnetään liitteen mukaisesti. 

2) vuoden 2024 hyten toiminta-avustusta myönnetään liitteen mukaisesti. 

3) vuoden 2024 avustus on ehdollinen valtuuston hyväksymälle talousarviolle ja se maksetaan, jos hakuehdoissa ja kriteereissä mainitut ehdot mm. toiminnan raportoinnista täyttyvät. 

4) avustusta saavan tahon on raportoitava toiminnastaan 31.12. mennessä kirjallisesti Järvenpään kaupungin kirjaamoon  kaupungin sivuilla olevin ohjein: www.jarvenpaa.fi/avustusraportointi. Toiminta-avustuksen saajan täytyy raportoida toiminnastaan vuosittain, jotta seuraavan vuoden toiminta-avustus voidaan maksaa avustuksen saajalle. 

5) Selvityksen toimittamatta jättäminen voi aiheuttaa avustuksen takaisinperinnän

 

Käsittely

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Kirsi-Marja Karjalainen selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Hakijat, hyvon palvelualuejohtaja, yhteisöpalveluiden erityisasiantuntija, hyte-johtaja, talouspalvelut, kirjaamo