Hyvinvointilautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Nuorisotyön toiminta-avustukset 2023-2024

JARDno-2023-127

Valmistelija

  • Anu Puro, nuorisopalvelujen päällikkö, anu.puro@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Nuorisopalvelujen päällikkö Anu Puro ja hyte-johtaja Kirsi-Marja Karjalainen
 

Taustaa

Kuntalaki edellyttää kunnan edistämään kuntalaisten hyvinvointia. Nuorisolain mukaan kunnan tulee paikalliset olosuhteet huomioon ottaen luoda edellytyksiä nuorisotyölle ja - toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa. Järvenpään kaupungilla on haettavana nuorisoavustuksina sekä toiminta- että kohdeavustuksia.

Toiminta- avustukset myöntää toimialueesta vastaava palvelualuelautakunta seuraavaksi kahdeksi vuodeksi (2023 ja 2024) ja kohdeavustukset myöntää ko. viranhaltijat toimivaltarajojen puitteissa vuodeksi 2023. Toiminta- ja kohdeavustuksia myönnetään pääsääntöisesti järvenpääläisten rekisteröityjen yhdistysten ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen ja työryhmien toiminnan tukemiseen. 

Hyvinvointilautakunnan hyväksymien toiminta- ja kohdeavustuksia koskevien ohjeiden mukaan toiminta-avustusta myönnetään kokonaisharkinnan perusteella kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Päätös tehdään yhdistysten määräaikaan mennessä jättämien avustushakemusten, toimintasuunnitelman, talousarvioiden sekä edellisen vuoden toteutuneiden suoritteiden ja toiminnan perusteella.

Toiminta- avustuksen myöntämisperusteita ovat:

1.      Toiminnan tarkoitus, saavutettavuus ja osallisuus

2.      Toiminnan merkitys paikalliselle nuorisotyölle

3.      Toiminta, sen laajuus ja osallistujamäärät

4.       Hakijan taloudellinen tilanne

Hyvinvointilautakunta on päättänyt kokouksessaan 25.1.2023 nuorisoavustusten määrärahasta osana käyttösuunnitelmaa 2023. Nuorisopalvelujen käyttösuunnitelmaan 2023 ja 2024 on varattu yhteensä 40 000 euroa (20 000 euroa / vuosi). Toiminta- avustusta voi hakea järvenpääläinen rekisteröity nuorisoyhdistys, jonka toiminta on alkanut vähintään edellisenä kalenterivuonna ja jonka jäsenistä 2/3 on alle 29-vuotiaita. Toiminta- avustusta haetaan ja myönnetään vuosisuunnitelman mukaisen toiminnan tukemiseen. Toiminnan tulee olla pääsääntöisesti nuorille suunnattua kerho-, kurssi-, leiri-, retki-, tapahtuma- ja kansainvälistä toimintaa. Kohdeavustus on tarkoitettu kertaluontoisen tai pitempiaikaisen projektin, tapahtuman tai muun lapsille ja nuorille tarkoitetun toiminnan toteuttamiseen. 

Saapuneet hakemukset

Toiminta-avustuksia haki määräaikaan mennessä kahdeksan (8) tahoa, joista kaikki täyttävät toiminta- avustuksen hakuperusteet. Lisäksi kolme (3) tahoa haki  kohdeavustusta. Käyttöselvitykset edellisvuoden, 2021-2022 avustusten käytöstä on toimitettu tammikuussa 2023 hyväksyttävästi.

Toiminta-avustushakemusten yhteenlaskettu hakusumma oli vuoden 2023 osalta 26 460 euroa ja vuoden 2024 osalta 26 460 euroa. Hakijat on lueteltu liitteessä. 

Avustukset esitetään jaettaviksi kohdennettuina eri työmuotoihin kokonaisharkinnan perusteella. Avustushakemuksia arvioitiin lautakunnassa hyväksyttyjen painotusten mukaisesti. Esitys toiminta-avustusten jaosta on liitteessä. Hakemusten perusteella tehty pisteytys on oheismateriaalina.

Avustus on käytettävä myönnettyyn tarkoitukseen. Mikäli avustuksen käyttötarkoitus olennaisesti muuttuu, siitä on tehtävä ilmoitus avustuksen myöntäjälle hyväksyttäväksi.

Toimivalta, mihin päätös perustuu: Hallintosääntö § 18 ( KV 21.6.2021 § 53)

KMK, KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että

  1. vuoden 2023 nuorison toiminta-avustusta myönnetään liitteen mukaisesti.
  2. vuoden 2024 nuorison toiminta-avustusta myönnetään liitteen mukaisesti.
  3. Vuoden 2024 avustus on ehdollinen valtuuston hyväksymälle talousarviolle ja se maksetaan, jos hakuehdoissa ja kriteereissä mainitut ehdot mm. toiminnan raportoinnista täyttyvät.
  4. Avustusta saavan tahon on raportoitava toiminnastaan 31.12. mennessä kirjallisesti Järvenpään kaupungin kirjaamoon kaupungin verkkosivuilla olevin ohjein: www.jarvenpaa.fi/avustusraportointi. Toiminta-avustuksen saajan täytyy raportoida toiminnastaan vuosittain, jotta seuraavan vuoden toiminta-avustus voidaan maksaa avustuksen saajalle. 
  5. Selvityksen toimittamatta jättäminen voi aiheuttaa avustuksen takaisinperinnän

 

Käsittely

Tämä pykälä käsiteltiin § 18 jälkeen.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Kirsi-Marja Karjalainen selosti asiaa. 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Hakijat, kirjaamo,talouspalvelut,  hyvinvoinnin palvelualuejohtaja, hyte-johtaja, nuorisopalveluiden päällikkö