Hyvinvointilautakunta, kokous 26.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Kulttuurin toiminta-avustukset vuosille 2023-2024

JARDno-2023-129

Valmistelija

  • Pirre Raijas, kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kuvaus 

Laki kuntien kulttuuritoiminnasta määrittelee kunnan tehtäväksi toiminnan, jolla kunta edistää kulttuurin ja taiteen tekemistä, harrastamista, saavutettavuutta ja käyttöä sekä taide- ja kulttuurikasvatusta ja kulttuuriperintöä. Kunnan tulee edistää kulttuuria ja taidetta osana kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä, osallisuutta ja paikallista elinvoimaa. 

Kulttuurin toiminta-avustuksia myönnetään paikallisten kulttuuritoimintaa harjoittavien, laajaa vaikuttavuutta toteuttavien toimijoiden sekä ammattimaisten kulttuurisisältöjen ja tapahtumien toteuttamiseen jo pitkään osallistuneiden rekisteröityjen yhdistysten tai muuten järjestäytyneiden toimijoiden toiminnan tukemiseen. Hakuohjeiden mukaisesti toiminta-avustusta haetaan ja myönnetään yhteisöjen sääntöjen ja toimintasuunnitelman mukaisen toiminnan tukemiseen avustuskriteereiden perusteella.  

Avustus myönnetään kokonaisharkinnan perusteella, joka tehdään yhdistysten määräaikaan jättämien avustushakemusten ja liitteiden perusteella. Avustusten päätösvalmistelussa huomioidaan toiminnan yhteensopivuus kaupungin strategisten tavoitteiden ja yhteisten avustuskriteereiden kanssa. Avustusta voidaan myöntää, kun yhdistys on toiminut vähintään yhden täyden tilikauden ajan. Toiminta-avustusten tarkoitus on tukea ammattimaista kulttuuritoimintaa Järvenpäässä.  

Hyvinvointilautakunta on päättänyt kokouksessaan 25.1.2023 kulttuuriavustusten määrärahasta osana käyttösuunnitelmaa 2023. Kulttuuripalveluiden käyttösuunnitelmaan / talousarvioon 2023-2024 on varattu molemmille vuosille 98 000 euron määräraha järvenpääläisten taiteilijoiden, kulttuuritoimijoiden ja -yhteisöjen avustamista varten ja se kohdennetaan vuonna 2023 seuraavasti: toiminta-avustusten määräraha on 63 400 € ja kohdeavustusten määräraha on 34 600 €.

 

Saapuneet hakemukset 

Toiminta-avustuksia haki määräaikaan 6.4.2023 mennessä 10 tahoa.  Hakemusten yhteenlaskettu hakusumma oli vuoden 2023 osalta 122 500 euroa. Hakijat on lueteltu liitteessä. 

Hakemusten sekä hakijoiden toimintoja arvioiden suhteessa hakukriteereihin on valmistelussa päädytty kokonaisharkinnan perusteella siihen, että toiminta-avustusta jaetaan edelleen ammattimaista kulttuuri-/taidetoimintaa harjoittaville ja tuottaville tahoille. Näitä toimijoita hakijoiden joukossa ovat Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry, Järvenpään kamarikuoro ry, Järvenpään Sibelius-seura ry, Järvenpään teatteri ry, Musiikintekijät ry sekä Värinää ry. 

Kaksi toimijaa eivät täytä kulttuurin toiminta-avustusten kriteeristöä: Väen ry sekä Keski-Uudenmaan Kuluttajat. Väen ry haki myös kohdeavustusta koronasta elpymiseen ja heidän hakemuksensa käsitellään siinä avustusjaossa. Keski-Uudenmaan Kuluttajien hakemus käsitellään kulttuurin kohdeavustuksissa. 

Hallinnollisesti kevein tapa huomioida EU:n valtiontukisäännöt on myöntää toiminta-avustus vähämerkityksistä eli ns. de minimis -tukea koskevan säännön perusteella (komission asetus 1407/2013). Enintään 200 000 euron tuki, joka myönnetään toimijalle kolmen peräkkäisen verovuoden kuluessa, on merkityksel­tään niin vähäistä, ettei siitä tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta komis­siolle. Yhden toimijan, Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry:n, kohdalla ylittyy de minimis –tuen kokonaismäärä kolmen peräkkäisen vuoden ajalta. Niinpä Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry:lle esitetään toiminta-avustusta vasta vuodelle 2024.  

Lisäksi kulttuurin toiminta-avustuksista esitetään kohdennettavaksi erillisenä määräaikaisena tila-avustuksena veteraanijärjestöille eli Järvenpään Sotaveteraanit ry:lle ja Järvenpään Rintamaveteraanit ry:lle  avustusta veljesmajojen kiinteistöjen hoito- ja ylläpitokuluihin.  Määräaikaisuus perustuu vuoteen 2027 voimassa olevaan maanvuokrasopimukseen kaupungin ja veteraanitoimijoiden välillä. Tila-avustus maksetaan osana kulttuurin toiminta-avustuksen määrärahaa, koska muuta määrärahaa tälle kokonaisuudelle ei ole osoittaa. 

Esitys toiminta-avustusten jaosta on liitteessä.  
 

Esityksessä huomioidaan, että seuraaville organisaatioille on maksettu vuoden 2023 toiminta-avustuksen ennakkoa hakemusten perusteella: 

  • Järvenpään teatteri ry 15 000 € 

  • Värinää ry: 3 000 € 

Avustus on käytettävä myönnettyyn tarkoitukseen. Mikäli avustuksen käyttötarkoitus olennaisesti muuttuu, siitä on tehtävä ilmoitus avustuksen myöntäjälle hyväksyttäväksi.

Toimivalta, mihin päätös perustuu: Hallintosääntö § 18 ( KV 21.6.2021 § 53)

PR, KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että 

1) vuoden 2023 kulttuurin toiminta-avustusta myönnetään liitteen mukaisesti. 

2) vuoden 2024 kulttuurin toiminta-avustusta myönnetään liitteen mukaisesti. 

3) Vuoden 2024 avustus on ehdollinen valtuuston hyväksymälle talousarviolle ja se maksetaan, jos hakuehdoissa ja kriteereissä mainitut ehdot mm. toiminnan raportoinnista täyttyvät. 

4) Avustusta saavan tahon on raportoitava toiminnastaan 31.12. mennessä kirjallisesti Järvenpään kaupungin kirjaamoon kaupungin verkkosivuilla olevin ohjein: www.jarvenpaa.fi/avustusraportointi. Toiminta-avustuksen saajan täytyy raportoida toiminnastaan vuosittain, jotta seuraavan vuoden toiminta-avustus voidaan maksaa avustuksen saajalle.  

5) Selvityksen toimittamatta jättäminen voi aiheuttaa avustuksen takaisinperinnän. 

 

Käsittely

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas selosti asiaa. 

Marko Ekroth teki Satu Haaparannan kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: "Esitän, että Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry / Puistobluesin vuoden 2023 avustus on 10.000e ja vuoden 2024 avustus on 10.000e"

Lassi Markkanen teki Kirsi Lahtisen ja Pia Valosen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: “Esitän, että Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry / Puistobluesin vuoden 2023 avustus on 10.000e ja vuoden 2024 avustus on 19.600e” 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kaksi kannatettua muutosehdotusta, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:  

JAA: Ekrothin muutosehdotus 

EI: Markkasen muutosehdotus 

Puheenjohtaja totesi hyvinvointilautakunnan äänin 7 (JAA) - 4 (EI) hyväksyneen Ekrothin muutosehdotuksen.

Puheenjohtajan asiasta tiedusteltua hyvinvointilautakunta päätti hyväksyä Ekrothin muutosehdotuksen, joten siitä ei enää äänestetty esittelijän pohjaehdotusta vastaan. 

*) poistettu sana ”yksimielisesti”. 3.5./HK, Hallintolaki § 51.1

Päätös

Hyväksyttiin Ekrothin muutosehdotuksen mukaisesti. 

Hyvinvointilautakunta päätti, että 

1) vuoden 2023 kulttuurin toiminta-avustusta myönnetään liitteen (päivitetty 26.4.2023 kokouksessa) mukaisesti. 

2) vuoden 2024 kulttuurin toiminta-avustusta myönnetään liitteen (päivitetty 26.4.2023 kokouksessa) mukaisesti. 

3) Vuoden 2024 avustus on ehdollinen valtuuston hyväksymälle talousarviolle ja se maksetaan, jos hakuehdoissa ja kriteereissä mainitut ehdot mm. toiminnan raportoinnista täyttyvät. 

4) Avustusta saavan tahon on raportoitava toiminnastaan 31.12. mennessä kirjallisesti Järvenpään kaupungin kirjaamoon kaupungin verkkosivuilla olevin ohjein: www.jarvenpaa.fi/avustusraportointi. Toiminta-avustuksen saajan täytyy raportoida toiminnastaan vuosittain, jotta seuraavan vuoden toiminta-avustus voidaan maksaa avustuksen saajalle.  

5) Selvityksen toimittamatta jättäminen voi aiheuttaa avustuksen takaisinperinnän. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 64%

    Jere Haavisto, Anna Pulkkinen, Riina Kurkinen, Sean McLoughlin, Satu Haaparanta, Marko Ekroth, Mikko Perkoila

  • Ei 4 kpl 36%

    Pia Valonen, Peter Osipow, Kirsi Lahtinen, Lassi Markkanen

Tiedoksi

hakijat, hyvinvoinnin palvelualuejohtaja, kulttuurijohtaja, talouspalvelut, kirjaamo,