Kaupunkikehityslautakunta, kokous 23.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Myllynseudun tienhoitokunnan avustaminen

JARDno-2022-2191

Valmistelija

  • Aija Schukov, ylläpidon rakennuttajapäällikkö, aija.schukov@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: ylläpidon rakennuttajapäällikkö Aija Schukov, kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere ja tonttipäällikkö Tarja Kariniemi

 

Myllynseudun Tienhoitokunta on osoittanut 13.12.2022 päivätyn kirjeen kaupunkitekniikan johtajalle ja Järvenpään veden verkostopäällikölle. Kirjeessä tiehoitokunta kertoo käynnistäneensä tiestön perusparannushankkeen valmistelut tavoitteena päättää tiekunnan tammikuun 2023 vuosikokouksessa perusparannushankkeen aloittamisesta. Tien peruskunnostuksen on arvoitu maksavan noin 100 000 euroa. Tienhoitokunnan mukaan ELY-keskukselta on mahdollista saada rahoitusta enintään 70 % yksityisteiden perusparannuskustannuksiin vuonna 2023.

Tiet, joita perusparannushanke koskee, ovat Vaahteratie, Tuomitie, Sireenitie ja Piilipuuntie. Tienhoitokunnan mukaan kyseiset tiet ovat suurimman rasituksen kohteena kiinteistöihin nähden, ja niiden kunnostaminen on välttämätöntä kaiken kotitalouksiin liittyvän infran jatkuvuuden turvaamiseksi. Tiekunnan osakaskiinteistöjä edellä mainituilla teillä on 54 kappaletta ja tiestön pituus on 3,5 kilometriä.

Myllynseudun Tienhoitokunta katsoo, että tiestöön liittyvä peruskorjaustarve on hyvin laaja ja kustannuksiltaan kohtuuton osakaskiinteistöjen haltijoiden yksin toteutettavaksi ja on siksi pyytänyt myös kaupungin mukaan tuloa hankkeen toteuttamisessa.

Myllynseudun Tienhoitokunta on käyttänyt tieisännöitsijää asiantuntijana tien perusparannusselvityksessä ja tulee tieisännöitsijän avustuksella pyytämään tarjousta hankesuunnitelmasta ja hankerahoituksesta, laatimaan avustushakemuksen ELY-keskukselle ja kilpailuttamaan lopulliset urakkatarjoukset. Lisäksi tieisännöitsijän apua tarvitaan urakan valvonnassa sekä perusparannuksen lopputarkastuksessa.

Tieisännöitsijän tekemän selvityksen mukaan perusparannuskustannukset saattavat nousta noin sataantuhanteen euroon. Ongelmaksi tiehoitokunta kokee hankkeen suuruuden ja oman rahoitusosuuden hankkimisen, vaikka ELY-keskus rahoittaisi hanketta 70 %.                                     

Myllynseudun Tienhoitokunta toivoo Järvenpään kaupungin mukaan tuloa kolmella vaihtoehtoisella tavalla:

1.     Kaupungin antaa vakuuden tiekunnan ottamalle pankkilainalle (30% kustannuksista) tien perusparannusta varten

2.     Kaupunki rahoittaa 30 % tien perusparannuskustannuksista

3.     Kaupungin ottaa tien haltuunsa ja kunnostaa tien

Hankkeesta aiheutuvana hyötynä kaupungille tienhoitokunta painottaa jo rakentuneen alueen elinvoimaisuuden ylläpitämistä, infran toimivuutta useille kymmenille talouksille, työmatka- ja muun liikenteen toimivuutta, maanviljelys- ja yritystoiminnan jatkumista sekä vanhusväestön kotona asumisen pitkittämistä toimivassa asuinympäristössä. Alue toivotaan osoitettavan asemakaavoitettavaksi alueeksi Järvenpään seuraavassa yleiskaavassa.

Tienhoitokunnan puheenjohtajalta 2.3.2023 on saatu tieto sähköpostitse, jonka mukaan tienhoitokunta saa kerättyä jäseniltään 30 000 euron omarahoitusosuuden. Näin ollen hankkeen kokonaiskustannuksessa olisi jouston varaa, hinta voi nousta yli 100 000 euroon.

Kaupunkitekniikan näkemys Myllynseudun Tienhoitokunnan avustushakemukseen:

Päätöksen taustalla on Kaupunkikehityslautakunnan päätös 25.3.2021 § 32 Yksityisteiden avustamisen periaatteet 1.1.2022 alkaen, jonka mukaan kaupunki avustaa järjestäytyneitä tienhoitokuntia kunnossapitämällä tiet 3. kunnossapitoluokan mukaisessa kunnossa.

Yksityistielaki 84 §:n mukaan kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta samoin kuin tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset niin kuin 50 §:ssä edellytetään.

Kaupunkitekniikka esittää, että Myllynseudun Tienhoitokunnan yksityistien peruskunnostushanketta avustetaan 30 000 eurolla hankkeen tarpeellisuuden ja vaikuttavuuden vuoksi. Tiestön kuntoon saattaminen helpottaa jatkossa kunnossapitoimenpiteitä.

Kaupunkitekniikka ei tule muilla tavoin osallistumaan hankkeen toteuttamiseen, valvontaan tai rakentamisen aikaiseen kunnossapitoon vaan se ottaa tiestön takaisin kaupungin kunnossapitoavustuksen piiriin sen valmistuttua Kaupunkikehityslautakunnan päätöksen 25.3.2021 § 32 mukaisesti. Tienhoitokunnan tulee kutsua kaupungin ylläpidon edustaja vastaanottokatselmukseen hankkeen valmistuttua.

Avustussumma 30 000 euroa on varattu v. 2023 käyttötaloudessa 1862033001/1860002013, Infran yhteinen/osallisuus ja vaikuttaminen

HP

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää 

  1. avustaa Myllynseudun Tienhoitokunnan yksityistien peruskunnostushanketta 30 000 eurolla edellyttäen, että ELY-keskus myöntää rahoituksen tiestön perusparannukseen
  2. että, avustus maksetaan tienhoitokunnan tilille, kun se on toimittanut kaupungille allekirjoitetun urakkasopimuksen ja aloitusilmoituksen urakasta.

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa. 

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 18.15-18.30.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

asianosaiset