Kaupunkikehityslautakunta, kokous 23.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Asemakaavaehdotuksen nähtäville asettaminen: Asemakaavan muutos / Helsingintie 39-41, Citymarketin laajennus

JARDno-2021-1468

Valmistelija

  • Juho Mattila, projektipäällikkö, juho.mattila@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hallintosääntö § 21, Kaupunkikehityslautakunnan toimivalta

Perustelut

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa kauppakiinteistön laajentaminen, päivittää kaupan korttelialueen asemakaavamääräykset sekä tarkentaa asemakaavaan ympäröivän katuverkon muutokset Helsingintiellä. Asemakaavassa osoitetaan 17 000 kerrosneliömetriä (k-m2) liikerakentamista. Rakennusoikeus kasvaa kaavamuutoksessa 6132 kerrosneliömetriä, mikä lisää edellytyksiä kaupallisten palveluiden kehittämiselle ja kasvattamiselle.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Asemakaavan muutokseen on ryhdytty yksityisen maanomistajan aloitteesta. Kaavoitusjohtaja on 24.11.2020 § 15 hyväksynyt kaavahankkeen puitesopimuksen. Asemakaavatyö sisältyy vuosien 2021-2023 kaavoitussuunnitelmiin.

Asemakaavamuutoksen vireilletulosta on ilmoitettu kuulutuksella 27.10.2021 Järvenpään kaupungin verkkosivuilla, Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä sekä lähettämällä kirje kaava-alueen ja kaava-alueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on saatu 5 kirjallista mielipidettä.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävänä 7.9.-6.10.2022 välisen ajan Seutulantalon palvelupisteessä ja Järvenpään kaupungin verkkosivuilla. Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 31.8.2022 ja kirjeellä suunnittelualueen maanomistajille ja naapurikiinteistöjen omistajille. Nähtävilläoloaikana osallisilla oli mahdollisuus jättää mielipide kaavaluonnoksesta. Luonnosvaiheessa lähetettiin lausuntopyyntö 16 eri taholle. Asiasta on pidetty yleisötilaisuus 20.9.2022 Seutulantalolla. Asemakaavaluonnoksesta on saatu 5 lausuntoa ja 5 kirjallista mielipidettä.

Lyhennelmät mielipiteistä ja lausunnoista sekä kaavoituksen vastineet esitetään asemakaavaselostuksen liitteessä 3. Alkuperäiset lausunnot ja mielipiteet edellä mainituista vaiheista on esitetty kokouksen oheismateriaalina.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavan lähtötavoitteena on mahdollistaa kauppakiinteistön laajentaminen, päivittää kaupan korttelialueen asemakaavamääräykset sekä tarkentaa asemakaavaan ympäröivän katuverkon muutokset Helsingintiellä. Kaavasuunnittelun aikana suunnittelutavoitteita on täsmennetty Kolmiopuiston pp-tilavarauksen laajentamisella sekä viitesuunnitelman ja meluselvityksen päivittämisellä.

Asemakaavan rakenne muodostuu Helsingintien katualueeseen liittyvästä liikerakennusten korttelialueesta, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön, sekä ympäröivistä eri luonteisista katu- ja viheralueista. Liikerakennusten korttelialue, josta muodostetaan uusi kauppakiinteistön liiketontti, laajentuu osittain Kolmiopuiston ja Tuurinpuiston alueille ja vastaavasti supistuu Helsingintiehen liitettävän pienen katualueen ja uuden päättyvän tonttikadun Sushikujan osalta. Viheralueille laajentumisen keskeisimpänä perusteena on maanalaisten pysäköintitilojen laajentaminen sekä sujuvan tontti- ja huoltoliikenteen mahdollistaminen. Kolmiopuiston länsiosa on katusuunnitelman perusteella osoitettu jalankululle ja polkupyöräilylle varatuksi katualueeksi. Tuurinpuistossa laajennetaan kauppakiinteistön huoltopihaa, osoitetaan mahdollisesti toteuttava uusi jalankulunyhteys Itäalhonpolulta Helsingintielle sekä varaudutaan hulevesien hallinta- ja melunsuojausrakenteiden toteuttamiseen tulevaisuudessa.

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja asemakaavan toteuttamisen vaikutukset.

Kaupungin ja yksityisten kiinteistönomistajien väliset maankäyttösopimukset valmistellaan kaupunginhallituksen hyväksymiskäsittelyyn asemakaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Asemakaavan korttelialueelle laaditaan erillinen tonttijako.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. asettaa 6. kaupunginosan eli Pöytäalho korttelin 613 tonttia 3 sekä puistoalueita (Kolmiopuisto, Tuurinpuisto) koskevan Helsingintie 39-41, Citymarketin laajennus-nimisen asemakaavan muutosehdotuksen julkisesti nähtäväksi MRL 65 § ja MRA 27 mukaisesti ja
  2. pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta: Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Järvenpään Vesi, Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy, Caruna Oy, Elisa Oyj ja Telia Oyj.

 

Käsittely

Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Asianosaiset erillisen tiedoksiantolistan mukaisesti