Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 332 Periaatepäätös Villa Kokkosen museotoiminnasta

JARDno-2022-2142

Valmistelija

  • Jaana Tamminen, Museopalveluiden päällikkö, jaana.tamminen@jarvenpaa.fi
  • Pirre Raijas, kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Villa Kokkonen on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kulttuuriperintökohde Järvenpäässä, Tuusulanjärven itälaidalla. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema rakennus valmistui 1969 ja se muodostaa harvinaisen poikkeuksen Alvar Aallon tuotannossa: vastaavia taiteilijakoteja ei tunneta Aallolta kansainvälisestikään kovin montaa. Järvenpäälle Villa Kokkonen on harvinaislaatuinen, arvokas ja kansainvälisesti merkittävä kulttuurikohde ja matkailuvaltti, jossa risteää kahden menestyneen taiteilijan arkkitehti Alvar Aallon ja säveltäjä Joonas Kokkosen elämäntyö ja ystävyys. 

Valmistelu museokäyttöön 

Hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkosuunnitelmassa 2022-2035 Villa Kokkonen on suunniteltu kaupungin museokohteeksi (kaupunginvaltuusto 10.10.2022). Kohde ja sen suunniteltu toiminta on osa kaupungin strategian painopistettä Vireä kaupunkielämä.

Villa Kokkosen valmistelu museokäyttöön alkoi 2021, kun Järvenpään kaupunki tilasi arkkitehti Esa Laaksoselta museosuunnitelman kohteen avaamiseksi museona. Kohteessa suoritettiin kuntotutkimus Vahanen Consulting Oy:n toimesta osana museovalmistelua joulukuussa 2021. Koska rakennus ja sen miljöö ovat suojeltuja, kaikista korjaustoimenpiteistä tulee neuvotella alueellisen vastuumuseon ja Alvar Aalto Säätiön kanssa, joka vastaa rakennushistoriallisesta vastuumuseotyöstä valtakunnallisesti. Kuntotutkimuksen tavoitteena oli tutkia, millaisia korjaustarpeita kohde edellyttää, jotta se voidaan avata museokäyttöön.  

Kuntotutkimuksessa selvitettiin päärakennuksen ja saunan rakenteita, niiden kuntoa ja korjaustarpeita sekä sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä. Merkittävimmät sisäilman laatuun vaikuttavat vauriot osoittautuivat tutkimuksessa paikallisiksi kosteusvaurioiksi. Lisäksi valesokkelit ja puukoolattujen alapohjien lämmöneristeet ovat todennäköinen epäpuhtauslähde ja sisäilmaa heikentävä tekijä. Rakenneavauksissa todettiin runsaasti hiirten jätöksiä.  

Kuntotutkimuksessa suositellaan korjaustoimenpiteitä piha-alueelle, rakennuksen alapohjarakenteisiin, ulko- ja väliseiniin, yläpohjarakenteisiin sekä saunan rakenteisiin. Korjaustoimenpiteet on määritelty museokäytön vaatimien edellytysten mukaisesti. Esimerkiksi asumiskäyttö edellyttäisi museokäyttöä selvästi laajempia ja kustannuksiltaan raskaampia korjauksia. Korjaustoimenpidesuunnitelmassa on konsultoitu Alvar Aalto Säätiötä.  

  

Villa Kokkonen museokohteena 

Suunniteltu korjaus mahdollistaa Villa Kokkosen rakennussuojelun, museokäytön ja museohenkilökunnan työpaikkakäytön. Villa Kokkonen pyritään korjaustoimenpiteiden avulla avaamaan museokohteena, jossa esitellään akateemikko, arkkitehti Alvar Aallon rakennusperintöä melko harvinaisena taiteilijakotikohteena, sekä rakennuksen ja sen arkkitehtuurin musiikillista perintöä, säveltäjä Joonas Kokkosen elämää ja tuotantoa. Toiminnan tavoitteet ja tarkoitus noudattavat Museolaissa (314/2019) tarkoitettuja museotoiminnan tavoitteita ja tarkoitusta.   

Villa Kokkosen museotoiminnan tavoitteina on 1) tallentaa ja säilyttää Alvar Aallon rakennusperintöä, ainutlaatuisen säveltäjäkodin miljöötä ja siihen liittyvää taiteilijakodin kulttuuria; 2)  edistää ja hyödyntää Villa Kokkosta koskevaa tutkimusta ja talon aineistoja; 3) edistää Villa Kokkosen kokoelmaa ja ateljeekodin elämää koskevien aineistojen ja tiedon saatavuutta, saavutettavuutta ja käyttöä; 4) esittää Alvar Aallon rakennusperintöä, säveltäjäkotia, sen kulttuuriperintöä ja historiaa yleisölle, sekä tarjota elämyksiä museokohteessa, jossa yhdistyy merkittävä arkkitehtuuriperintö ja taidemusiikki; 5) edistää yleisötyötä, vuorovaikutusta sekä opetusta ja kasvatusta erityisesti arkkitehtuurin ja taidemusiikin alueilla osana museopedagogista toimintaa ja yhteistyötä.   

  

Kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma 

Villa Kokkonen museoksi -hanke on valmisteltu Kiinteistöallianssin yhteistyönä. Museotoiminnan mahdollistavat korjaus- ja tilamuutostyöt on esitetty rahoitettavan kiinteistöallianssin vuosittaisista investointimäärärahoista. Korjaushanke on jaoteltu kahteen vaiheeseen, joista vaihe 1 ajoittuu vuodelle 2023. Vaihe 2 toteutuksen aikataulusta ei ole vielä laadittu esitystä, sillä se vaati hankevalmistelua. 

Villa Kokkosen museokäytön mahdollistavat korjauskustannukset ovat 1. vaiheessa kokonaisuudessaan noin 500 000 euroa, kun otetaan huomioon sekä välittömät korjauskustannukset että museokäytön edellyttämät kertainvestoinnit.  

  1. vaihe: päärakennuksen rakenne- ja kosteustekniset korjaustoimenpiteet ja autotallin tilamuutostyöt (noin 300 000 euroa) muut toiminnalliset parannukset (125 000 €) 

  1. vaihe: saunan ja pihan rakennelmien korjaustoimenpiteet sekä piha-alueen ennallistamistoimet kertainvestointina museokäytön mahdollistamiseksi (vain hankevalmisteluvaraus) 

Tarkempi kustannusarvio löytyy liitteenä olevasta hankesuunnitelmasta. 

Investointi- ja kiinteistöallianssin johtoryhmä päätti kokouksessaan 2.12.2022, että Villa Kokkosen museokäytön mahdollistavien korjaus- ja muutostöiden suunnittelulle ja toteutukselle on budjetoitu 425 000 €. Hanke rahoitetaan kiinteistöallianssin vuoden 2023 budjetista. Päätös on ehdollinen ja hankkeen käynnistäminen vaatii myönteisen valtiontukipäätöksen (Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä investointiavustus kulttuuritilojen peruskorjaus- ja perustamishankkeeseen).   

Hankkeen vaihe 1 rahoituspäätös kattaa 100% arvioiduista kuluista. Toteutuneista kokonaiskuluista on arvioitu olevan mahdollista rahoittaa 40 % vuonna 2022 haettavana olevalla opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä avustuksella. Näin Järvenpään kaupungin ja Mestaritoiminnan muodostaman kiinteistöallianssin omarahoitusosuudeksi jäisi lopulta 60% toteutuneista kustannuksista. 

 

Yhteenveto

Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisen vaiheen suunnitteluun ja toteutukseen on osoitettu 2022 allianssi-investoinneista yhteensä 425 000€ varaus. Koska valmistelun edetessä on käynyt selväksi, että hankkeen vaihe 1 ja 2 kokonaiskustannukset ylittävät 500 000 € (alv 0 %), on vaihe 1 hankesuunnitelma päätetty esitellä kaupunginhallitukselle periaatepäätöstä varten. Hankeen toteuttaminen mahdollistaa puitteet museotoiminnan järjestämiselle palveluverkkosuunnitelman linjausten mukaisesti. Museotoiminnan järjestäminen tulee vaatimaan lisäystä museopalveluiden käyttötalouteen henkilöresurssin lisäämiseksi. Toiminta vaatii vähintään yhden näyttelyamanuenssin toimen perustamista ja määräaikaisia sesonkioppaita sekä toimintakuluja (yhteensä noin 120 000 euroa / vuosi).

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus tekee periaatepäätöksen, että Villa Kokkonen kunnostetaan museokohteeksi hyvon palveluverkkosuunnitelman mukaisesti ja toiminta käynnistetään omana toimintana remontin valmistuttua.  

Toiminnan käynnistäminen edellyttää museopalveluiden käyttötalouteen lisäystä tulevaisuudessa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Talousjohtaja, talouspäällikkö, Mestaritoiminta, museopalveluiden päällikkö