Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 331 Avustuksen myöntäminen / Järvenpään Blues Jazz-Diggarit ry / Puistoblues

JARDno-2022-1484

Valmistelija

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi
  • Pirre Raijas, kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Puistoblues on järjestetty vuosittain vuodesta 1978 alkaen Järvenpäässä, poislukien koronakesät 2020 ja 2021. Puistoblues-festivaalin taustalla on vuonna 1977 perustettu Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry. Viisipäiväiseen tapahtumaan on kuulunut Järvenpään Vanhankylänniemessä järjestettävän pääkonsertin lisäksi ilmaisia katukonsertteja, lastentapahtumia sekä klubeja.

Vuoden 2022 tapahtuma järjestettiin 29.6.-3.7., ja tapahtuma oli tappiollinen. Toimija on ollut yhteydessä kaupunkiin tilanteen vuoksi. Kaupunki on pyytänyt selvitystä yhdistyksen taloudellisesta tilanteesta, siihen johtaneista syistä ja valmiuksista järjestää seuraavan vuoden Puistoblues-tapahtumaa. Puistoblues luettelee vuoden 2022 tappiollisen tapahtuman syitä:

-          Blueskatu siirrettiin Rantapuistoon rakennustöiden vuoksi ja arvio ylimääräisistä kustannuksista on 70 000 €. Tämä summa koostuu mm. järjestyksenvalvonnasta, jonka kustannukset kaksinkertaistuivat aikaisemmasta.

-          Kokonaisuudessaan tapahtuma keräsi noin 65 000 kävijää, mikä on paljon aikaisempaa vähemmän. Koronapandemian laantuessa tapahtumia alettiin järjestää enemmän. Puistobluesin kanssa samalla viikolla järjestettiin lukuisia suuria yleisötapahtumia, kuten stadionkonsertteja ja festivaaleja, jotka kilpailivat samasta yleisöstä.

-          Pääkonsertin lipunmyynti jäi alle tavoitteen. Nimekkäiden ja kilpailukykyisten pääesiintyjien saaminen Vanhankylänniemeen oli vaikeaa ja esiintyjien palkkiot olivat kohonneet.

-          Koronatartunnat verottivat talkoolaismääriä erityisesti lava- ja telttarakennuksessa ja työvoimaa jouduttiin hankkimaan ostopalveluna.

Yhdistyksen taloudellinen tilanne on koronakesän 2022 tapahtuman jälkeen huono. Käytettävissä olevat varat eivät riitä laskujen maksuun ja seuraavan vuoden tapahtuman järjestelyihin.  Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry on anonut Järvenpään kaupungilta 150 000 euron avustusta, jotta toiminta voisi jatkua. 

 

Suunnitelma kesälle 2023

Saamansa hakemuksen vuoksi kaupunki on syksyn aikana käynyt keskusteluja toimijan kanssa ja pyytänyt  tarkennettua liiketoimintasuunnitelmaa, talousarviota sekä kassavirtalaskelmaa vuodelle 2023 sen varmistamiseksi, että toiminta jatkuu, jos kaupunki avustusta heille myöntäisi.

Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry on toimittanut liiketoimintasuunnitelman sekä toimintasuunnitelman ja talousarvioesityksen vuodelle 2023. Suunnitelmana on uudistaa tapahtuman rakennetta ja vähentää taloudellisia riskejä. Kuluja pyritään pienentämään mm. tehostamalla järjestyksenvalvontaa ja siirtämällä festivaalialue pois Rantapuistosta (säästöä noin 50 000 euroa). Lisäksi tarkoitus on pienentää lavaa (säästöä noin 7 000 euroa), vähentää lastentapahtuman artisteja (säästöä noin 5 000 euroa), vähentää alueen rakennelmia (säästöä noin 3 000 euroa) ja pienentää sekä esiintyjien että talkoolaisten kuluja (säästöä noin 8 000 euroa). Taloudelliset riskit tapahtuman onnistumiseksi ovat kuitenkin edelleen suuret saatujen selvitysten perusteella.

 

Ulkopuolinen selvitys

Tilanteen laajuudesta ja tärkeydestä johtuen kaupunki pyysi ulkopuolisen toimijan näkemyksen Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry:n avustuspäätöksen valmistelun tausta-aineistoksi. FCG Finnish Consulting Group Oy toimi selvityksen tekijänä. Selvityksessä tarkasteltiin yhdistyksen taloudellista asemaa, avustuksen reunaehtoja sekä vaikutuksia tulevaan toimintaan. Lisäksi FCG antoi suosituksen etenemisestä.

Kaikissa etenemisvaihtoehdoissa lähtökohtana tulee olla festivaalin järjestämisen riskitason alentaminen. Selvityksen mukaan kaupungilla on vaihtoehtona avustaa toimijaa de minimis -tuen sallimissa rajoissa, mutta suurena riskinä on, että avustus ei ole riittävää maksimimääräisenäkään. Mikään lainsäädännön mahdollistama tukimuoto ei selvityksen mukaan täysimääräisesti varmista yhdistyksen ja festivaalin tulevaisuutta. Yhdistyksen taloudellinen asema on siinä määrin heikko, että viimeistään toinen peräkkäinen tappiovuosi voi ajaa yhdistyksen konkurssiin. Julkisen tuen rahoitusmahdollisuudet on käytetty ja ainoastaan yksityisoikeudellisten organisaatioiden ja -henkilöiden avustukset ovat mahdollisuuksien rajoissa.

 

Järvenpään kaupungin tukimahdollisuudet

Tilanteessa ei kaupungin ole mahdollista antaa lainaa, takausta tai muuta vakuutta toimijalle kuntalain 129§:n mukaan. Tarkasteltavaksi tukimuodoksi jää avustaminen de minimis -tuen muodossa.

Hallinnollisesti kevein tapa huomioida EU:n valtiontukisäännöt on myöntää tuki vähämerkityksistä eli ns. de minimis -tukea koskevan säännön perusteella (komission asetus 1407/2013). Enintään 200 000 euron tuki, joka myönnetään toimijalle kolmen peräkkäisen verovuoden kuluessa, on merkityksel­tään niin vähäistä, ettei siitä tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta komis­siolle.

Tukiviranomaisen on ennen de minimis -tuen myöntämistä selvitettävä yrityksen kuluvan ja kahden aikaisemman verovuoden aikana saamat muut de minimis -tuet. Enimmäismäärässä tulee huomioida kyseisen jäsenvaltion kaikkien eri viranomaisten kyseisenä ajanjaksona de minimis -tukena myöntämä rahoitus. Tuki voi olla lähtökohtaisesti tarkoitettu mihin tahansa yrityksen kustannuksiin, kunhan yrityksen eri lähteistä saaman de minimis -tuen kokonaismäärä ei ylitä enimmäismäärää.

Toimenpiteen katsominen valtiontueksi edellyttää käytännössä seuraavien neljän tunnusmerkin täyttymistä (SEUT-sopimuksen 107 artiklan 1 kohta):
• Julkisia varoja (esim. valtion, kuntien tai kuntayhtymien varoja) kanavoidaan yrityksiin/taloudelliseen toimintaan
• Taloudellinen etu on valikoiva, eli tuki kohdistuu vain tiettyyn yritykseen tai tiettyihin yrityksiin (esimerkiksi jollekin alalle tai alueelle)
• Toimenpide vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua (kilpailuvaikutuskriteeri)
• Toimenpide vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan (kauppavaikutuskriteeri)

Ratkaisevaa on, harjoittaako organisaatio taloudellista toimintaa, jossa on kyse tavaroiden tai palvelujen tarjoamisesta tietyillä markkinoilla. Myös voittoa tavoittelemattomat tai yleishyödylliset tahot kuten yhdistykset, innovaatiovälittäjät, kunnalliset kehittämisyhtiöt sekä kolmannen sektorin järjestöt kuuluvat siten EU:n valtiontukisääntöjen ja de minimis –asetuksen piiriin, jos ne harjoittavat taloudellista toimintaa ja jos muut valtiontuen kriteerit täyttyvät.

 

Järvenpään kaupunki on tukenut kulttuurin toiminta-avustuksina Puistobluesin toimintaa vuonna vuonna 2020 (15 000 €), vuonna 2021 (21 750 €) ja vuonna 2022 (21 750 €). Vuosien 2020 - 2022 aikana Järvenpään kaupunki on siis myöntänyt tukea toimijalle avustuksina yhteensä 58 500 euroa. Lisäksi Taiteen edistämiskeskus (Taike) on avustanut Puistobluesia 2020 vuonna 10 000 eurolla. Tämän lisäksi kaupunki on tarjonnut toimijalle palveluja, joiden yhteenlaskettu arvo on 30 000 euroa (tila-alueet puistoissa jne.). Yhteensä avustuksia, jotka lasketaan de minimis -tuiksi, toimija on saanut vuosien 2020-2022 aikana 98 500 euroa. De minimis -tuen määrä yhdistykselle voisi siten olla maksimissaan 101 500 euroa. 

Vuoden 2022 talousarvioon sisällytettiin konsernipalveluille 500 000 € suuruinen summa, joka on ollut myöhemmin kohdennettavissa koronan jälkihoitoon kulttuuri- ja yhteisötoimintaan. Tästä kokonaisuudesta on kohdennettu vuoden 2022 aikana 131 000 euroa tapahtumien ja yhdistystoimijoiden tukemiseen. Loppu määräraha on siirretty vuodelle 2023 osittain hyvinvoinnin palvelualueelle, osittain konsernipalveluille. Konsernipalveluiden määrärahassa on jäljellä 100 000 euroa kohdennettavaksi koronan jälkihoitoon kulttuuri- ja yhteisötoimintaan vuodelle 2023.

Järvenpään Blues-Jazz Diggareiden toimittamissa selvityksissä on ilmennyt haasteita taloudellisen suunnittelun osalta. Toimitettujen dokumenttien perusteella ei voida  varmistua siitä, että festivaali on taloudellisesti kannattava kokonaisuus. Festivaalin merkitys Järvenpäälle on kuitenkin niin olennainen, että avustuksen myöntämistä voidaan pitää perusteltuna taloudellisesta riskistä huolimatta.  Festivaalin merkitys Järvenpäälle on tärkeä myös strategian painopisteen Vireä kaupunkielämä toteuttamiseksi.Tuen ehtona tulee olla se, että toimija muuttaa festivaalin konseptia sellaiseksi, että rahoituspohja tulee kestäväksi ja että se tulee toimeen ilman kaupungin rahallista tukea.

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää koronasta elpymiseen osoitetusta määrärahasta vuonna 2023 kertaluontoisen 100 000 € tuen Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry:lle kattamaan koronasta johtuvia taloudellisia menetyksiä. Tuki myönnetään vähämerkityksisenä eli ns. de minimis -tukena. Tuen myöntämisessä noudatetaan Komission asetusta (EU) N:o 1407/2013, annettu 18 päivänä joulukuuta 2013, perustamissopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen. (Julkaistu EUVL nro L 352, 24.12.2013).

Avustuksen saannin edellytyksenä on, että toimija järjestää omarahoitusta rahoituspohjan saamiseksi kestäväksi.

Päätös pannaan täytäntöön sen saatua lainvoiman.

Käsittely

Esittelijä täydensi päätösehdotusta seuraavasti: “Yhdistys raportoi avustuksen käyttämisestä, taloudestaan ja tapahtuman järjestelyiden etenemisestä kaupungille kahden kuukauden välein avustuksen maksatuksesta lukien.” 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän täydennetyn päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry, taloussuunnittelupäällikkö, hyvinvoinnin palvelualueen talouspäällikkö, laskentapäällikkö