Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 333 Valtuustoaloite / Investointiohjelma taloudellisesti kestävälle pohjalle

JARDno-2021-2372

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuutettu Mikko Taavitsainen ja 11 muuta jättivät liitteen mukaisen valtuustoaloitteen Investointiohjelma taloudellisesti kestävälle pohjalle. 

 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

 

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

 

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 15.11.2021 § 116

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää Investointiohjelma taloudellisesti kestävälle pohjalle -valtuustoaloitteen talouspalveluihin valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuutettu Mikko Taavitsainen ja 11 muuta valtuutettua jättivät valtuustoaloitteen "Investointiohjelma taloudellisesti kestävälle pohjalle" 15.11.2021. 

Valtuustoaloitteessa tuodaan esiin kaupungin investointiohjelman haastavuus erityisesti hyvinvointialueuudistuksen seurauksena pienenevän taloudellisen kantokyvyn jälkeen. Valtuustoaloitteessa esitetään, että vuoden 2022 ohjelmapäivityksen yhteydessä investointiohjelman kaikkia osa-alueita tarkastellaan "suurennuslasilla" kaikkien vuosien osalta ja seuraavien nimettyjen tavoitteiden mukaisesti: 

  • ei tarvitse rakentaa parasta, vaan riittää, kun rakennetaan hyvää ja kustannustehokasta
  • investointiohjelmaa kevennetään vuosien 2023-25 osalta 5-10% ja myöhempien vuosien osalta 10%
  • nettoinvestoinnit kyetään pysyvästi kattamaan vuosikatteella vuodesta 2025 alkaen nykyisellä tai matalammalla veroperustetasolla

Investointiohjelmaa on osana vuoden 2022 päivitystä  karsittu ja uuden ohjelman 10-vuotisinvestoinnit ovat yhteensä 64 Me matalammat kuin edellisessä ohjelmassa. Aiemman investointiohjelmaan verrattuna vuosina 2022-31 investointitaso on 24 miljoonaa maltillisempi, mikä vastaa 6% koko aiemmasta ohjelmasta. Päivitetty investointiohjelma sisältää lautakuntien syksyllä 2022 tekemät esitykset mahdollisista lisäkarsinnoista koskien myös lähivuosien investointeja reagointina vallitseviin talousnäkymiin ja korkokustannusten nousuun. Kaikki esitetyt karsinnat on huomioitu päätöksentekoon tuodussa ohjelmaesityksessä. Hankkeiden toteuttaminen olevien määrärahavarausten ja esitysten puitteissa on edellyttänyt laatutasojen ja sisältöjen tarkastelua ja valintoja hankkeiden toteutumisen mahdollistamiseksi.

Vallitsevassa taloustilanteessa ja kustannusten nousupaineessa investointiohjelmien karsiminen esitetylle tasolle ja reunaehtojen mukaisesti ei ole kaikilta osin ollut mahdollista. Hyvinvointialueuudistuksen vaikutus kaupungin tulorahoitukseen on niin merkittävä, että kaikkia sopeutuskeinoja täytyy harkita tuloksen pitämiseksi ylijäämäisenä. Investointien rahoittamiseen joudutaan valituista sopeutuskeinoista huolimatta edelleen ottamaan lainaa talousohjelmakauden aikana.

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. antaa selosteessa olevan vastauksen perussuomalaisten valtuustoryhmän aloitteeseen "Investointiohjelma taloudellisesti kestävälle pohjalle"
  2. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi
  3. esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.
  4. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

KV