Kaupunkikehityslautakunta, kokous 25.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Oikaisuvaatimus /  tonttien 186-9-971-3 ja 186-9-971-4 vuokraaminen

JARDno-2022-1066

Valmistelija

  • Tarja Kariniemi, tonttipäällikkö, tarja.kariniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Jampan ostoskeskus paloi maaliskuussa 2022. Tämän jälkeen kaupunki on pyrkinyt edistämään väliaikaisten palveluiden saamista Jamppaan. Näin siksi, että uuden korvaavaan ostoskeskuksen rakentaminen ja käyttöönotto vie nopeastikin toteutettuna useita vuosia. Jotta jatkuvat palvelut saadaan Jampassa turvattua nopealla aikataululla, on kaupunki selvittänyt kaupan toimijoiden kiinnostusta tuoda alueelle väliaikainen kauppa. Keväällä asiaa selvitettäessä ei tullut ilmi HOK:in lisäksi muita toimijoita, joita väliaikaisen kaupan rakentaminen olisi kiinnostanut.

Maankäyttöjohtaja on 20.6.2022 § 13 päättänyt vuokrata Jampasta kaupungin omistamat tontit väliaikaista kauppaa varten HOK:lle 5 vuoden vuokrasopimuksella. Väliaikainen kauppa oli tarkoitus rakentaa alkusyksystä 2022 ja sen oli tarkoitus palvellla Jampan asukkaita siihen saakka, kunnes alueella saadaan pysyvät ja kokonaisvaltaisemmat palvelut. Pysyvät kaupan palvelut ja toimijat niihin tullaan päättämään myöhemmin.

Kesko vaatii oikaisuvaatimuksessaan päätöksen kumoamista ja asian uudelleen valmistelua avoimen, eri markkinaosapuolia tasapuolisesti kohtelevan neuvottelumenettelyn kautta. Kesko toteaa valituksessaan, että sillä on valmius edetä korvaavan kaupan saamisessa onnettomuudessa menetetyn tilalle ja yhtiö on valmis käynnistämään asiaa koskevat neuvottelut heti. 

Oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä, jos päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Kaupungin tavoitteena on ollut turvata Jampassa väliaikaiset peruspalvelut nopealla aikataululla. Väliaikaisten palveluiden osalta ainoastaan HOK on ollut aktiivinen tuomaan palvelut nopealla aikataululla Jamppaan. Kaupunki voi päättää sen, kenelle ja millä motiiveilla se luovuttaa maataan. Kaupunki ei ole velvollinen neuvottelemaan kaikkien mahdollisten toimijoiden kanssa kiinteistöjen luovutuksesta, varsinkaan silloin, kun toimija ei osoita oma-aloitteista aktiivisuutta asian suhteen. Kauppahinnan osalta sääntely on  tiukempaa valtiontukisäännöksiin liittyen. Tältä osin päätöksessä ei ole ollut huomauttamista. Nyt käsillä oleva päätös on syntynyt oikeassa järjestyksessä eikä päätöksen tehnyt viranomainen ole ylittänyt toimivaltaansa. Valituksessa ei ole tuotu esiin mitään muutakaan seikkaa, millä perustella päätös olisi muutoinkaan lainvastainen.

Valituksessa ei ole tuotu esiin sellaisia perusteita, minkä pohjalta maankäyttöjohtajan päätös olisi kumottava. 

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hylätä Kesko Oyj:n tekemän oikaisuvaatimuksen kaupungingeodeetin päätökseen 20.6.2022 / § 13 (JARDno-2022-1066).

 

Käsittely

Esittelijä muutti päätösehdotuksen muotoon: Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä oikaisuvaatimuksen ja palauttaa asian uudelleen valmisteluun. 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kesko Oyj / aluejohtaja, Maankäyttöjohtaja, Hankekehityspäällikkö, Kaupunkikehitysjohtaja