Kaupunkikehityslautakunta, kokous 2.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 LISÄPYKÄLÄ: LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimuksen käsittely: Ainolan aluekeskus, Viulukonsertonkatu ja Valse Tristen aukio, katusuunnitelman hyväksyminen (lisäpykälä)

JARDno-2022-405

Valmistelija

  • Johanna Jääskeläinen, projektipäällikkö, johanna.jaaskelainen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Johanna Jääskeläinen, Lilla Lindewall, Miia Haikonen, Timi Veikkolainen, Eelis Kuisma

Tausta / Asian kuvaus

Viulukonsertonkadun ja Valse Tristen aukion katusuunnitelma (piir. nro 5870-220-1A, -2A, -3A) on ollut julkisesti nähtävillä 16.-29.3.2022 katusuunnitelman hyväksymisprosessin mukaisesti.

Paikallinen yhdistys on jättänyt Viulukonsertonkadun katusuunnitelmasta muistutuksen, johon on vastattu suunnittelupäällikön hyväksymispäätöksessä 17.5.2022 § 22, JARDno-2022-405.

Paikallinen yhdistys on jättänyt 30.5.2022 oikaisuvaatimuksen kyseisestä viranhaltijapäätöksestä. Oikaisuvaatimus on jätetty oikaisuvaatimuksen jättöaikana.

Kohteen toteutus on ajoitettu kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024.

Katusuunnitelma on Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 10.9.1999/895 9 luvun sekä Ainolan aluekeskuksen asemakaavan mukainen (KV 21.3.2022 § 20 Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen hyväksyminen, ​Ainolan aluekeskus ja KH 16.5.2022 § 139 Ainolan aluekeskuksen asemakaavan ja asemakaavan muutoksen määrääminen osittain voimaan ennen lainvoimaisuutta).

Oikaisuvaatimus

Paikallinen yhdistys tuo ilmi jättämässään oikaisuvaatimuksessa seuraavia asioita:

Järvenpään kaupunginhallituksen hyväksymässä pyöräliikenteen kehittämissuunnitelmassa tavoitteena olisi pyöräliikenteen erottaminen omaksi kulkumuodokseen jalankulusta. Erottelu parantaisi kaikkien liikenneturvallisuutta, erityisesti jalankulkijoiden turvallisuuden kokemusta sekä pyöräliikenteen sujuvuutta. Järvenpään pyöräliikenteen kehittämissuunnitelman sivun 14 kartassa tulevalle Viulukonsertonkadulle olisi valittu kaksisuuntaiset pyörätiet eroteltuna jalkakäytävästä.

Päätöksessä Viulukonsertonkadulle on merkitty yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä vain kadun toiselle puolelle. Vastineessa muistutukseen väitettäisiin, että kadulla ei ole tilaa pyöräliikenteen ja jalankulun erottelulle.

Päätös olisi ristiriidassa kaupunginhallituksen hyväksymän pyöräliikenteen kehittämissuunnitelman kanssa.

Edellä mainituin perustein paikallinen yhdistys on vaatinut, että päätös olisi kumottava ja Viulukonsertonkadulle tulisi molemmin puolin ajorataa toteuttaa pyöräliikenteen ja jalankulun erottelu. Vaade on sama, kuin katusuunnitelmaehdotuksesta jätetyssä muistutuksessa.

Vastauksena oikaisuvaatimukseen kaupunkikehityslautakunta esittää seuraavaa:

Suunnittelupäällikön hyväksymispäätöksessä 17.5.2022 § 22 (JARDno-2022-405) on vastattu paikallisen yhdistyksen jättämään muistutukseen perusteluineen.

Viulukonsertonkadun ja Valse Tristen aukion katusuunnitelmaehdotus on Ainolan aluekeskuksen asemakaavan mukainen sekä Järvenpään kaupunginhallituksen hyväksymän pyöräliikenteen kehittämissuunnitelman mukainen.

Pyöräliikenteen kehittämissuunnitelma on hyväksytty ohjeellisena ja tarkemmat ratkaisut tarkastellaan katusuunnittelun aikana ja esitetään katusuunnitelmaehdotuksessa. Pyöräilyn kehittämissuunnitelma suosittaa, että pääreiteillä pyöräliikenne erotellaan muista kulkumuodoista. Viulukonsertonkadun katusuunnitelmassa pyöräliikenne erotellaan muista kulkumuodoista kadun itäpuolella huomioiden asemakaavan mukainen maankäyttö ja muun muassa Sinfonia-aukion sijoittuminen kadun länsipuolelle. Näin ollen katusuunnitelma on pyöräliikenteen kehittämissuunnitelman tavoitetilan mukainen.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä selosteessa olevaan kaupunkikehityksen vastaukseen perustuen ja koska jälkeenpäin ei ole tullut esille sellaista seikkaa tai asiantilaa, joka vaikuttaisi päätöksen uudelleen harkintaan, hylätä paikallisen yhdistyksen oikaisuvaatimuksen katusuunnitelmaa (piir.nro 5870-220-1A, -2A, -3A) koskevasta hyväksymispäätöksestä (17.5.2022 § 22, JARDno-2022-405).

 

Käsittely

Tämä pykälä käsiteltiin § 46 jälkeen.  

Rakennuttajapäällikkö Janne Arponen selosti asiaa.  

Anne Partanen ehdotti asian jättämistä pöydälle. Ehdotus raukesi kannattamattomana.   

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen kello 17.53-18.01 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Asianosaiset