Kaupunkikehityslautakunta, kokous 20.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Hankinnan keskeytys, Kivityöt 2021-2025 

JARDno-2020-2794

Valmistelija

  • Marja-Liisa Tiensuu, projektipäällikkö, marja-liisa.tiensuu@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hankinnan kuvaus 
Hankinnan kohteena on Järvenpään kaupungin alueella betoni- ja luonnonkivistä tehtävien reunakivien ja kiveysten materiaalihankinnat ja asennustöiden suorittaminen puitesopimusjärjestelynä useampien toimijoiden kanssa. Hankintailmoituksessa on ilmoitettu, että kilpailutuksen perusteella on tarkoitus solmia puitejärjestely enintään kolmen (3) palveluntarjoajan kanssa, jollei kelpoisuusehdot täyttäviä tarjoajia tai hyväksyttyjä tarjouksia ole vähemmän.
Järvenpään kaupunki on julkaissut 4.3.2021 hankintaa koskevan kansallisen hankintailmoituksen JARDno-2020-2794 Cloudia kilpailutusjärjestelmän kautta. Tarjouspyyntö on liitteenä.
Hankinnan ratkaisuperusteena oli tarjouspyynnössä ilmoitettu halvin hinta.

Määräaikaan 5.4.2021 klo 16:00 mennessä hankintayksikköön saapui kaksi (2) tarjousta.

Molemmat tarjoukset täyttivät soveltuvuusvaatimukset

Tarjospyynnön mukaisuuden tarkistamisen yhteydessä hankintayksikkö totesi toisen saapuneista tarjouksista tarjouspyynnön vastaiseksi. 

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Lain esitöissä (HE 108/2016 vp s. 223) todetun mukaan 125 § on säilynyt muuttumattomana aiemmin voimassa olleen julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) 73 a §:ään nähden.

Viimeksi mainittua säännöstä koskevissa esitöissä (HE 182/2010 vp s. 22–23) on todettu, että hankintamenettelyn keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että hankintayksiköllä on oikeus keskeyttää hankintamenettely, jos se on vastaanottanut ainoastaan yhden hyväksyttäväksi katsottavan tarjouksen.

Tässä tapauksessa hankintayksikkö on vastaanottanut ainoastaan yhden tarjouspyynnön ehdot täyttävän tarjouksen, eikä näin ollen ole onnistunut tavoitteessaan saada aikaan kilpailua kyseisessä hankintamenettelyssä. Hankintayksikkö ei ole siten voinut suorittaa riittävää vertailua hintojen kesken.

Hankintayksiköllä on siten hankintalain 125 §:n mukaisesti todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankinta. Hankinnan keskeyttämistä koskevan ratkaisun ei voida katsoa vaikuttavan syrjivästi tarjoajiin. 

Hankintayksikkö katsoo, että hankinnasta tulee järjestää uusi kilpailutus, jossa hankinnan keskeyttämiseen johtaneet syyt huomioidaan.

Toimivalta

Hallintosääntö (kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25.5.2020 § 28, noudatetaan 25.5.2020 lähtien) liite 1 taloudellinen toimivalta, investointiosa kohta 7.

OKT

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä esitetyin perustein keskeyttää JARDnro-2020-2794 Kivityöt 2021-2025 hankinnan.

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere esitteli asiaa lyhyesti.

 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosainen (Cloudia kilpailutusjärjestelmän kautta), kaupunkikehitysjohtaja, kaupunkitekniikanjohtaja, kaupunkitekniikan rakentamispalveluiden rakennuttajapäällikkö, kirjaamopalvelut, valmistelija