Kaupunkikehityslautakunta, kokous 20.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Tarjoajan poissulkeminen, Kivityöt 2021-2025 

JARDno-2020-2794

Valmistelija

  • Marja-Liisa Tiensuu, projektipäällikkö, marja-liisa.tiensuu@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hankinnan tausta ja hankintamenettely


Hankinnan kohteena on Järvenpään kaupungin alueella betoni- ja luonnonkivistä tehtävien reunakivien ja kiveysten materiaalihankinnat ja asennustöiden suorittaminen puitesopimusjärjestelynä useampien toimijoiden kanssa. Hankintailmoituksessa on ilmoitettu, että kilpailutuksen perusteella on tarkoitus solmia puitejärjestely enintään kolmen (3) palveluntarjoajan kanssa, jollei kelpoisuusehdot täyttäviä tarjoajia tai hyväksyttyjä tarjouksia ole vähemmän. Järvenpään kaupunki on julkaissut 4.3.2021 hankintaa koskevan kansallisen hankintailmoituksen JARDno-2020-2794 Cloudia kilpailutusjärjestelmän kautta. Hankintailmoituksessa oli edellytetty, että tarjous tulee jättää kaikista hankintaan sisältyvistä kuudesta (6) osa-alueesta, ja hankinnan ratkaisuperuste oli osa-alueiden yhteenlaskettu halvin vertailuhinta. Tarjouspyyntö on liitteenä.

Kivileijona Oy:n tarjouksen poissulkeminen tarjouskilpailusta

Hankintayksikkö havaitsi tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkastamisen yhteydessä, että Kivileijona Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnön osiossa luonnonkivityöt 2 luonnonkivimateriaalin rahtiin asetettua kasvihuonepäästöjä koskevaa vaatimusta.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Hankintayksikön tarjouspyynnön osa-alueessa luonnonkivityöt 2 oli asetettu seuraava luonnonkivien rahdin kasvihuonepäästöjä koskeva vaatimus: ”Yksikköhintojen luonnonkivimateriaalien rahtiin on asetettu päästövaatimukset. Osa-alueen yksikköhintoja painotetaan 30%. Luonnonkivimateriaalin rahdin kasvihuonepäästöjen (CO2ekv tai CO2e ) enimmäismäärä saa olla enintään 50 kg/t. Rahdin koko matka kivien tuotantopisteestä asennuspaikalle tulee sisältyä asetettuun päästörajaan. Rahdin päästöjä määritettäessä tulee käyttää osakuormaa 70%:a täydestä kuormasta. Tämä tarkoittaa käytännössä noin 1 100 km kuljetusta euro VI moottorilla varustetulla puoliperävaunurekalla tai noin 2 000 km kuljetusta isolla konttirahtilaivalla (2000 TEU). Tarjoajan tulee esittää tarjoamansa luonnonkiven tuotantopaikka. Tarvittaessa tarjoajan tulee esittää selvitys luonnonkivien rahtitavasta ja tuotantoketjusta tuotantopisteestä asennuspaikalle sekä laskema näistä aiheutuvasta kasvihuonepäästöistä. Kuljetusten keskimääräisiä kasvihuonepäästöjen laskentaan löytyy http://lipasto.vtt.fi/yksikkopaastot”

Kivileijona Oy on tarjouksessaan ilmoittanut tarjoamiensa luonnonkivien tuotantopaikaksi Kiinan. 

Hankintayksikkö on pyytänyt 6.4.2021 Kivileijona Oy:ltä selvitystä tarjouksen osa-alueessa 2 luonnonkivityöt ko.yksiköiden rahtitavasta ja tuotantoketjusta tuotantopisteestä asennuspaikalle sekä laskemaa näistä aiheutuvasta kasvihuonepäästöistä. Selvitys oli toimitettava 9.4.2021 klo 12.00 mennessä. 

Kivileijona Oy on 8.4.2021 toimittamassaan selvityksessä todennut, että tarjoaa CE- merkittyjä tuontikiviä (Kiina). Niiden koko kuljetuksen osalta alkaen louhokselta valmistavaan laitokseen, valmistavasta laitoksesta satamaan, merirahdit, kuljetukset satamasta purkualueelta kohteeseen on
kompensoitu hiilineutraaliksi, eli kasvihuonepäästöt rahdin osalta ovat 0 kg/ton.

Tarjouspyynnön osa-alueessa luonnonkivityöt 2 on selkeästi asetettu luonnonkivimateriaalin rahdin kasvihuonepäästöjä koskeva enimmäismäärä (50 kg/t). Tarjouspyynnön mukaisesti rahdin koko matka kivien tuotantopisteestä asennuspaikalle tulee sisältyä asetettuun päästörajaan. Tarjouspyynnössä asetettua päästövaatimusta ei siten ole ollut mahdollista täyttää päästöjä kompensoimalla, vaan vaatimuksen täyttymisen arvioinnin kannalta merkitystä on ainoastaan ollut rahdin kasvihuonepäästöjen määrällä.

Hankintayksikkö katsoo, että luonnonkivien tuotantopaikan sijainnin perusteella Kivileijona Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnössä asetettua vaatimusta. Kivileijona Oy ei myöskään ole tarjouksessaan tai hankintayksikön pyytämään lisäselvitykseen antamassaan vastauksessa osoittanut, että rahdin päästömäärä jäisi asetetun enimmäismäärän alapuolelle ja että se siten täyttäisi asetetun vaatimuksen.

Kivileijona Oy:n tarjous ei näin ollen ole vastannut tarjouspyyntöä ja sen ehtoja. Hankintayksikön on siten hankintalain 104 §:n perusteella suljettava Kivileijona Oy:n tarjous pois tarjouskilpailusta.

Toimivalta

Hallintosääntö (kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25.5.2020 § 28, noudatetaan 25.5.2020 lähtien) liite 1 taloudellinen toimivalta, investointiosa kohta 7.

OKT

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhana Hiironen, Maankäyttöjohtaja, juhana.hiironen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä esitetyin perustein poissulkea Kivileijona Oy:n tarjouksen Kivityöt 2021-2025 (JARDno-2020-2794) tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere esitteli asiaa lyhyesti.

Petri Perta saapui 17.01.

Willem van Schevikhoven saapui 17.02.

 

 

 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

asianosainen (Cloudia kilpailutusjärjestelmän kautta), kaupunkikehitysjohtaja, kaupunkitekniikanjohtaja, rakentamispalveluiden rakennuttajapäällikkö, kirjaamopalvelu,valmistelija