Keskusvaalilautakunta, kokous 27.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Vaalihenkilökunnan ohjeistaminen ja kouluttaminen

JARDno-2020-2934

Valmistelija

  • Laura Kattelmäki, kaupunginlakimies, laura.kattelmaki@jarvenpaa.fi

Perustelut

Oikeusministeriön keskusvaalilautakunnille tarjoama koulutus

Oikeusministeriön vaalikoulutus vuoden 2021 kuntavaaleja varten järjestetään verkkokoulutuksena. Perinteisiä läsnä-koulutustilaisuuksia ei tällä kertaa järjestetä. Ministeriö laatii vaalikoulutuskokonaisuuden, joka tulee kaikkien kuntien katsottavaksi verkkoon 8.2.2021 lukien. Tarkoitus on, että kukin kunta käy läpi ja suorittaa vaalikoulutuksen omatoimisesti haluamanaan ajankohtana. Tämän lisäksi ministeriö järjestää helmikuussa 2021 verkossa suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä vaalikoulutusklinikoita, joissa kunnat voivat esittää vaalikoulutuskokonaisuutta ja vaaliohjeita koskevia kysymyksiä.  

Koulutuksissa käydään läpi vaaliohjeissa ja VAT-ohjeissa selostettuja asioita, kuten:
- kunnan keskusvaalilautakunnan tehtävät, 
- ehdokasasettelu, 
- vaalikelpoisuus (Suomen Kuntaliitto ry:n osuus), 
- ennakkoäänestyksen järjestäminen 
- vaalipäivän äänestyksen järjestäminen 
- vaalitietojärjestelmän käyttö, mm.: 

  • ehdokastietojärjestelmä, 
  • äänioikeustietojärjestelmä yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, 
  • äänioikeustietojärjestelmä keskusvaalilautakunnassa (”jälkikirjaukset”), 
  • äänioikeustietojärjestelmä vaalilautakunnassa (”sähköinen vaaliluettelo”), 
  • laskentajärjestelmä (ennakkoäänet; alustava ja tarkastuslaskenta). 

Kunnan oma koulutus 

Kunnan keskusvaalilautakunnan tulee kouluttaa, opastaa ja neuvoa kunnan muita vaaliviranomaisia (vaalilautakunnat, vaalitoimikunta sekä yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja kotiäänestyksen vaalitoimitsijat), jotta nämä suoriutuvat heille kuuluvista tehtävistä. Keskusvaalilautakunnan koulutusmateriaalina voivat olla esimerkiksi oikeusministeriön verkkokoulutus, vaaliohjeet ja VAT-ohjeet. 

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää, että

  1. keskusvaalilautakunnan jäsenet ja varajäsenet osallistuvat oikeusministeriön järjestämään verkkokoulutukseen myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
  2. ennakkoäänestyspisteissä toimivat ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijat koulutetaan tehtäväänsä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana hieman ennen ennakkoäänestysajanjakson alkamista.
  3. vaalilautakuntien ja vaalitoimikunnan puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille toimitetaan oikeusministeriön laatima vaalilautakunnan tai vaalitoimikunnan tehtäviä koskeva ohje ja mahdollinen muu koulutusmateriaali heti, kun kaupunginhallitus on nimennyt puheenjohtajat sekä varapuheenjohtajat tehtäviinsä.
  4. puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille järjestetään lisäksi erillinen koulutus myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana ennen vaaleja.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti siten, että vaalilautakunnat osallistuvat koulutuksiin kokonaisuudessaan.