Perustelut
Uudenmaan liiton VISIO-kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman kommentointipyyntö 10.3.2025
Uudenmaan liitto on käynnistänyt uuden maakuntakaavan valmistelun. Kaavan nimi on VISIO – Innovatiivinen vihreä siirtymä, Uudenmaan 5. vaihemaakuntakaava.
Kaavan tavoitevuosi on 2050 ja alueellisesti kaava kattaa koko Uudenmaan alueen, lukuun ottamatta voimassa olevan Östersundomin maakuntakaavan aluetta Helsingissä, Sipoossa ja Vantaalla. Kaavan tultua voimaan, kaikki mitä ei erikseen tämän kaavan hyväksymisen yhteydessä kumota, jää aikaisemmista maakuntakaavoista voimaan.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa eli OAS:issa kerrotaan kaavan tavoitteista, sisällöstä ja tehtävistä selvityksistä sekä vaikutusten arvioinnista. Lisäksi siinä avataan, miten kaavan laadintaan voi osallistua kaavatyön eri vaiheissa. Suunnitelmaa tarkistetaan ja täydennetään tarvittaessa kaavatyön edetessä.
Vihreän siirtymän vaihemaakuntakaava käsittelee viittä teemakokonaisuutta: Energia, Logistiikka ja pitkän matkan henkilöliikenne, Luonto ja hiilensidonta, Teollinen tuotanto, kiertotalous ja maa-aineshuolto, sekä Vesihuolto ja vesivarat. Varsinaisten sisältöteemojen lisäksi kaavatyössä otetaan läpileikkaavina huomioon seuraavat näkökulmat: Ilmastonmuutokseen vastaaminen eli hillintä ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen, Turvallisuus, resilienssi ja huoltovarmuus, sekä Hyväksyttävyys.
VISIO-kaavalla on kolme vihreään siirtymään liittyvää päätavoitetta:
1. Ilmastonmuutokseen vastaaminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen
2. Kestävän ja innovatiivisen kilpailukyvyn vahvistaminen
3. Toimintavarmuuden ja turvallisuuden edistäminen
Päätavoitteita tarkentavat 20 alatavoitetta.
Tavoitteita tarkentavat keväällä 2025 määritettävät suunnitteluperiaatteet, joiden pohjalta aletaan laatia kaavaluonnosta. Kaava alustava tavoite on olla hyväksyttävänä 2027.
VISIO-kaava laaditaan koko Uudenmaan alueelle. Kaava kattaa kaikki Uudenmaan alueen kunnat lukuun ottamatta Östersundomin aluetta Helsingissä, Sipoossa ja Vantaalla.
Järvenpään kaupungin lausunto tiivistetysti (lausunto kokonaisuudessaan liitteenä)
Yleisesti:
1) Kaavan teemat ovat ajankohtaisia ja seudullinen tarkastelu on tarpeen. Vaikka kaava on ns. vaihekaava eli käsittelee rajattuja teemoja, se teemojen luonteen vuoksi tarvitsee samaan aikaan tarkastelun suhteessa kokonaisuuteen.
2) Tämä tarkoittanee myös sitä, että on tarpeen antaa lisäohjeistusta myös ikään kuin jo muissa maakuntakaavoissa vahvistuneen yhdyskuntarakenteen alueelle.
3) Näiden valossa on vaikeaa nähdä, miksi Östersundom, yhtenä kiinteänä osana seutua, ei ole osa tätä kaava-aluetta.
Teemakohtaisia nostoja:
1) Seuturakennetta on tarkasteltava kokonaisuudessa tunnistamalla kunkin alueen erityiset vahvuudet mm. ilmastonmuutoksen hillintä- ja luonnon monimuotoisuuden lisäämistyössä. Järvenpään vahvuutena nostetaan esiin raideyhteydet asemanseutuineen sekä varsin kompakti, asemanseutuihin tukeutuva kaupunkirakenne kestävää liikkumista tukevina lähtökohtina.
2) Samoin todetaan, että Järvenpäälle, sen elinkeinotoiminnalle ja vihreän siirtymän toimintojen sijoittumismahdollisuuksille tärkeää on pohjoinen logistinen yhteys, mikä onkin huomioitu kaava-aineistossa ja jonka kytkeytyminen vielä suoremmin Hämeenlinnanväylään voisi vahvistaa sen roolia osana kehittyvää seutua.
Toimivalta: Kaupunginhallitus ohjaa seudullista yhteistyötä (Järvenpään kaupungin hallintosääntö §12, Kh 6.5 2024 § 123)
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi
Kaupunginhallitus päättää antaa liitteenä olevan lausunnon.