Perustelut
Ohjelman valmistelu
Investointien valmisteluryhmä on kevään aikana laatinut ehdotuksen vuosien 2026-35 investointiohjelmaksi. Investointiohjelman päivitys käynnistyi maalis-huhtikuussa taloustilanteen, toimintaympäristötietojen, maankäyttösuunnitelmien ja kaavoitusohjelman tarkastelulla ja edelleen rakentamis- ja väestösuunnitteiden ja palvelutarvearvioiden päivittämisellä.
Vuosien 2026-35 investointiohjelman virkamiesvalmistelussa on korostettu strategisten 2026 ja 2030 taloustavoitteiden saavuttamista. Investointiohjelmataso vaikuttaa erityisesti asetettujen lainamäärätavoitteiden toteutumiseen. Uudet suunnittelukauteen kohdistuvat rahoitus- ja käyttötalouden haasteet ovat niin merkittävät, ettei investointikarsinnoilla pystytä merkittävästi vaikuttamaan taseen ylijäämätavoitteen toteutumiseen.
Lähtökohtaisesti uusia investointeja on otettu listalle vain pakottavissa tilanteissa. Ensimmäisten vuosien investointitasojen nousu selittyy suurelta osin vuosien 2024 ja 2025 investointien toteutusviipeistä ja niiltä siirtyvistä investoinneista ja määrärahoista, ja hankevalmistelun edetessä tehdyistä lisämääräpäätöksistä. Koko investointiohjelmakaudella investointitaso on noussut, mikä johtuu tarkentuneista kustannusarvioista, valmistelussa huomioidusta toiveesta panostaa entistä vahvemmin yritysalueiden ja pientaloalueiden rakentamiseen ja Taidemuseon uudistuksen sisällyttämisestä ohjelmaan. Lisäksi voimassa olevan palveluverkkosuunnitelman toimeenpanon keskeytyminen on johtanut tilanteeseen, jossa investointitarpeita kohdistuu aiemmin suunniteltua laajempaan toimitilakantaan.
Alueiden kehittämissuunnitelmien ja olevan infran kunnon pohjalta on laadittu kunnallistekniikan, Järvenpään Veden ja liikuntapaikkarakentamisen investointiohjelmat sekä maanosto- ja -myyntiohjelma. Kunnallistekniikan ja maanostojen ja myyntien ohjelmaan vaikuttaa merkittävästi tehdyt oletukset maiden lunastuksista. Mikäli lunastukset eivät etene, osto-, myynti- ja rakentamissuunnitelmat muuttuvat merkittävästi, mikä heijastuu myös talonrakennuksen investointiohjelman pohjana käytettyihin väestösuunnitteisiin ja palvelutarvearvioihin.
Talonrakennuksen investointiohjelmaan laadintaan liittyy merkittäviä epätarkkuuksia. Lukuisten kohteiden tulevaisuus on auki, joten lopullisia investointiratkaisuja ei voida tehdä ennen kuin opetuksen ja kasvatuksen sekä hyvinvoinnin palvelualueiden palveluverkkosuunnitelmat on päivitetty. Näillä näkymin päivitetyt palveluverkkosuunnitelmat saadaan valmiiksi ja päätöksentekoon aikaisintaan keväällä 2026. Talonrakennuksen investointiohjelmaan on realistisuuden vuoksi sisällytetty arvioita tulevista investointitarpeista ottamatta välittömästi kantaa siihen, mihin kohteeseen investoinnit lopulta kohdistuvat.
Investointiohjelmaa on valmisteltu palvelualueiden yhteistyönä tiukassa aikataulussa sovittaen ohjelmasisällöt aikataulullisesti toisiinsa. Työn tuloksena on syntynyt alustavat vuosien 2026-35 investointiohjelmat, joiden loppusumma on yhteensä 325,3 Me. Loppusumma koko 10-vuotiskaudella on lähes 33 Me suurempi kuin valtuuston marraskuussa 2024 hyväksymässä investointiohjelmassa (292,8 Me). Ohjelman merkittävimmät muutokset ovat:
- Maanmyyntipotentiaali on noin 19,2 Me korkeampi verrattuna edelliseen investointiohjelmaan, mutta riskitasot toteutumiseen nähden ovat myös kasvaneet. Maanostojen määrä on 14,9 Me.
- Talonrakennuksen ohjelmaan on lisätty Uusi taidemuseo/Järvenpää-talon peruskorjaus sekä määrärahaa palveluverkkoselvityksen myötä ratkeavien kohteiden korjauksiin.
- Kunnallistekniikan investointeihin on lisättyä määrärahavarausta Pasila-Riihimäki radan rakentamiseen, yritysalueiden ja pientaloalueiden rakentamiseen.
- Liiikuntapaikkainvestointeihin on tehty lisäys Terholan liikuntapuiston ja Keskustan liikuntapuiston 2. vaiheen rakentamiseksi.
Alustavat investointiohjelmat on esitetty pykälän liitteinä. Oheismateriaaliksi on liitetty valtuuston marraskuussa 2024 hyväksymä investointiohjelma 2025-2034, kooste ohjelmiin tehdyistä muutoksista, yhteenveto investointiohjelman taloudesta, rakentamis- ja väestösuunnitteet, varhaiskasvatuksen ja opetuksen palvelutarvetarkastelu sekä investointiohjelmien esittelymateriaalit.
Prosessin eteneminen
Investointiohjelma muodostaa pohjan syksyllä hyväksyttävälle vuosien 2026-29 talousohjelmalle ja se tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi marraskuun kokouksessa ennen taloussuunnitelman vahvistamista. Ennen lopullisen investointiohjelman laadintaa, lautakunnilta pyydetään lausuntoa alustavaan investointiohjelmaesitykseen omaa palvelualuettaan koskevalta tai palvelualueeseen vaikuttavilta osin syyskuun aikana.
Lautakuntia pyydetään arvioimaan hankkeiden laatua, laajuutta ja toteuttamisaikaa kriittisesti ja esittämään keinoja investointiohjelmien karsimiseksi. Lausunnoissa tulee myös huomioida investointien välilliset vaikutukset palvelualueiden käyttömenoihin. Lausunnossa tulee ottaa kantaa siihen millaisia määrärahatarpeita investoinnit aiheuttavat käyttötalouteen ja miten määrärahatarpeet katetaan. Mikäli investointi aiheuttaa lisämäärärahatarpeita, tulee lautakunnan esittää perustelut sille, miksi investointi on tästä huolimatta toteutettava esityksen mukaisesti. Kaupungin taloustilanne ei mahdollista lisämäärärahojen myöntämistä laajentuvien tilojen, liikuntapaikkojen tai kunnossapidettävien alueiden suoraan tai välillisesti aiheuttamiin mahdollisiin lisäkuluihin, vaan ne tulee lähtökohtaisesti kyetä kattamaan olevista määrärahoista.
KR
Ehdotus
Esittelijä
-
Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi
Kaupunginhallitus päättää
- pyytää lauta- ja johtokunnilta lausunnon alustavista investointiohjelmista omaa palvelualuettaan koskien syyskuun aikana
- kehottaa lauta- ja johtokuntia tarkastelemaan investointitasoja jatkovalmistelussa kriittisesti investointien käyttötalousvaikutukset huomioiden
- valtuuttaa talousjohtajan antamaan tarkemmat ohjeet asiaan liittyen.
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.