Perustelut
Kuntalain (410/2015) 26, 27 ja 28 §:ssä säädetään nuorisovaltuuston, vanhusneuvoston (arkikielessä eläkeläisneuvosto) ja vammaisneuvoston asettamisesta.
Vaikuttamistoimielimet ovat edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamiskanavia. Ne eivät ole kunnan varsinaisia toimielimiä, joista säädetään kuntalain 30 §:ssä. Kaikki vaikuttajatoimielimet ovat lakisääteisiä toimielimiä, joten kunnanhallituksen on ne asetettava.
Keskeinen ero vaikuttamistoimielinten ja varsinaisen toimielinten välillä on se, ettei vaikuttamistoimielin voi tehdä muutoksenhakukelpoisia hallintopäätöksiä. Niille ei voida siirtää toimivaltaa hallintopäätösten tekemiseen. Muutenkaan varsinaisia toimielimiä koskevaa sääntelyä ei sovelleta vaikuttamistoimielimiin. Vaikuttamistoimielin- nimitys kuvaa hyvin niiden asemaa. Ne ovat edustamansa ryhmän kuulemis- ja vaikuttamiskanavia ja välittävät ryhmän näkemykset kunnan päätöksentekoon.
Vaikuttamistoimielinten jäsenet eivät ole kunnan luottamushenkilöitä eikä jäsenten kelpoisuudesta säädetä laissa. Usein toimielimiin pyydetään edustajia kunnassa toimivista alan yhdistyksistä ja muista järjestöistä. Kunnanhallitus voi asettaa toimielimen järjestöjen ehdotusten pohjalta. Toimielimen jäsenen ei tarvitse olla kunnan asukas. Myöskään tasa-arvolain vaatimukset eivät suoraan tule sovellettaviksi vaikka kokoonpanossa on syytä pyrkiä naisten ja miesten tasapuoliseen edustukseen.
Järvenpään kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaan kaupungissa on eläkeläisneuvosto, jonka kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kaupunginhallitus. Eläkeläisneuvoston toimikausi on kaupunginhallituksen toimikausi. Kaupunginhallitus nimeää eläkeläisneuvostoon valtakunnallisten eläkeläisjärjestöjen paikallisyhdistysten esityksestä jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Paikallisyhdistyksestä, josta valitaan puheenjohtaja, nimetään eläkeläisneuvostoon yksi jäsen ja hänelle henkilökohtainen varajäsen. Mikäli eläkeläisneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikautta, kaupunginhallitus valitsee paikallisyhdistysten esityksestä uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi. Eläkeläisneuvosto on kokouksessaan 13.5.2025 tehnyt ehdotuksen edustajista eläkeläisneuvoston toimikaudelle 1.6.2023-31.5.2025. Yhdistyksestä, josta nimetään eläkeläisneuvoston puheenjohtaja, nimetään jäseneksi toinen henkilö puheenjohtajan lisäksi.
SF
Ehdotus
Esittelijä
-
Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi
Kaupunginhallitus päättää asettaa toimikaudekseen 2025-2027 Järvenpään eläkeläisneuvostoon edustajat seuraavasti:
Järvenpään Eläkkeensaajat ry
- varsinainen jäsen Irma Uhlenius, varajäsen Ari Kettunen
Järvenpään Eläkeläiset ry
- varsinainen jäsen Minna-Maria Solanterä, varajäsen Mikko Mielonen
Eläkeliiton Järvenpään Yhdistys ry
- Varsinainen jäsen Kari Haapanen (Eläkeläisneuvoston puheenjohtaja), Varajäsen Marja Kosonen
Eläkeliiton Järvenpään Yhdistys ry
- varsinainen jäsen Eliisa Parhiala, varajäsen Arja Suutari
Keski-Uudenmaan senioriopettajat
- varsinainen jäsen Kaija Tuuri, varajäsen Riitta Viksten
Svenska seniorer i Nyland r.f.
- varsinainen jäsen Stig Strandberg, varajäsen Crister Kämpe
Järvenpään kansalliset seniorit ry
- varsinainen jäsen Lars- Erik Wilskman, varajäsen Pekka Raittila
Puheenjohtajaksi Kari Haapanen, varapuheenjohtajaksi Kaija Tuuri, sihteeriksi Pilvi Kallio-Meriläinen
Päätös
Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.