Kaupunginhallitus, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 215 Lausuntopyyntö ympäristökeskuksen sopijakunnille vuoden 2025 talousarviosta ja palvelusopimuksesta

JARDno-2024-1266

Valmistelija

  • Timo Väisänen, talouspäällikkö, timo.vaisanen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Talousarvio 2025

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintamenot kasvavat vuoden 2025 talousarvioesityksessä 170 000 euroa eli 3,5 % vuoden 2024 talousarvioon verrattuna. Ympäristökeskuksen maksu- ja myyntitulojen arvioidaan kasvavan 38 000 euroa eli reilut 3,5 % vuodesta 2024.

Järvenpään kaupungin yhteistoimintakorvaukset nousevat kokonaisuudessaan ympäristökeskukselle vuoden 2025 talousarvioluonnoksessa noin 19 604 euroa vuoteen 2024 nähden.

Järvenpään osalta yhteistoimintakorvauksissa on laskua ympäristövalvonnassa noin -2 0 85 euroa. Muutos johtuu maksu- ja myyntitulojen hienoisesta noususta.  Ympäristönsuojelussa laskua on noin -13 698 euroa. Muutos johtuu muun muassa laskeneista toimintakuluista vuoteen 2024 nähden, sekä siitä että henkilötyöpäiviä kohdistuu 10 päivää vähemmän verrattuna vuoteen 2024.

Kustannuksissa nousua kohdistuu ympäristökeskuksen hallintoon + 12 344 euroa, terveysvalvontaan +13 829 euroa ja eläinlääkintähuoltoon +9 214 euroa. Hallinnon osalta nousua selittävät Tuusulan kunnan ympäristökeskukselle tuottamat tukipalveluiden hintojen nousut vuoteen 2024 nähden, sekä se, että ympäristökeskuksen hallinnon palveluyksikön toimintamenot jaetaan sopijakuntien kesken asukaslukujen suhteessa. Järvenpää on sopijakuntien osalta suurilukuisin. Terveysvalvonnan osalta terveysvalvonnan palveluyksikön palvelut on tuotteistettu tarkastuksiin, päätöksiin sekä elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisiin todistuksiin toimijoiden rekisteröinnistä valvontakohteiksi. Näiden palveluiden on arveltu kasvavan Järvenpään osalta verrattuna vuoteen 2024. Arvio lukumääristä perustuu vuoden vuoden 2023 toteumaan. Eläinlääkintähuollon kustannusnousu johtuu siitä, että eläinlääkäripalveluiden toimintakulut ovat nousseet vuoteen 2024 nähden ja lisäksi eläinlääkärien yhteisvastaanoton toimintaa Majavantiellä kehitetään vastaamaan uusiutuvan eläinlääkintähuoltolain säädöksiä. Lakisääteistä eläinsuojelutoimintaa laajennetaan ammattimaisen ja laajamittaisen toiminnan eläinsuojeluvalvontaan.

Taloussuunnitelma 2025–2028

Talousarviota varten tulevien maksu- ja myyntituottojen määrä arvioidaan edellisvuoden tai -vuosien suoritteiden perusteella ja tilinpäätöksessä lasketaan vuoden aikana toteutunut tilanne siten, että kunkin sopijakunnan alueen toimijoiden maksutuotot kohdistetaan ko. kunnalle. Tilinpäätöksen yhteydessä ympäristökeskuksen kate lasketaan nollaan ja sopijakunnille palautetaan niiden liikaa maksamat yhteistoimintakorvaukset tai peritään liian vähän maksettuja korvauksia seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Taloussuunnitelmakaudella jatketaan vesienhoitoa ympäristökeskuksen toiminta-alueella. Lisäksi valuma-aluekunnostuksia ja järvillä tehtäviä toimenpiteitä tehdään tiiviissä yhteistyössä sopijakuntien ja muiden kumppaneiden kanssa.

Ympäristökeskus edistää maatalouden hiiliviljelyä ja elinympäristöjen, kuten Helmi-keskittymien, kunnostus- ja hoitotoimia sekä vieraslajien torjuntaa. Näiden toimien toteutukselle on haettu ja saatu rahoitusta ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön hankehauista. Ympäristövalvonta jatkaa vuonna 2024 aloitettua suunnitelmallisen valvonnan kehittämistä.

Terveysvalvonnassa keskitytään palveluyksikön perustehtävään ja palvelujen turvaamiseen sekä huolehditaan tarpeellisista rekrytoinneista avainhenkilöiden eläköityessä. Eläinlääkärien yhteisvastaanoton toimintaa Majavantiellä kehitetään vastaamaan uusiutuvan eläinlääkintähuoltolain säädöksiä. Lakisääteistä eläinsuojelutoimintaa laajennetaan ammattimaisen ja laajamittaisen toiminnan eläinsuojeluvalvontaan.

Riskeinä nähdään henkilöstön työhyvinvointi, tiedon siirron ja osaamisen siirron varmistaminen avainhenkilöiden eläköityessä tai vaihtaessa työpaikkaa, sekä joidenkin tehtävien työnjaot tai sijaisuusjärjestelyt, joita on tarpeen kehittää, jotta tehtäviä pystyy tarvittaessa joku sijaistamaan. Lisäksi taksojen korottamiset, jotka erityisesti eläinlääkäripalveluissa saattavat vaikuttaa siihen, miten paljon vastaanotolle hakeudutaan ja miten paljon maksutuloja palveluista saadaan.

Ympäristökeskuksen henkilöstöstä eläköityy tarkastelujaksolla useita henkilöitä, ja töiden ja tehtävien uudelleenjärjestelyä sekä rekrytointitarvetta pohditaan kunkin eläköitymisen kohdalla erikseen palvelutaso ja laadukas toiminta huomioiden. Rekrytointiin ja perehdyttämiseen panostetaan edelleen, jotta viranomaistoiminnan palvelutaso pystytään säilyttämään hyvällä tasolla. Mahdollinen tuleva yhteistyö Hyvinkään kaupungin kanssa ympäristöterveyden osalta tai ympäristöterveyden siirtyminen hyvinvointialueelle tulevat muuttamaan henkilöstömäärää. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ei kuitenkaan varaudu pidemmän aikavälin taloussuunnitelmassa toimintojen siirtämiseen hyvinvointialueille. Siirtyminen tai muu organisoituminen isommiksi yksiköiksi on kuitenkin mahdollista pidemmällä tähtäimellä, sillä ympäristöterveyden osalta valtio ohjaa tuottamaan palveluita yhä suuremmissa yksiköissä. Siten esimerkiksi yhteistyö tai yhteenliittyminen hyvinvointialueella toimivien valvontayksiköiden, kuten Hyvinkään kaupungin kanssa on mahdollista.

Lausunto

Järvenpään kaupunki pitää hyvänä asiana, että kustannukset ovat nousseet maltillisesti kuluvaan vuoteen 2024 nähden vuoden 2025 talousarviossa. Vuoden 2025 osalta Järvenpään kustannukset nousevat 19 604 euroa eli 2,4 %, joka noudattelee yleistä budjetteihin varattua noin 2 %:n kulujen korotusvarausta vuosittain. Järvenpään kaupunki edellyttää, että ympäristökeskus kiinnittää huomiota kustannuskehityksen hillitsemiseen ja maksuosuuden kasvuun myös tulevina vuosina. 

Ympäristökeskus on pyytänyt sopijakunnilta epäviralliset lausunnot vuoden 2025 talousarvioluonnokseen 20.6.2024 mennessä. Tämän lisäksi Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen kanssa järjestettiin kesäkuun alussa yksi kehittämiskeskustelu vuoden 2025 talousarvioehdotukseen ja ympäristökeskuksen muutostarpeisiin liittyen.

MA

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa Tuusulan kunnanhallitukselle kuvaustekstin mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen talousarvio- ja palvelusopimusesityksistä vuosille 2025-2028.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki seuraavan muutetun päätösehdotuksen: "päätösehdotusta täydennetään siten, että kaupunginhallitus kehottaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskusta kiinnittämään erityistä huomiota toiminnan taloudellisuuteen ja tehokkuuteen".

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus