Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Mankalan koulun tarveselvitys

JARDno-2024-830

Valmistelija

  • Jan Mikkonen, tilasuunnittelun kehittämispäällikkö, jan.mikkonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Selostus 

Valtuuston vuosille 2023-2033 hyväksymässä investointiohjelmassa Mankalan koulun peruskorjaus on aikataulutettu vuosille 2025-2028.

Nykytilanne 

Mankalan koulu sijaitsee Järvenpään keskisellä alueella. Syksystä 2023 Mankalan koulussa on toiminut 18 perusopetusryhmää sekä kaksi esiopetusryhmää. Oppilaita on 402 (tilastointi pvm 20.9.2023) sekä esiopetuksen 42 lasta. Esiopetus toteutetaan tällä hetkellä rakennuksen tontilla olevassa moduulirakennuksessa.

Nykyisessä koulurakennuksessa on kotiluokkia 20 perusopetusryhmälle ja aineopetustilat käsityöhön sekä kovien että pehmeiden materiaalien parissa työskentelyyn, musiikkiluokka ja liikuntasali puku- ja varastotiloineen. Eriyttämiseen, laaja-alaiseen erityisopetukseen sekä kieli- ja kulttuuriryhmien opetukseen käytössä olevat tilat ovat nykytarpeeseen riittämättömät.

Palveluverkko

Tulevaa alueellista kehitystä on viimeksi tarkasteltu OPKA:n Palveluverkkoselvityksessä (päivitetty 2024). 

Järvenpään keskisellä alueella, johon Mankalan koulu kuuluu, palvelutarve ala- ja yläkoulujen osalta pysyy melko vakiona lähivuosina. 2020-luvun lopulla Kartanon yhtenäiskoulu saneerataan ja tällöin on mahdollista säätää koko Järvenpään koulukapasiteettia.

Koulun kapasiteettia on tarkoitus muuttaa 18 yleisopetuksen ryhmän, kahden pienryhmän ja kolmen esiopetusryhmän yksiköksi. Kapasiteetin muutoksella pystytään paremmin vastaamaan varhaiskasvatuksen ja opetuksen tarpeisiin.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää

  1. hyväksyä osaltaan hankkeen tarveselvityksen liitteen mukaisesti kolmisarjaiselle alakoululle (450 oppilaspaikkaa) ja kolmelle esiopetusryhmälle (63 esiopetuspaikkaa)
  2. esittää hankkeen valmistumisen ajoittuvan kesään 2028. 
  3. pyytää Mestaritoiminta Oy:ta yhdessä kaupungin tilaomistuksen kanssa selvittämään hankkeen toteutusmuodon ja kustannusarvion esitetyn laajuuden mukaisesti. Jos esitettyyn laajuuteen tehdään muutoksia, tulee ne tuoda Opetus- ja kasvatuslautakunnan hyväksyttäväksi. 
  4. pyytää Mestaritoiminta Oy:ta yhdessä kaupungin tilaomistuksen kanssa selvittämään hankkeen ja rakentamisen aikataulun hyvissä ajoin, jotta tarvittavat väistöt voidaan suunnitella ajoissa. Opetus- ja kasvatuslautakunta edellyttää, että hyvän oppimisympäristön tavoitteet huomioidaan hankesuunnittelussa. Mahdolliset yleisistä suunnitteluohjeista poikkeavat ratkaisut tulee hyväksyttää Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueella.

 

 

Kokouskäsittely

Pedagogisen tilakehityksen kehittämispäällikkö Jan Mikkonen selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Opka/palvelualuejohtaja, kehittämispäällikkö, opetusjohtaja, Mestaritoiminta