Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Valtuustoaloite / Puhelimen käytön kieltäminen Järvenpään perusopetuksessa

JARDno-2024-625

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuutettu Seppo Heino ja 29 muuta valtuutettua jättivät valtuustoaloitteen puhelimen käytön kieltämisestä Järvenpään perusopetuksessa/kouluissa. 

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä saapuneen valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen kaupunginhallitukseen valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Seppo Heino selosti asiaa.

Valmistelija

Riitta Murtokare, hallinnon asiantuntija, riitta.murtokare@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston 22.4.2024 § 26 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää saapuneen valtuustoaloitteen "Puhelimen käytön kieltäminen Järvenpään perusopetuksessa" opetuksen ja kasvatuksen palvelualueelle valmisteltavaksi. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Arja Korhonen, opetusjohtaja, arja.korhonen@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin perusopetuksen järjestyssäännöt uusitaan ja käsitellään kesäkuun lautakunnassa. Järjestyssäännöissä todetaan seuraavasti:  

  1. Käytän puhelinta, tietokonetta tai mobiililaitetta vain koulun aikuisen ohjeiden mukaisesti. 
  2. Oppitunneilla en pidä puhelinta esillä vaan säilytän sitä laukussa/repussa tai koulun järjestämässä vapaaehtoisessa säilytyspaikassa. 
  3. Silloin, kun puhelimen/mobiililaitteen käyttö koulussa on sallittu, pyydän luvan muiden kuvaamiseen tai videoimiseen. Jaan ja julkaisen vain sellaisia kuvia tai videoita, joihin olen saanut luvan. 

Opetushallituksen sivustolla: Mobiililaitteiden käyttö osana opetusta - kysymyksiä ja vastauksia (linkki: https://www.oph.fi/fi/uutiset/2022/mobiililaitteiden-kaytto-osana-opetusta-kysymyksia-ja-vastauksia) todetaan seuraavaa: 

Koulun järjestyssäännöissä ei voida kokonaan kieltää mobiililaitteiden tuomista kouluun, mutta järjestyssäännöillä voidaan rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä opetuksen aikana. Oppitunnilla voidaan sallia opetukseen liittyvä käyttö, mutta häiritsevä käyttö voidaan kieltää järjestyssäännöissä. 

Välitunneilla mobiililaitteen käyttöä ei voida täysin kieltää, mutta silloinkin häiritsevään käyttöön koulun tulee puuttua. Jos koulu rajoittaa mobiililaitteen käyttöä välitunnilla, sen tulee huolehtia, että oppilaalla on mahdollisuus ottaa yhteys esimerkiksi huoltajiinsa kiireellisessä asiassa. 

Koulussa on tärkeä olla käytössä käytännöt, jotka mahdollistavat keskittymisrauhan oppitunnilla ja riittävästi aikaa ilman mobiililaitteita koulupäivän aikana. Lapset tarvitsevat välitunneilla aikaa sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja liikunnalle. 

Jos oppilas käyttää mobiililaitetta häiritsevästi, se voidaan ottaa oppilaalta pois, ellei oppilas tottele käskyä laitteen poislaittamisesta. 

Eduskunnan oikeusasiamies antoi kännyköiden poiskeräämisestä ratkaisun 2020. Ratkaisu kiinnittää huomiota perusopetuslain noudattamiseen. Kännykkäparkkia voidaan käyttää, jos se perustuu vapaaehtoisuuteen. Oppilaaseen ei voida kohdistaa kurinpitokeinoja pelkästään siitä syystä, jos hän ei laita kännykkää kännykkäparkkiin. 

Oppilaalla on oltava myös päivän aikana mahdollisuus pitää tarvittaessa itse yhteyttä huoltajaansa. Jos oppilas ei tuo laitetta parkkiin, se laitetaan esimerkiksi omaan reppuun tai taskuun. Kännykällä ei saa häiritä tunnilla omaa eikä muiden oppimista. Jos oppilas ei kehotuksesta huolimatta laita laitetta pois, opettaja voi sen poistaa. Järjestyssääntöjen kiellon tai opettajan kehotusten vastaisesta toiminnasta voidaan käyttää kasvatuskeskustelua tai kurinpitokeinoja. 

Tulemme jatkamaan jo useassa koulussa olevaa käytäntöä, jossa oppilaalla on mahdollisuus antaa oppitunnin alussa mobiililaite eli kännykkä vapaaehtoiseen kännykkäparkkiin. Tämä on toiminut useissa kouluissa jo hyvin tilannetta rauhoittavana.  

Jos eduskunta säätää tähän lain tai saamme Opetushallitukselta tai muulta toimivaltaiselta instanssilta ohjeet, tarkennamme järjestyssääntöjä tältä osin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää 

  1. hyväksyä liitteenä olevan vastauksen aloitteeseen " Puhelimen käytön kieltäminen Järvenpään perusopetuksessa "  

  1. todeta aloitteen osaltaan loppuun käsitellyksi. 

  1. esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto päättää todeta aloitteen loppuun käsitellyksi. 

  1. todeta, että aloite ja siihen annettu vastaus saatetaan valtuustolle tiedoksi hallintosäännön 71.3 §:n mukaisesti kerran vuodessa viimeistään maaliskuun loppuun mennessä valtuuston käsiteltäväksi toimitettavan koonnin yhteydessä. 

 

 

Kokouskäsittely

Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, KH/KV